Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 19 . Право інтелектуальної власності на комерційне найменування

ної власності. Водночас щодо інших об'єктів інтелектуальної влас­ності дається поняття використання винаходу, корисної моделі чи промислового зразка (ч. З ст. 156 ГК України), торговельної марки (ч. 2 ст. 157 ГК України), географічного зазначення (ч. 2 ст. 160 ГК України).

Оскільки комерційне найменування подібно до торговельної марки є позначенням, яке виконує індивідуалізуючу функцію, то за аналогією можна скористатися нормою про торговельні марки з урахуванням того, що комерційне найменування вирізняє суб'єкта цивільного обороту.

Використанням комерційного найменування визнається, зок­рема: нанесення його на будь-який товар, упаковку, в якій міститься такий товар, вивіску, пов'язану з ним, етикетку, нашив­ку, бирку чи інший прикріплений до товару предмет, зберігання такого товару із зазначеним нанесенням комерційного наймену­вання з метою пропонування для продажу, пропонування його для продажу, продаж, імпорт (ввезення) та експорт (вивезення); засто­сування його під час пропонування та надання будь-якої послуги; застосування його в діловій документації чи в рекламі та в мережі Інтернет, у тому числі в доменних іменах.

Хоча в законодавстві України відсутня також і норма, яка б давала поняття порушення прав на комерційне найменування, однак зазначене поняття можна сформулювати як будь-яке посягання на майнові права інтелектуальної власності на комерційне найменування.

Передати майнові права інтелектуальної власності на комер­ційне найменування іншій особі можна лише разом із єдиним майновим комплексом особи, якій ці права належать, або його відповідною частиною. Таке обмеження прав закріплено в законо­давстві з метою недопущення введення в оману споживачів стосовно підприємців, які надають послуги, виробляють чи реалізують товари.

Чинність майнових прав інтелектуальної власності на ко­мерційне найменування припиняється у разі ліквідації юридичної особи та з інших підстав, встановлених законом (ст. 491 ЦК). На сьогодні відсутній спеціальний нормативний акт, який би регу-

404

405

Розділ IV. Право інтелектуальної власності на правові засоби...

лював права інтелектуальної власності на комерційне наймену­вання і передбачав би додаткові підстави для цього. Однак такою підставою може бути рішення суду, а також припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця.

Питання для самоконтролю:

  1. Яку основну функцію виконує комерційне найменування?

  2. Чи може фізична особа — підприємець мати комерційне наймену­вання?

3. Чи вбачаєте ви різницю між поняттями «комерційне наймену­ вання», «фірмове найменування», «фірма»?

  1. З якого моменту виникають права на комерційне найменування?

  2. У чому полягає різниця між комерційним найменуванням і тор-го-вельною маркою?

  3. Які майнові права на комерційне найменування закріплені чинним законодавством України?

Глава 20 Право інтелектуальної власності на торговельні марки