Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 3. Система правової охорони та захисту результатів...

вих і науково-прикладних журналів, періодичних видань, учбових посібників та літератури, книг із питань історії та культури.

Інститут інтелектуальної власності і права заснований у 1996 р. із метою виконання спільного рішення Комісії з питань науки та освіти Верховної Ради України і Міністерства України з питань на­уки, техніки та промислової політики «Щодо створення національ­ної системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців з питань охорони інтелектуальної власності». Інститут є структурною складовою Національної системи охорони інтелекту­альної власності, головним завданням якого є підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації фахівців у сфері інтелек­туальної власності, а також установ, організацій і підприємств усіх форм власності. Діяльність інституту безпосередньо координується Державним департаментом інтелектуальної власності.

Інститут має ліцензії Міністерства освіти і науки України на право провадження освітньої діяльності, пов'язаної з наданням другої вищої освіти за спеціальністю «Інтелектуальна власність» на рівні кваліфікаційних вимог до підготовки спеціалістів та магістрів. Міністерством освіти і науки України Інститут акреди­товано за IV рівнем.

До основних напрямів діяльності інституту належать підготов­ка фахівців з вищою освітою в галузі інтелектуальної власності (друга вища освіта); підвищення кваліфікації фахівців із питань інтелектуальної власності в умовах формування ринкової еко­номіки на базі досвіду вітчизняного та міжнародного права; спів­робітництво з підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності, розташованих на території України та зарубіжних країн у підготовці та підвищенні кваліфікації спеціалістів з організації правової охорони та ефективного використання інте­лектуальної власності тощо.

Державне підприємство «Інтелзахист» створене відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 6 серпня 2002 р. № 449. Підприємство засноване на державній власності, належить до сфери управління Міністерства освіти і науки України та підпо­рядковане Державному департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України.

102

103

Р озділ І. Загальні положення про інтелектуальну власність

Підприємство створене з метою удосконалення організації ви­дачі контрольних марок для маркування примірників аудіовізуаль­них творів та фонограм, а також посилення захисту прав у сфері інтелектуальної власності.

Основними завданнями підприємства є:

  • організація і забезпечення ведення Єдиного реєстру одержу­вачів контрольних марок для маркування примірників аудіовізу­альних творів та фонограм;

  • забезпечення процесу видачі контрольних марок для марку­вання примірників аудіовізуальних творів та фонограм;

  • участь у реалізації Департаментом державної політики щодо легалізації програмного забезпечення;

  • здійснення інших заходів, пов'язаних із захистом прав інте­лектуальної власності.

Водночас сфера інтелектуальної власності не обмежується діяльністю вищезазначених органів. У відносинах щодо об'єктів права інтелектуальної власності беруть участь як органи державної влади, так і наукові установи, недержавні організації тощо.

Міністерство юстиції України бере участь у розробці проектів за­конів та підзаконних актів із питань інтелектуальної власності, координує законотворчу діяльність у цій сфері та відповідає за його адаптацію до законодавства ЄС.

Міністерство внутрішніх справ України здійснює заходи з попе­редження та розкриття злочинів, пов'язаних із порушенням прав інтелектуальної власності, бере участь у створенні та вдоскона­ленні необхідної для протидії цим порушенням законодавчої бази.

У 2001 р. було створено Управління по боротьбі із правопору­шеннями у сфері інтелектуальної власності і високих технологій ДДСБЕЗ МВС України. Відповідні підрозділи були створені і на регіональному рівні. Основними напрямами роботи створених підрозділів є запобігання та викриття фактів незаконного тиражу­вання і розповсюдження контрафактної аудіовізуальної продукції, неліцензійного комп'ютерного програмного забезпечення, а та­кож виробництва і розповсюдження фальсифікованої продукції з незаконним використанням товарних знаків відомчих вітчизня­них та зарубіжних виробників.