Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 5. Об'єкти авторського права

в ають правової охорони як об'єкти авторського права за умови, що композиція, відображення, технічні прийоми і методи зйомки від­різняються оригінальністю і новизною1.

Мапи. Географічні, топографічні, астрономічні, космічні, магнітні та інші мапи створюються на основі теоретичних уявлень, математичного апарату й експериментальних даних. Виникнення таких мап має давню і складну історію, оскільки їх появі передува­ло створення нових уявлень про Землю і Всесвіт. Нині будь-які географічні, топографічні, астрономічні, космічні, магнітні та інші карти об'єднані в понятті картографічних творів, тобто спе­ціальних тематичних проблемно-орієнтовних карт і їх збірників — атласів.

Мапи можуть бути як площинними, так і об'ємними. Звичайні мапи є площинними, а одним із видів об'ємних карт є глобуси (від лат. globus — куля) — географічні, місячні, небесні й ін. Зображен­ня зоряного неба, Сонця, Місяця і планет на напівсферичному ек-рані-куполі одержують за допомогою спеціального апарата — телескопа. Широко використовуються рельєфні мапи і макети, здебільшого як посібники. З розвитком технології широкого по­ширення набула комп'ютерна картографія, що радикально зміни­ла працю творців як площинних, так і об'ємних мап. Із викорис­танням відповідної інструментальної периферії комп'ютерні технології дозволяють не тільки створювати картографічні твори, але й виготовляти рельєфні мапи і макети.

1 Технічний прогрес істотно змінив фотографічні методи. По-перше, з'явилися автоматизо­вані методи обробки фотоматеріалів і автор основну увагу став приділяти змістовій частині зйомки. По-друге, з'явилися нові види фотографії, серед яких особливе місце посідає голо­графічна фотографія, що дозволила одержувати об'ємне зображення об'єктів. Але радикаль­на зміна історії фотографії відбулася з появою електронної фотографії. Цифрова фотографія надала авторові унікальні можливості для творчості, оскільки знятий матеріал може бути безпосередньо введений у комп'ютер і творчо перероблений: змінений масштаб, колір, додані чи вилучені об'єкти, об'єднані з іншими фотографіями — колажі і т. п. Цифрові фото­графії набули дуже широкого поширення при створенні мережних вузлів. Великого значен­ня набула прикладна фотографія, яка має пряме відношення до наукових творів. Без космічної фотографії, аерофотографії, мікрофотографії, рентгенівської, інфрачервоної фо­тографії неможливий розвиток цілих напрямків науки і техніки. Подібні фотографії також є об'єктами правової охорони, незважаючи на свій документальний характер, властивий, до речі, і науковим творам. У цій групі об'єднано багато видів двовимірних і тривимірних творів, що аналогічні картам, планам і ескізам і належать до архітектури, географії, топо­графії, інших галузей науки і техніки. Оскільки такі твори мають науково-технічний і прикладний характер, вони створюються з використанням методів і даних тих чи інших наук. // Сударков С. А. Основы авторского права. — Минск: Амалфея, 2000. — С. 196—198.

Щодо планів, ескізів, діаграм, малюнків, які стосуються різних напрямків науки і техніки, закінченого переліку їх видів немає. Помітне місце серед цього виду об'єктів авторського права посідає креслярсько-конструкторська документація.

Комп'ютерні програми є визнаним об'єктом авторського права і набувають правової охорони як літературні твори відповідно до ст. 2 Бернської конвенції про охорону літературних і художніх творів. Саме таке розуміння правової охорони комп'ютерних програм відповідає міжнародним нормам, сформульованим насамперед в Угоді про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності (далі — Угода ТРІПС), що є однією з угод Світової організації торгівлі (далі — СОТ). Положення Угоди ТРІПС обов'язкові для виконання країнами, що є членами чи які мають намір стати членами СОТ

Незважаючи на однозначне і в цілому загальне трактування правової охорони комп'ютерних програм, цей об'єкт авторського права продовжує залишатися складним об'єктом правової охоро­ни. У зв'язку з цим доцільно докладніше розглянути сучасні прин­ципи, положення і норми правової охорони комп'ютерних

програм.

Комп'ютерна програма визначена в національному законо­давстві у сфері авторського права і суміжних прав як набір інструкцій у вигляді слів, шифрів, кодів, схем, символів чи у будь-яко­му іншому вигляді, виражених у формі, придатній для зчитування комп 'ютером, які приводять його у дію для досягнення певної мети або результату. Це найбільш загальне визначення комп'ютерної програми. Важливо підкреслити, що правова охорона комп'ютер­них програм не залежить від конкретного визначення терміна «комп'ютерна програма» так само, як правова охорона майже будь-якого об'єкта авторського права не залежить від визначення того чи іншого виду твору науки, літератури чи мистецтва. Інакше кажучи, у більшості випадків правова охорона об'єктів авторсько­го права інваріантна щодо визначення відповідного об'єкта права інтелектуальної власності. Тому будь-який зміст терміна «комп'ютерна програма» не має значення. Який би зміст не був за­кладений у цей термін, положення про правову охорону комп'ю­терних програм залишаються інваріантними.

138

139

Розділ II. Авторське право і суміжні права