Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 26. Комерційна таємниця як об'єкт інтелектуальної власності

є визначеною, тобто описаною достатньо вичерпно, щоб можливо було перевірити її відповідність критеріям незагальновідомості та істотності.

Водночас слід звернути увагу, що це далеко не перше визначен­ня ноу-хау, що міститься у законодавстві. Наприклад, Закон України «Про інвестиційну діяльність» від 18 вересня 1991 р. визначає ноу-хау як сукупність технічних, комерційних та інших знань, оформлених у вигляді технічної документації, навичок та виробничого досвіду, необхідних для організації певного виду ви­робництва, але не запатентованих. Закон України «Про оподатку­вання прибутку підприємств» визначає ноу-хау як інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду. Аналізу­ючи зазначені визначення, можна зробити висновок про їх недо­сконалий, спірний характер, який може створити проблеми при практичній реалізації прав на ноу-хау.

§ 4. Правові засоби захисту комерційної таємниці

В Україні передбачено усі можливі засоби захисту комерційної таємниці, включаючи цивільно-правові, адміністративно-правові та кримінально-правові засоби за її розголошення.

Зокрема, відповідно до статей 610, 623 ЦК України захист прав на комерційну таємницю можливий судом шляхом: визнання прав на комерційну таємницю; припинення дій, що порушують право на комерційну таємницю; компенсації моральної шкоди; стягнен­ня з особи, яка порушила право, завданих збитків, включаючи згідно зі ст. 203 ЦК неодержані кредитором доходи, які він одер­жав би, якби зобов'язання було виконане боржником.

Адміністративне законодавство не передбачає відповідальності за порушення режиму комерційної таємниці, а концентрується на відповідальності за недобросовісну конкуренцію.

Так, Законом України «Про захист економічної конкуренції» від 11 січня 2001 р.1 закріплено поняття інформації та встановлено підстави та розміри адміністративної відповідальності за здійснен-

1 Гладишенко М. Правові та організаційні аспекти діяльності підприємця для захисту ко­мерційної таємниці // Персонал. - 2005. — № 3. - С. 53.

560

' Закон України «Про захист економічної конкуренції» від 11 січня 2001 р. № 2210-111 // Відомості Верховної Ради (ВВР). - 2001. - № 12. - Ст. 64 (з наступними змінами).

561

Розділ V. Інститут прав на інші об'єкти права інтелектуальної власності

ня дій, що являють собою порушення у сфері економічної конку­ренції.

Відповідно до Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» від 7 червня 1996 р.1 під недобросовісною конку­ренцією розуміють будь-які дії у конкуренції, що суперечать прави­лам, торговим та іншим чесним звичаям у підприємницькій діяль­ності.

Глава 4 цього Закону присвячена питанням неправомірного збирання, розголошення та використання комерційної таємниці. Зокрема, відповідно до ст. 16 Закону неправомірним збиранням ко­мерційної таємниці вважається добування протиправним спосо­бом відомостей, що відповідно до законодавства України станов­лять комерційну таємницю, якщо це завдало чи могло завдати шкоди господарюючому суб'єкту (підприємцю).

Розголошенням комерційної таємниці є ознайомлення іншої осо­би без згоди особи, уповноваженої на те, з відомостями, що відповідно до чинного законодавства України становлять ко­мерційну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені у встановленому порядку або стали відомі у зв'язку з виконанням службових обов'язків, якщо це завдало чи могло завдати шкоди господарюючому суб'єкту (підприємцю) (ст. 17).

Під схиленням до розголошення комерційної таємниці Закон (ст. 18) розуміє спонукання особи, якій були довірені у встановле­ному порядку або стали відомі у зв'язку з виконанням службових обов'язків відомості, що відповідно до законодавства України ста­новлять комерційну таємницю, до розкриття цих відомостей, як­що це завдало чи могло завдати шкоди господарюючому суб'єкту (підприємцю).

Неправомірним використанням комерційної таємниці є впрова­дження у виробництво або врахування під час планування чи здійснення підприємницької діяльності без дозволу уповноваже­ної на те особи неправомірно здобутих відомостей, що становлять відповідно до законодавства України комерційну таємницю.

1 Закон України «Про захист від недобросовісної конкуренції» від 7 червня 1996 р. / № 236/96-ВР // Відомості Верховної Ради України (ВВР). - 1996. - № 36. - Ст. 164 (з на­ступними змінами).