Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

§ 4. Вільне використання об'єктів суміжних прав

Як і твори літератури і мистецтва, об'єкти суміжних прав у пе­редбачених законом випадках можуть використовуватися без зго­ди виконавця, виробника фонограми, відеограми, організації мов­лення і, як правило, без виплати їм винагороди. Наявність у законі подібних випадків, які є у законодавстві всіх держав, що охороня­ють суміжні права, і допускаються ст. 15 Римської конвенції, пояс­нюється тими ж причинами, що й наявність обмежень прав авто­рів. Такі обмеження встановлені в інтересах суспільства, яке

Глава 9. Правова охорона суміжних прав

зацікавлене у вільному розповсюдженні інформації, розвитку освіти і науки. Як і будь-які винятки із загального правила, перед­бачені законом обмеження суміжних прав не підлягають розшире­ному тлумаченню. Вільне використання об'єктів суміжних прав не повинне завдавати шкоди нормальному їх використанню, зачіпа­ти законні інтереси виконавця, виробника фонограми, відеогра­ми, організації мовлення, а також авторів виконуваних чи переда­ваних творів.

Вилучення зі сфери суміжних прав, передбачені ст. 42 Закону України «Про авторське право і суміжні права», поширюються на всіх володільців суміжних прав та їх правонаступників. Установ­лені Законом випадки вільного використання об'єктів суміжних прав полягають у такому.

По-перше, дозволяється вільне використання виконання, пере­дачі в ефір або по кабелю та їх записів, а також відтворення фоно­грам, відеограм для включення до огляду про політичні події неве­ликих уривків із виконань, фонограми, відеограми, передачі в ефір або по кабелю. Метою огляду або репортажу є інформування публіки про події, а не доведення до її відома виконання, фонограми, віде­ограми, передачі в ефір або по кабелю. Тому у відповідному огляді або репортажі можуть подаватися лише уривки, які стають побаче­ними або почутими під час висвітлення поточних подій.

По-друге, можливе використання невеликих уривків із вико­нання, фонограми, відеограми, передачі в ефір або по кабелю для цитування за умови, що таке цитування здійснюється з інфор­маційною метою. Під невеликим уривком закон розуміє таку частину виконання, фонограми, відеограми або передачі, яка є необхідною і разом із тим достатньою для того, щоб публіка одер­жала уявлення про той об'єкт суміжного права, відомості про який доводяться до неї шляхом цитування. Поняттям «інформаційна мета» не охоплюється практика використання цитат із чужих творів і об'єктів суміжних прав, за якої цитати включаються до інших об'єктів суміжних прав із художньою метою.

Подібні дії можуть здійснюватися лише за умови дотримання авторських і (або) суміжних прав правоволодільців використову­ваних об'єктів.

246

247

Р озділ II. Авторське право і суміжні права

По-третє, об'єкти суміжних прав можуть використовуватися будь-якими зацікавленими особами з метою навчання або науково­го дослідження. Формулювання цього випадку вільного викорис­тання передбачено ст. 15 Римської конвенції.

По-четверте, дозволяється без згоди виконавця, виробника фо­нограми, відеограми, організації ефірного або кабельного мовлен­ня використання передачі в ефір або по кабелю та її запису, а також відтворення фонограми, відеограми в особистих цілях. Виплата ви­нагороди виробникам фонограм і відеограм та іншим особам, які мають авторське право і (або) суміжні права, за передбачені вище відтворення, здійснюється у формі відрахувань (відсотків) від вар­тості обладнання і (або) матеріальних носіїв виробниками та (або) імпортерами обладнання і матеріальних носіїв, із застосуванням яких можна здійснити відтворення виключно в особистих цілях у домашніх умовах творів, зафіксованих у фонограмах і відеограмах, крім:

  • професійного обладнання та (або) матеріальних носіїв, не призначених для використання в домашніх умовах;

  • обладнання і матеріальних носіїв, що експортуються за мит­ну територію України;

  • обладнання і матеріальних носіїв, що ввозяться фізичною особою на митну територію України виключно в особистих цілях і без комерційної мети.

Розміри відрахувань (відсотків), що мають сплачуватися вироб­никами та (або) імпортерами обладнання і матеріальних носіїв, визначаються Кабінетом Міністрів України. Ці кошти виробника­ми та імпортерами обладнання і (або) матеріальних носіїв перера­ховуються визначеним Установою організаціям колективного управління (уповноваженим організаціям). Зібрані кошти роз­поділяються між організаціями колективного управління, які є на обліку в Установі, на основі договорів, які уповноважені органі­зації укладають з усіма організаціями колективного управління. Імпортери перераховують ці кошти уповноваженій організації під час ввезення товару на митну територію України, а виробники — у кінці кожного місяця після реалізації обладнання і матеріальних носіїв.