Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 25. Права на топографії інтегральних мікросхем

його вік, ні стан дієздатності. Проте здійснення прав, що належать малолітнім і недієздатним авторам, покладається на їхніх батьків або опікунів.

Права на топографію ІМС визнаються як за українськими гро­мадянами та юридичними особами, так і іноземними. Відповідно до ст. З Закону України «Про охорону прав на топографії інтеграль­них мікросхем» іноземці та особи без громадянства мають такі ж права, як і передбачені цим законом права громадян України, за винятком тих, що встановлені міжнародними договорами України.

Якщо топографія ІМС створена автором у порядку виконання службових обов'язків чи за спеціальним дорученням його робото­давця, власником прав на неї за загальним правилом стає цей ро­ботодавець. Проте договором між автором і роботодавцем може бути передбачене збереження всіх прав на топографію ІМС за її творцем. Питання про те, яка робота має бути визнана такою, що виконана в порядку службових обов'язків, стосовно топографій ІМС вирішується так само, як і щодо патентних прав. Зокрема, враховуються такі чинники, як коло службових обов'язків автора, характер досягнутого творчого результату, використання праців­ником обладнання тощо. Проте треба мати на увазі, що й у тих ви­падках, коли топографія ІМС була визнана створеною в порядку виконання службових обов'язків, її автором все одно буде вважа­тися безпосередній розробник, а не його роботодавець.

Після смерті автора власниками прав на топографію ІМС ста­ють його спадкоємці. Але до них переходять не всі права автора, а лише ті, що мають майновий характер. При цьому майнові права на топографію ІМС, строк дії яких обмежується десятьма роками, переходять до спадкоємців на період, що залишився до закінчення вказаного терміну. Особисті немайнові права автора топографії ІМС у спадщину не передаються, але спадкоємці можуть виступа­ти на їхній захист у разі порушень з боку третіх осіб.

У результаті створення оригінальної топографії ІМС її автор, а в передбачених законом чи договором випадках і інші особи, зок­рема роботодавці та замовники, одержують низку суб'єктивних Цивільних прав, які поділяються на особисті немайнові і майнові права.

534

535

Р озділ V. Інститут прав на інші об'єкти права інтелектуальної власності

Серед особистих немайнових прав закон прямо вказує лише наі право авторства, яке надається безпосередньому творцю оригінал льної топографії ІМС. Воно має абсолютний характер і невідчужуі; ване від особи автора. Договір, що передбачає уступку або відмову; від права авторства, є недійсним і не породжує жодних юридичних наслідків. Право авторства діє протягом усього життя творця топо»' графії ІМС. З його смертю воно як суб'єктивне право втрачає чин­ність, але охороняється як таке, що має суспільне значення.

Найважливішою ознакою права авторства на досягнуті творчі результати є його виключність. Ця ознака загалом властива і праву) авторства на топографію ІМС. Ніхто, крім її автора, не може пре- і тендувати на те, щоб вважатися в очах інших людей її творцем. \ Проте якщо у сфері авторських прав цей факт є абсолютним, то в ■ даній сфері припускається ситуація, коли право авторства на ту са- му топографію ІМС може належати різним особам. Це пов'язано зі специфікою зазначеного об'єкта прав інтелектуальної власності та особливостями його правової охорони. На відміну від творів на- \ уки, літератури і мистецтва, що вважаються неповторними твор- ' чими досягненнями, топографія ІМС може бути повторена в усіх своїх суттєвих ознаках іншими особами, які не знайомі з результа­тами перших розробників. У сфері патентних прав, де також можлива подібна ситуація, право авторства визнається за тим розробником, який перший досяг патентоспроможного результату і подбав про юридичне закріплення своїх прав. Аналогічне поло­ження існує і в сфері охорони прав на топографії ІМС.

Крім права авторства, до особистих немайнових прав творця топографії ІМС треба віднести право на авторське ім'я. Хоча зако­нодавство його прямо і не називає, воно, безперечно, належить ав­тору. Зокрема, ім'я справжнього творця топографії ІМС згідно зі ? ст. 9 Закону України «Про охорону прав на топографії інтеграль­них мікросхем» має бути зазначене в заявці на видачу свідоцтва на топографію ІМС. За бажанням автора його ім'я вказується й у пе­реліку відомостей, що публікуються в офіційному бюлетені Патентного відомства України. Право на ім'я, як і право авторст­ва, з яким воно нерозривно пов'язане, не може відчужуватися, має абсолютний характер і охороняється безстроково.