Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 26. Комерційна таємниця як об'єкт інтелектуальної власності

Вчинення вищезазначених дій тягне за собою накладання Ан-тимонопольним комітетом України штрафів, передбачених цим Законом, а також адміністративну, цивільну та кримінальну відпо­відальність у випадках, передбачених законодавством.

Зокрема, відповідно до ст. 1643 «Недобросовісна конкуренція» Кодексу України про адміністративні правопорушення незаконне копіювання форми, упаковки, зовнішнього оформлення, а так са­мо імітація, копіювання, пряме відтворення товару іншого підприємця, самовільне використання його імені тягне за собою накладення штрафу від ЗО до 44 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва і сировини чи без такої.

Умисне поширення неправдивих або неточних відомостей, які можуть завдати шкоди діловій репутації або майновим інтересам іншого підприємця, тягне за собою накладення штрафу від п'яти до дев'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отримання, використання, розголошення комерційної таєм­ниці, а також конфіденціальної інформації з метою заподіяння шкоди діловій репутації або майну іншого підприємця тягне за со­бою накладення штрафу від дев'яти до вісімнадцяти неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян.

Незаконне збирання з метою використання або використання відомостей, що становлять комерційну або банківську таємницю, становить склад злочину, передбаченого ст. 231 Кримінального ко­дексу України.

Відповідно до неї умисні дії, спрямовані на отримання відомо­стей, що становлять комерційну або банківську таємницю, з метою розголошення чи іншого використання цих відомостей, а також незаконне використання таких відомостей, якщо це спри­чинило істотну шкоду суб'єкту господарської діяльності, карають­ся штрафом від 200 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років, або поз­бавленням волі на строк до трьох років.

Відповідно до ст. 232 КК України умисне розголошення ко­мерційної або банківської таємниці без згоди її власника особою, якій ця таємниця відома у зв'язку з професійною або службовою

562

563

Розділ V. Інститут прав на інші об'єкти права інтелектуальної власності

діяльністю, якщо воно вчинене з корисливих чи інших особистих мотивів і завдало істотної шкоди суб'єкту господарської діяль­ності, карається штрафом від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або виправними роботами на строк до двох років, або позбавлен­ням волі на той самий строк.

В цілому можна зазначити, що можливість застосувати різно­манітні засоби правового захисту дозволяє особам, що пра­вомірно володіють комерційною таємницею, захистити порушені інтереси.

Питання для самоконтролю:

  1. Яким чином формувався інститут комерційної таємниці у світі?

  2. Які вимоги стосовно секретної інформації та нерозкритої інфор­мації закріплені актами міжнародного законодавства?

  3. Що розуміє Цивільний кодекс України під поняття комерційної таємниці?

4. Яким чином співвідноситься комерційна таємниця з недобро­ совісною конкуренцією?

5. Які правові засоби захисту порушених прав на комерційну таємни­ цю ви можете назвати?

Рекомендована література до глави:

  1. Андрощук Г. А., Крайнев П. П. Экономическая безопасность пред­приятия: Защита коммерческой тайны. — К.: Издательский Дом «Ин Юре», 2000.

  2. Андрощук Г. О. Конкурентне право: Захист від недобросовісної кон­куренції: Навч. посібник. — К.: Інститут економіки та права «КРОК», 2002.

  3. Законодавство України у сфері інтелектуальної власності: Пробле­ми вступу до СОТ. Матеріали слухань у Комітеті з питань науки і освіти Верховної Ради України / Упоряд. Г. О. Андрощук. — К.: Парламентське видавництво, 2002.

  4. Дахно І. І. Право інтелектуальної власності: Навч. посібник. Вид. 2-е, перероб. і допов. — К.: Центр навчальної літератури, 2006.