Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 15. Суб'єкти патентного права

В заємини при використанні винаходу, корисної моделі, про­мислового зразка, патент на який належить кільком особам, визначаються угодою між ними. У разі відсутності такої угоди кожний власник патенту може використовувати винахід, корисну модель, промисловий зразок на свій розсуд, але жоден із них не має права давати дозвіл (видавати ліцензію) на використання цих об'єктів промислової власності та передавати право власності на них іншій особі без згоди решти власників патенту.

В Україні патентовласниками можуть бути не тільки вітчиз­няні, але й іноземні фізичні та юридичні особи. Іноземні фізичні або юридичні особи та особи без громадянства відповідно до міжнародних договорів України чи на основі принципу взаємності мають однакові з особами України права на об'єкти патентного права.

§ 3. Правонаступники

Правонаступник фізична або юридична особа, відповідні права якої належним чином оформлені офіційним (юридичним) органом, наприклад, нотаріальною конторою, судом тощо. До правонаступ­ників автора належать фізичні або юридичні особи, які зазначені автором у заявці на видачу патенту або у заяві, поданій до внесен­ня об'єкта промислової власності до відповідного Державного реєстру. Власникові патенту також надається можливість переда­вати на підставі договору право власності на винахід, корисну мо­дель, промисловий зразок будь-якій особі, яка стає правонаступ­ником власника патенту.

Спадкоємці стають суб'єктами патентного права у випадку смерті автора або власника патенту. Успадкування проходить як за законом, так і за заповітом. На строк дії патенту успадковуються майнові права на об'єкти промислової власності: права на подан­ня заявки, видачу патенту і одержання винагороди або компен­сації, якщо патент одержав роботодавець померлого автора. Спад­коємець також має право перевідступити патент будь-якій заінте­ресованій особі.

Особисті немайнові права автора, зокрема право авторства і право на авторське ім'я, не успадковуються.

§ 4. Представники у справах інтелектуальної власності (патентні повірені)

Інститут представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених) є в усіх країнах, що здійснюють правову охорону об'єктів промислової власності. їх діяльність у зв'язку з правовими наслідками ретельно контролюється патентними відомствами та професійними асоціаціями і нерідко стає предме­том регулювання нормами спеціальних законів.

В Україні патентний повірений це громадянин України, якому надане право на представництво фізичних і юридичних осіб перед Ус­тановою, у судових органах, у відносинах з іншими фізичними і юридич­ними особами. Патентний повірений надає фізичним та юридичним особам допомогу і послуги, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності (подання заявок, ведення діловодства за ними, підтримання чинності охоронних документів та ін.).

Установа веде Державний реєстр представників у справах інтелек­туальної власності (патентних повірених), де кожному присво­юється реєстраційний номер, та публікує відомості про патентних повірених в офіційному бюлетені «Промислова власність». Відпо­відно до цього реєстру нині в Україні інтереси громадян та юри­дичних осіб у цій сфері представляють майже 300 патентних повірених.

Діяльність патентних повірених регулюється «Положенням про представника у справах інтелектуальної власності (патентного повіреного)», затвердженим у редакції постанови Кабінету Міністрів України № 938 від 27 серпня 1997 р.1

Згідно з цим Положенням патентний повірений повинен бути громадянином України, який: постійно проживає в Україні; має повну вищу освіту, а також повну вищу освіту у сфері охорони інтелектуальної власності; має не менш як п'ятирічний досвід практичної роботи у сфері охорони інтелектуальної власності;

1 «Положення про представника у справах інтелектуальної власності (патентного повірено­го)», затверджене постановою Кабінету Міністрів України за № 545 від 10 серпня 1994 р. у редакції постанови Кабінету Міністрів України за № 938 від 27 серпня 1997 р. зі змінами, внесеними постановами КМУ № 996 від 9 серпня 2001 p., № 1183 від 19 серпня 2002 р.

352

12 7-259

353

Розділ III. Патентне право

склав кваліфікаційні екзамени, пройшов атестацію і одержав свідоцтво на право займатися діяльністю патентного повіреного.

Не можуть бути патентними повіреними працівники Держав­ного департаменту інтелектуальної власності, а також особи, яким це заборонено відповідно до законодавства.

Іноземні особи та особи без громадянства, які проживають чи мають постійне місцезнаходження поза межами України, реалізу­ють свої права тільки через патентних повірених, якщо інше не пе­редбачено міжнародними угодами. Наприклад, згідно з угодами про співробітництво у сфері охорони промислової власності між Урядом України та урядами Російської Федерації і Республіки Білорусь, громадяни та юридичні особи, які проживають чи мають постійне місце проживання в цих державах, мають право подавати заявки безпосередньо до Укрпатенту.

Патентний повірений діє за дорученням особи. Відповідне дору­чення додається до заявки. Доручення має бути підписане заявником і не потребує нотаріального посвідчення. Підпис посадової особи, як­що заявником є юридична особа, має бути скріплений печаткою.

Повноваження патентного повіреного можуть бути засвідчені також шляхом зазначення його прізвища та реєстраційного номе­ра в заявці на видачу патенту на винахід (корисну модель), якщо заявка підписана заявником.