Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 24. Право інтелектуальної власності на сорти рослин і породи...

самим селекціонером, його правонаступником, а також не вико­ристовувався за їхньою згодою.

Відповідно до пунктів 3 і 4 ст. 11 Закону України «Про охорону прав на сорти рослин» сорт вважають новим, якщо до дати, на яку заявку вважають поданою, заявник (селекціонер) чи інша особа за його дозволом не продавали чи будь-яким іншим способом не пе­редавали матеріал сорту для комерційного використання:

  • на території України — за рік до цієї дати;

  • на території іншої держави щодо деревних та чагарникових культур і винограду — за 6 років, щодо рослин інших видів — за 4 роки до цієї дати.

При цьому слід пам'ятати, що сорт не втрачає новизну, якщо будь-який його матеріал збували:

  • зі зловживанням на шкоду заявнику;

  • на виконання договору про передання права на подання за­явки;

  • на виконання договору про розмноження відтворювального матеріалу сорту та його випробування, за умови, що зібраний внаслідок цього матеріал передавали лише заявникові і не викори­стовували для виробництва іншого сорту;

  • на виконання визначених законодавством заходів, зокрема щодо біологічної безпеки чи формування Реєстру сортів;

  • як побічний або відхідний продукт, отриманий під час ство­рення чи поліпшення сорту, без посилань на сорт і лише для спо­живання.

Ще однією рисою, якою повинен наділятися сорт рослин, по­рода тварин, повинна бути вирізняльність. Відповідно до ч. 5 ст. 11 Закону України «Про охорону прав на сорти рослин» сорт відповідає умовам вирізняльності, якщо за проявом ознак його можна чітко відрізнити від будь-якого іншого сорту, загальновідо­мого до дати, на яку заявку вважають поданою. Сорт, що його про­тиставляють заявленому, вважають загальновідомим, якщо:

  • він поширений на певній території будь-якої держави;

  • відомості про прояви його ознак стали загальнодоступними у світі, зокрема шляхом їхнього опису в будь-якій оприлюдненій публікації;

510

511

Р озділ V. Інститут прав на інші об'єкти права інтелектуальної власності

  • він представлений зразком у загальнодоступній колекції;

  • йому надано правову охорону і/або його внесено до офіцій­ного реєстру сортів у будь-якій державі, при цьому його вважають загальновідомим від дати подання заявки на надання права чи внесення до реєстру.

Крім усього переліченого, сорти рослин (породи тварин) мають бути достатньо однорідними за своїми морфологічними, фізіологічни­ми, хімічними та іншими ознаками (якщо зважити на окремі відхилен­ня, які можуть мати місце у зв'язку з особливостями розмноження).

Відповідно до ч. 6 ст. 11 Закону України «Про охорону прав на сорти рослин» сорт вважають однорідним, якщо з урахуванням особливостей його розмноження рослини цього сорту залишають­ся достатньо схожими за своїми основними ознаками, відзначени­ми в описі сорту.

Для порід тварин краще застосувати критерій охороноспро-можності «консолідованість», оскільки практично неможливо забезпечити однорідність окремих особин тварин.

Сорт рослин, породу тварин вважають стабільними, якщо їхні основні ознаки залишаються незмінними після неодноразового розмноження або, у разі особливого циклу розмноження, в кінці кожного циклу розмноження.

Обсяг правової охорони сорту, на який видано патент, визна­чається сукупністю ознак, викладених у занесеному до Реєстру па­тентів описі сорту.