Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 14. Об'єкти патентного права

нятком тих, що на зазначену дату вважаються відкликаними, від­кликані або за ними Установою прийняті рішення про відмову у видачі патентів і вичерпані можливості оскарження таких рішень).

На визнання промислового зразка патентоспроможним не впливає розкриття інформації про нього автором або особою, яка одержала від автора прямо чи опосередковано таку інформацію протягом шести місяців до дати подання заявки до Установи або, якщо заявлено пріоритет, до дати її пріоритету. При цьому обов'я­зок доведення обставин розкриття інформації покладається на особу, заінтересовану у застосуванні цього пункту.

На підставі Закону прийнято Правила складання та подання за­явки на промисловий зразок, затверджені наказом Міністерства освіти і науки України № ПО від 18 лютого 2002 р. (з наступними змінами та доповненнями).

В Україні не відбувається значного зростання заявок на про­мислові зразки1.

Питання для самоконтролю:

  1. Які об'єкти патентного права ви можете назвати?

  2. Що законодавство розуміє під поняттям «винахід»?

  3. Які об'єкти не є винаходами?

  4. Дайте класифікацію винаходів.

  5. Які умови патентоздатності винаходів ви можете назвати?

  6. Чим корисна модель відрізняється від винаходу?

  7. Що може бути об'єктом промислового зразка?

  8. Які умови патентоздатності промислового зразка визначені чинним законодавством?

1 Зокрема, за 9 місяців 2002 р. кількість поданих заявок від національних заявників стано­вила 1185, від іноземних заявників — 45; за 9 місяців 2003 р. — відповідно 1644 і 102; за 9 місяців 2004 р. - 1296 і 118; за 9 місяців 2005 р. - 1186 і 148; за 9 місяців 2006 р. - 1258 і 276. // Промислова власність у цифрах. Показники діяльності Державного департаменту інтелектуальної власності та ДП «Український інститут промислової власності» за 9 місяців 2006 р. - К., 2006. - С 11.

346

347

Розділ III. Патентне право

Глава 15. Суб'єкти патентного права

Г лава 15 Суб'єкти патентного права

§ 1. Автори

Відповідно до ст. 463 ЦК України суб'єктами права інтелектуаль­ної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок є:

  1. винахідник, автор промислового зразка;

  2. інші особи, які набули прав на винахід, корисну модель, про­мисловий зразок за договором чи законом.

Види договорів щодо розпорядження майновими правами інте­лектуальної власності передбачені ст. 1107 ЦК України і будуть більш детально розглянуті в інших главах підручника.

Автор фізична особа, творчою працею якої створено винахід, корисну модель, промисловий зразок. Винахідником, автором про­мислового зразка може бути і громадянин України, й іноземний громадянин, і особа без громадянства. Вони усі мають рівні з осо­бами України права, передбачені чинним законодавством, відпо­відно до міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Законодавство не пов'язує здатність фізичної особи до набуття статусу винахідника, автора промислового зразка з її віком, пси­хічним станом, освітою тощо1.

Водночас не визнаються винахідниками фізичні особи, які не внесли особистого творчого внеску у створення винаходу (корис­ної моделі), а надали винахіднику (винахідникам) тільки технічну, організаційну чи матеріальну допомогу при його створенні і (або) оформленні заявки.

Якщо об'єкт патентного права створено декількома особами, всі вони вважаються його авторами. Для виникнення співавторст­ва достатньо самого факту того, що об'єкт промислової власності створений творчими зусиллями декількох осіб.

1 Науково-практичний коментар до Цивільного кодексу України / За ред. В. М. Косака. — К.: Істина, 2004. - С 405.

348

Співавторство може мати різноманітні форми (робота може бу­ти розпочата однією особою, продовжена другою, а завершена третьою) — необхідно лише, щоб кожний із співавторів зробив свій творчий внесок у спільну працю. Просте технічне сприяння (виготовлення креслень, фотографій, макетів і зразків, оформлен­ня документації, проведення дослідної перевірки тощо), яким би важливим воно не було для досягнення результату, не породжує співавторства.

Розподіл часток у правах, що належать співавторам у зв'язку зі створенням об'єкта промислової власності, передається на їх роз­суд. Наприклад, у ч. 2 ст. 7 Закону України «Про охорону прав на промислові зразки» закріплено, що автори, які створили промис­ловий зразок спільною працею, мають рівні права на одержання патенту, якщо інше не передбачено угодою між ними.

Порядок користування правами, що належать співавторам, визначається угодою між ними, а при виникненні суперечки — су­дом. Якщо автори не є патентовласниками, то їх взаємодії визна­чаються лише угодою в частині розподілу винагороди, яку вони отримають від патентовласника.

Особисті немайнові права автора.

Право авторства, тобто право вважатися творцем об'єкта па­тентного права, є найважливішим власним немайновим правом людини. Право авторства полягає у тому, що тільки справжній тво­рець може називати себе автором винаходу, корисної моделі чи промислового зразка. Усі інші особи, які використовують ці об'єк­ти, зобов'язані зазначати ім'я автора. Право авторства закріплює факт створення того чи іншого творчого результату певною кон­кретною особою, а це має значення для суспільної оцінки як само­го результату, так і особи автора. Юридична особа прав авторства за жодних обставин не набуває і може виступати лише власником прав на об'єкт патентного права.

Ім'я дійсного автора в обов'язковому порядку вказується у за­явці на видачу патенту, хто б не виступав як заявник, а також в са­мому патенті. Якщо автор не бажає бути згаданим у публікації відомостей про патент, то в заяві про видачу патенту робиться від­повідний запис.

349

Розділ III. Патентне право