Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 17. Правова охорона службових і секретних об'єктів...

видати ліцензію на використання його винаходу (корисної моделі) тільки особі, що має дозвіл доступу до цього винаходу (корисної моделі) від Державного експерта. Якщо зазначена особа не може досягти із власником такого патенту згоди щодо надання ліцензії, Кабінет Міністрів України має право дозволити особі, визначеній Державним експертом, використання секретного винаходу (ко­рисної моделі) без згоди власника патенту на умовах невиключної ліцензії з виплатою йому відповідної компенсації.

Власник патенту на секретний винахід (корисну модель) має право внести відповідному Державному експертові пропозицію про розсекречування винаходу (корисної моделі) чи зміну вста­новленого ступеня секретності. Державний експерт у цьому ви­падку повинен розглянути пропозицію і дати письмову відповідь протягом місяця від дати одержання пропозиції.

Зміна ступеня секретності винаходу (корисної моделі) чи його розсекречування здійснюється за рішенням відповідного Держав­ного експерта на пропозицію власника патенту у зв'язку із закінченням строку дії рішення про віднесення до таємниці або на підставі рішення суду.

Власник патенту (деклараційного патенту) на секретний вина­хід чи деклараційного патенту на секретну корисну модель протя­гом одного року від дати одержання ним рішення Державного ек­сперта про розсекречування винаходу (корисної моделі) має право подати до Установи клопотання про видачу патенту (декларацій­ного патенту) на винахід на строк, що залишився до закінчення дії патенту (деклараційного патенту) на секретний винахід чи декла­раційного патенту на секретну корисну модель. У цьому випадку Установа вносить відповідні зміни до Реєстру, здійснює публіка­цію про видачу і видає патент (деклараційний патент) за умови сплати відповідних зборів.

Питання для самоконтролю:

385

  1. Що мається на увазі під поняттям «службовий винахід»?

  2. У чому полягає різниця між службовим винаходом та службовим промисловим зразком?

  3. Хто має право на одержання патенту на службовий винахід?

13 7-259

Розділ НІ. Патентне право

  1. Чи реєструє Європейське патентне відомство заявки на службові винаходи?

  2. Що таке «секретний винахід (корисна модель)»?

  3. Якими актами обмежуються права власника патенту на секретний винахід?

  4. Які повноваження Державного експерта з питань таємниць у галузі роботи з секретними винаходами визначені чинним законодавством?

Глава 18 Захист прав авторів і патентовласників

§ 1. Загальні поняття про форми і способи захисту прав авторів і патентовласників

Під захистом прав та законних інтересів авторів і патентовлас­ників розуміють передбачені законом заходи із їх визнання та по­новлення, припинення їх порушення, а також застосування до правопорушників заходів юридичної відповідальності авторів і патентовласників.

Захист прав та законних інтересів авторів і патентовласників реалізується через механізм захисту, що становить систему форм, способів та засобів діяльності відповідних юрисдикційних органів та заінтересованих осіб, яка спрямована на визнання та поновлення порушених прав, припинення порушення прав і законних інтересів авторів і патентовласників та на застосування до правопорушників заходів державного примусу.

Виходячи з цього визначення, можна виділити такі елементи механізму захисту:

а) норми права: матеріальні — закріплюють права та обов'язки авторів і патентовласників, повноваження державних органів, що надають правову охорону об'єктам патентного права та здійсню­ють захист прав заінтересованих суб'єктів, визначають юридич­ний склад правопорушень у сфері патентного права та заходи державного примусу до правопорушників; процесуальні — вста­новлюють порядок розгляду спорів, винесення щодо них рішень та ухвал, порядок оскарження та перегляду прийнятих рішень, виконання рішень, форми, способи і засоби діяльності