Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 21. Право інтелектуальної власності на географічне зазначення

Іфічних зазначень можна назвати французький закон від 6 травня Ц919 Р-, який вперше визнав існування найменувань місць похо-Ідження і заклав умови для їх охорони. Відповідно до цього закону І найменуванням місця походження є назва країни, району або Імісцевості, що служить для позначення товару, який походить із І цієї країни, району або місцевості та якість і особливості якого |§ визначаються виключно або головним чином географічним |середовищем, включаючи природні умови і людські фактори.

Враховуючи успішне функціонування системи охорони фран-Іцузьких найменувань місць походження, така сама або подібна І система була введена також в інших країнах1.

Питання для самоконтролю:

і 1. У чому полягають особливості правової природи зазначення походження товару?

2. У чому полягає різниця між простим зазначенням походження товару і кваліфікованим зазначенням походження товару? ї 3. Розкрийте поняття кваліфікованого зазначення походження товарів і класифікуйте його на види.

4. Що таке географічне зазначення як об'єкт інтелектуальної влас- Цності?

  1. У чому полягають майнові права інтелектуальної власності на ^географічне зазначення?

  2. У яких випадках може бути припинено право на використання і зареєстрованого кваліфікованого зазначення походження товарів?

Рекомендована література до розділу:

І 1. Берзін П. С Незаконне використання засобів індивідуалізації І .учасників господарського обороту, товарів та послуг. — К.: Атака, 2005. |І; 2. Городов О. А. Право на средства индивидуализации: Учебно-прак-І^тическое издание. — М.: Волтерс Клувер, 2006.

|| 3. Горленко С А. Правовая охрана наименований мест происхождения Цтоваров. - М: ВНИИПИ, 1998.

* ігі£,есв'тня організація інтелектуальної власності: Основи інтелектуальної власності. — К.: І '"Ридичне видавництво «Ін Юре», 1999. - С. 217-218.

І5 7-25» 449

Розділ IV. Право інтелектуальної власності на правові засоби...

4. Гривнак В. В. Знаки для товарів і послуг. — К.: Інфокон, 1997.

5. Гульбин Ю. Т. Правовая охрана и защита интеллектуальной собственности. — М.: Вершина, 2006.

  1. Демченко Т. С. Охорона товарних знаків (порівняльно-правовий аналіз). — К.: Вид-во «Преса України», 2004.

  2. Демченко Т. С. Правове регулювання промислової власності в Європі та в Україні: Принципи побудови та шляхи зближення. — К.: Вид-во «Преса України», 2005.

  3. Каляшин В. О. Интеллектуальная собственность (Исключительные права): Учебник для вузов. — М.: НОРМА (Издательская группа НОРМА-ИНФРА-М), 2000.

  4. Крижна В. М. Право попереднього користувача на торговельну мар­ку за законодавством України // Вісник господарського судочинства. — 2004. - № 3. - С 220-226.

  1. Мироненко Н. М. Правовая охрана товарных знаков, фирменных наименований и географических указаний в Германии. — К.: Таксон, 1997.

  2. Мироненко Н. М., Карпенко О. Д. Товарні знаки: Практика правової охорони // Реферативний огляд чинного законодавства України та прак­тики його застосування. — К., 1996.

1 Всесвітня організація інтелектуальної власності: Основи інтелектуальної власності. — К.: Юридичне видавництво «Ін Юре», 1999. — С. 219-220.

Розділ V

Інститут прав

на інші об'єкти права

інтелектуальної власності