Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 34. Міжнародний досвід підготовки фахівців з інтелектуальної...

Слід зазначити, що у промислово розвинених країнах немає спеціальних навчальних закладів, що готують патентознавців, або факультетів патентознавства в університетах. Це пояснюється, перш за все, тим, що у більшості країн проводиться диференціація фахівців цього напрямку: патентні повірені та адвокати, тобто юристи-патентознавці, економісти-патентознавці та інженери-патентознавці. Патентознавці двох останніх категорій повинні мати, крім спеціальної, юридичну освіту.

Так, кваліфікований інженер-патентознавець, як правило, має технічну та юридичну освіту, вільно володіє 3—4 іноземними мова­ми, має стаж роботи у сфері патентної справи біля п'яти років. Він атестується у разі складання відповідних іспитів спеціальною дер­жавною комісією, створеною при патентних відомствах, на експерта або патентного повіреного.

Викладання інтелектуальної власності у різних модифікаціях здійснюється у вищих навчальних закладах. Так, у США право інтелектуальної власності (право промислової власності та ав­торське право) викладається у 36-ти університетах країни. Як пра­вило, курс читається не менше одного семестру по 2—3 години на тиждень.

Найбільший за обсягом курс читається на юридичному факуль­теті Нью-йоркського університету (США), де в кожному семестрі викладається право промислової власності по 12 годин на тиж­день. Слід зазначити, що цей курс включає в основному правові дисципліни (право промислової власності, в тому числі на винахо­ди, промислові зразки, товарні знаки та знаки обслуговування, фірмові найменування, найменування місць походження товарів, а також заходи по боротьбі з недобросовісною конкуренцією) та фінансово-економічні аспекти патентної справи.

Важливе місце в процесі навчання приділяється проблемам прикладної економіки: заходи по боротьбі з недобросовісною кон­куренцією (методи «нечесної торгівлі»), податкові питання, фінансові питання реалізації патентного права, кон'юнктура рин­ку, патентно-ліцензійні операції, валютно-кредитні відносини, трансфер технологій, міжнародні економічні зв'язки — все це вхо­дить до програми навчання студентів.

22 7-259

665

Р озділ VIII. Освіта у галузі інтелектуальної власності

Одним із основних напрямків діяльності патентного відомства США є довгострокова програма «Проект Екс-Ель» (Projekt XL), що була розпочата у 1987 р. Метою цієї програми є підвищення конкурентоздатності національної економіки шляхом стимулю­вання творчої активності молоді. До реалізації програми «Екс-Ель» залучено понад 4 тис. викладачів різних навчальних закладів, що ведуть відповідну роботу приблизно з 100 тис. дітей і підлітків. У межах цієї програми патентним відомством підготовлена та ак­тивно розповсюджується довідково-методична література з питань винахідницької творчості. Крім того, з цієї проблематики прово­дяться національні конференції та семінари, що, безумовно, спри­яють популяризації технічної творчості. З допомогою спеціалістів у галузі винахідницької творчості було розроблено програму навчання дітей різного віку. Головна увага приділяється викорис­танню різних методів, наприклад методу мозкового штурму для виявлення та вирішення винахідницьких задач. Складено також ме­тодичні рекомендації для викладачів, які містять інформацію про підручники, навчальні програми та інші матеріали, відомості про патентну документацію й інформацію, про патентні бібліотеки та ін.

У ФРН право промислової власності викладається в низці університетів та вищих технічних навчальних закладах. Цей курс викладається протягом одного семестру (1—2 години на тиждень), проводяться також семінари. Крім того, у ФРН викладається па-тентознавство (протягом всього терміну навчання) в Інституті міжнародного патентного та авторського права імені Макса План­ка та на факультеті авторського права та охорони промислової власності університету в Ерлангені.

У Франції курс промислової власності читається в університе­тах у всіх семестрах по 4 години на тиждень. Крім того, в країні діють курси підвищення кваліфікації дипломованих спеціалістів з питань промислової власності. Курси призначені як для слухачів, що вже пройшли навчання і мають дипломи, але бажають підви­щити кваліфікацію, так і для осіб, що не мають дипломів, але во­лодіють професійним досвідом у галузі промислової власності і ба­жають поповнити свою освіту шляхом кращого ознайомлення з комплексом правових питань. Курси організовують патентне