Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 9. Правова охорона суміжних прав

Установа і визначені нею для збору коштів уповноважені ор­ганізації мають право вимагати від виробників та імпортерів інформацію про виробників, імпорт і реалізацію (продаж) вище­зазначеного обладнання і матеріальних носіїв.

Зібрані кошти розподіляються між авторами, виконавцями, ви­робниками фонограм (відеограм). Якщо угодами між ор­ганізаціями колективного управління не передбачене інше, то ці кошти розподіляються у таких пропорціях: авторам — 50 %, вико­навцям — 25 % і виробникам фонограм (відеограм) — 25 %.

По-п'яте, дозволяється визначене законом використання фоно­грам або відеограм, опублікованих із комерційною метою, без дозво­лу правоволодільців, але з виплатою їм винагороди. Бернська кон­венція визнає можливість запровадження ліцензій національним законодавством держав — членів Бернського союзу. Стаття llbis, закріпивши в п. 1 виключне право автора дозволяти передачу в ефір і сповіщення кабельними мережами своїх творів, у п. 2 передбачає таке: «Законодавство країн Союзу може визначати умови здійснен­ня прав, передбачених попереднім пунктом; проте дія цих умов бу­де суворо обмежена кордонами країн, які їх встановили. Ці умови жодним чином не можуть зачіпати ні немайнові права автора, ні на­лежне автору право на одержання справедливої винагороди, вста­новленої, за відсутності угоди, компетентним органом»1.

Стаття 43 Закону України «Про авторське право і суміжні пра­ва» допускає без згоди виробників фонограм або відеограм, які розтиражовані для використання з комерційною метою, і вико­навців, виконання яких зафіксовані в цих фонограмах або відео­грамах, але з виплатою винагороди, пряме чи непряме комерційне використання фонограм, відеограм та їхніх примірників, а саме:

— публічне виконання фонограми або її примірника чи публічну демонстрацію відеограми або її примірника;

— публічне сповіщення виконання, зафіксованого у фонограмі чи відеограмі та "їхніх примірниках, в ефір;

1 Бернская конвенция об охране литературных и художественных произведений. Париж­ский акт от 24 июля 1971 года, измененный 2 октября 1979 года. — ВОИС. — Женева. — С. 20.

248

249

Р озділ II. Авторське право і суміжні права

— публічне сповіщення виконання, зафіксованого у фонограмі чи відеограмі та їхніх примірниках, по проводах (через кабель).

Збирання зазначеної винагороди за використання фонограм (відеограм) і контроль за їх правомірним використанням здійсню­ють зазначені установою уповноважені організації колективного управління. Зібрані кошти розподіляють між організаціями колек­тивного управління, які є на обліку в установі, на основі договорів, які уповноважені організації укладають з усіма організаціями ко­лективного управління. Одержану від уповноваженої організації винагороду розподіляє відповідна організація колективного управління в таких пропорціях: виконавцям — 50 %, виробникам фонограм або відеограм — 50 %.

Розмір винагороди за використання фонограми або відеограми, порядок та умови її виплати визначає Кабінет Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України № 71 від 18 січня 2003 р. затверджені такі розміри винагороди (роялті) за викорис­тання опублікованих із комерційною метою фонограм і відеограм:

  • 4 % від суми валового збору, одержаного від продажу квит­ків, — за комерційне використання зафіксованих у фонограмах і (або) відеограмах виконань, публічне виконання розтиражованих із комерційною метою фонограм та їхніх примірників, публічну демонстрацію розтиражованих із комерційною метою відеограм та їхніх примірників у місцях із платним входом;

  • 1 % доходів, одержаних від того виду діяльності, у процесі якого здійснюють використання об'єктів суміжних прав, або 2,5 % від загальної суми витрат на зазначений вид використання об'єктів суміжних прав у разі відсутності таких доходів — за комерційне використання зафіксованих у фонограмах і (або) відеограмах виконань, публічне виконання розтиражованих із комерційною метою фонограм та їхніх примірників, публічну демонстрацію розтиражованих із комерційною метою відеограм та їхніх примірників у місцях із безплатним входом;

— 2 % доходів, одержаних від того виду діяльності, у процесі якого здійснюють використання об'єктів суміжних прав, — за публічне сповіщення та ретрансляцію (повторне публічне сповіщення) зафіксованих у фонограмах виконань, а також безпосередньо фоно-