Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 33. Оподаткування операцій з нематеріальними активами Податковий період дорівнює одному календарному місяцю (підпункт 7.8.1 ст. 7 Закону).

Особи, що підпадають під визначення платників податку, зо­бов'язані зареєструватися як платник податку в органі державної податкової служби за місцем їх розташування. Таким особам при­своюється індивідуальний податковий номер, який використо­вується для справляння податку, і надається свідоцтво про реєст­рацію як платника податку (п. 9.2 ст. 9 Закону).

Операції придбання нематеріальних активів здійснюються на умовах договору їх купівлі за ціною сторін угоди. Нематеріальні активи можуть надходити:

а) на безоплатній основі;

б) на умовах внесення засновниками господарського товарист­ ва як внесок до статутного капіталу;

в) на умовах придбання за рахунок коштів підприємства;

г) придбання на умовах обміну;

д) на умовах здійснення спільної діяльності;

є) за умови створення на підприємстві своїми силами; є) за умови створення на підприємстві з залученням сторонніх виконавців на договірній основі;

ж) на умовах їх подальшої реалізації іншим особам;

з) на умовах, що не передбачають права власності на таке май­ но, до якого віднесені нематеріальні активи.

Операції надходження (придбання) нематеріальних активів на безоплатній основі, тобто безоплатно надані товари — це, відпо­відно до п. 1.23 ст. 1 Закону про прибуток, товари, а саме нема­теріальні активи, що надаються платником податку згідно з договорами дарування, іншими договорами, які не передбачають грошової або іншої компенсації вартості таких матеріальних цінностей і нематеріальних активів чи їх повернення, або без укладання таких угод, а також товари, передані юридичній чи фізичній особі на відповідальне зберігання і використання нею в її виробничому або господарському обороті.

З позиції оподаткування згідно з підпунктом 4.1.6 ст. 4 Закону про прибуток вартість товарів, а саме нематеріальних активів, безоплатно наданих платнику податку у звітному періоді, за ви-

650

651

Р озділ VII. Економіко-правові засади інтелектуальної власності

нятком випадків, коли такі безоплатні товари отримуються непри­бутковими організаціями у порядку, визначеному п. 7.11 ст. 7 Зако­ну про прибуток, або такі операції здійснюються між платником податку та його відокремленими підрозділами, що не мають стату­су юридичної особи, включаються до валового доходу.

Законом про прибуток передбачено, що вартість товарів, а саме нематеріальних активів, безоплатно наданих платнику податку у звітному періоді, не включається до складу валових витрат.

З позиції застосування Закону про ПДВ, операції надходжен­ня (придбання) нематеріальних активів на безоплатній основі відповідно до п. 1.4 ст. 1 віднесені до поставки товарів (послуг), а саме до операції з безоплатної поставки товарів або надання послуг.

Згідно з чинним законодавством України про охорону прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок, знак для товарів і послуг, інші права, які належать до нематеріальних активів, потре­бують отримання ліцензій, сертифікатів тощо, за що справляють­ся збори та інші платежі. Вказані платежі входять до складу вар­тості нематеріальних активів і є обов'язковими при зміні власника нематеріальних активів. Отже, при надходженні (придбанні) об'єктів нематеріальних активів і при зміні їх власника потрібна відповідна реєстрація або підтвердження. Це потребує здійснення витрат на отримання ліцензій та інших спеціальних дозволів, що надаються державними органами, для ведення господарської діяльності.

Порядок і розмір сплати зборів визначені Положенням про порядок сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на винахо­ди, корисні моделі, промислові зразки, топографії інтегральних мікросхем та знаки для товарів і послуг, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 1716 від 23 грудня 2004 р. зі зміна­ми і доповненнями.

Вказані витрати відповідно до підпункту 3.2.6 ст. З Закону про ПДВ не є об'єктом оподаткування.

Операції надходження (придбання) нематеріальних активів на умовах внесення засновниками господарського товариства як внесок до статутного капіталу є такими операціями, які пов'язані з інве-