Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 10. Колективне управління авторським правом і суміжними...

тивній основі нарівні з таким управлінням здійснювати управ­ління майновими правами на індивідуальній основі за договорами з правоволодільцями.

Як правило, не допускається здійснення двома або більше ор­ганізаціями колективного управління одними й тими ж майнови­ми правами в інтересах одних і тих же категорій володільців прав за одних і тих же способів використання творів або об'єктів су­міжних прав.

Повноваження на колективне управління майновими правами надаються безпосередньо володільцями авторських і суміжних прав добровільно на основі письмових договорів, а також за відпо­відними договорами з іншими (зокрема іноземними) організа­ціями, які здійснюють управління майновими правами. Такі ор­ганізації не є авторськими.

Будь-який автор або інший володілець авторських чи суміжних прав має право надати такій організації за договором повноважен­ня на здійснення своїх майнових прав, а організація зобов'язана взяти на себе здійснення цих прав на колективній основі, якщо управління такими правами належить до статутної діяльності цієї організації.

При здійсненні колективного управління організації управ­ління майновими правами на колективній основі укладають:

  • договори про використання творів, які дозволяють використан­ня передбаченими в них способами будь-яких творів, крім вилучених правоволодільцями з укладених такою організацією договорів;

  • договори про виплату винагороди.

Такі договори укладаються в інтересах усіх правоволодільців, зокрема й тих, які ще не передали організації управління майнови­ми правами на колективній основі повноваження на колективне управління їх майновими правами, але належать до категорії володільців прав, колективне управління в інтересах яких здійснює така організація.

Умови договорів повинні бути однаковими для всіх користу­вачів однієї категорії, що визначається залежно від виду і обсягу використовуваних творів. Організація управління майновими пра­вами не має права відмовитися від укладення договору з користу­вачем без достатніх на те підстав.

268

269

Р озділ II. Авторське право і суміжні права

Всі можливі майнові претензії володільців авторських або суміжних прав до користувачів, пов'язані з використанням їх творів або об'єктів суміжних прав на підставі таких договорів, по­винні бути врегульовані організацією управління майновими пра­вами на колективній основі, що уклала договори.

Користувачі зобов'язані надавати організаціям управління майновими правами на колективній основі відомості про викори­стання творів або об'єктів суміжних прав, а також інші відомості та документи, необхідні для збору, розподілу і виплати винагороди. Перелік відомостей і документів визначається в договорах, що укладаються організаціями управління майновими правами на колективній основі з користувачами.

Організація управління майновими правами на колективній основі, яка здійснює збір винагороди з користувачів, зобов'язана розподіляти і виплачувати зібрану винагороду безпосередньо пра-воволодільцям і (або) перераховувати її для розподілу і виплати правоволодільцям іншим організаціям, що представляють інтере­си відповідних категорій правоволодільців, на підставі угод із такими організаціями.

Організація управління майновими правами на колективній основі зобов'язана зберігати незапитану винагороду, вживаючи заходів до пошуку правоволодільців, протягом трьох років від дати надходження на рахунок організації. По закінченні зазначеного строку організація має право включати незапитану винагороду в розподілювані суми або використовувати її на інші цілі в інтересах представлюваних організацією володільців авторських і суміжних прав.

Володілець авторських прав, який не надав організації повно­важень на колективне управління його майновими правами, має право вимагати від такої організації виплатити належну йому винагороду відповідно до здійсненого розподілу, а також, попередивши про це за три місяці, вилучити свої твори з договорів про використання творів, які така організація укладатиме з корис­тувачами надалі. При цьому організація управління майновими правами на колективній основі зобов'язана виплатити правово-лодільцеві належну йому винагороду, одержану такою організа-