Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 22. Правова охорона наукових відкриттів

Світова новизна. Установлене явище, властивість чи зако­номірність матеріального світу визнаються відкриттям за умови абсолютної світової новизни на дату пріоритету. Свого часу у п. 14 Положення про відкриття, винаходи і раціоналізаторські пропо­зиції пріоритет встановлювався або за днем подачі заявки, або за однією із трьох і більш ранніх дат:

  • за офіційно затвердженою датою першого формування сут­ності відкриття;

  • за датою опублікування в пресі;

  • за датою доведення іншим шляхом до відома третіх осіб.

Наприклад: дата публікації статті (№ 78, 103, 130), дата надхо­дження статті до редакції (№ 141, 147, 151), дата представлення статті до друку (№ 81, 124, 145), дата доповіді на семінарі (№ 87, 91,105), дата подачі заявки на винахід (№ 92, 99, 129), дата захисту дипломної роботи (№ 134) тощо.

Достовірність. Зазвичай припускається повторюваність від­криття, що є невід'ємною частиною експериментального і теоре­тичного доказу, а також його науковість, тобто базування пізнання на системі знань про закономірності в розвитку матеріального світу. Без підтвердження достовірності відкриття не може бути визнане як таке. У зміст відкриття повинно увійти не тільки нове знання про його об'єкт, але і наукова інтерпретація цього знання; розкриття його генезису чи наслідків зв'язку з іншими явищами, з науковою картиною світу. Таким чином, достовірність відкриття є відповідністю висунутого наукового положення об'єктивно існу­ючій дійсності.

Докорінні зміни в рівні пізнання. Визнаються такими, якщо явля­ють собою істотний внесок у наукове пізнання світу. Підтверджен­ням цього може бути, зокрема, таке:

— відкриття є основою для нових напрямків у розвитку науки і техніки і створення принципово нових технічних рішень;

  • відкриття принциповим чином змінює раніше відомі теоре­тичні уявлення;

  • відкриття пояснює такі наукові факти й експериментальні Дані, які не знаходили раніше наукового пояснення.

456

457

Р озділ V. Інститут прав на інші об'єкти права інтелектуальної власності

§ 3. Об'єкти наукових відкриттів

Відкриття є результатом наукового дослідження. Зміст науково­го відкриття полягає у встановленні, пізнанні або виявленні явищ, властивостей, закономірностей матеріального світу. Об'єктами відкриттів є явища, властивості та закономірності матеріального світу. Кожен із цих об'єктів може бути визнаним відкриттям окре­мо. Водночас закономірність, явище чи властивість можуть бути визнаними відкриттям лише за умови, що вони не були відомі раніше, тобто виявлені вперше у світі.

Явище

Явище матеріального світу як об'єкт відкриття, на який ви­дається диплом, це не відома раніше об'єктивно існуюча форма прояву сутності об'єкта матеріального світу (природи), що вносить докорінні зміни врівень пізнання.

Явище і сутність органічно взаємозалежні, вони об'єктивні, тоб­то існують незалежно від волі і свідомості людини. Сутність розкри­вається в явищах. Однак єдність сутності і явища не означає їхнього збігу, сутність завжди схована за поверхнею явища. У результаті роз­криття сутності стає можливим наукове пояснення самого явища.

Одна сутність може мати безліч різних проявів, як і всяке досить складне явище може бути формою вираження декількох сутностей, що належать до різних структурних рівнів матерії. Так, об'єкт-яви-ще, що становить різноманітну форму прояву сутності матеріаль­ного світу, може становити новий процес, що відбувається в резуль­таті яких-небудь взаємодій — «Явище регуляції сили скорочення серцевого м'яза креатином» (відкриття № 187) — чи аномалію у відомому раніше процесі — «Явище акустичного ослаблення турбу­лентності в дозвукових струменях» (відкриття № 212).

Явище матеріального світу зазвичай розкривається при вста­новленні його причинності, зумовленості, наслідку, а пізніше, як правило, — при теоретичному й експериментальному дослідженні явища (ефекту), що спостерігається. Ці положення повинні знахо­дити висвітлення в доказі відкриття, що заявляється, а також у формулі відкриття. «Ефект» мовою вчених — це явище. Тільки у фізиці нараховується біля сотні ефектів, яким присвоєні імена