Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 16. Зміст правовідносин у сфері патентного права

Заявник має право перетворити заявку на видачу деклараційно­го патенту України на корисну модель на заявку на видачу патенту (деклараційного патенту) на винахід у будь-який час до одержання ним рішення про видачу деклараційного патенту України на ко­рисну модель або рішення про відмову в його видачі.

Видача патенту здійснюється Держдепартаментом у місячний строк після його державної реєстрації.

1.7. Патентування винаходу (корисної моделі) в іноземних державах

Відповідно до Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» будь-яка особа має право запатентувати винахід (корисну модель) в іноземних державах.

До подання заявки на одержання охоронного документа на ви­нахід (корисну модель) у Відомство іноземної держави заявник зо­бов'язаний подати заявку до Укрпатенту.

Одночасно йому необхідно повідомити Державний департа­мент інтелектуальної власності України про наміри здійснити таке патентування.

Якщо національний заявник подасть заявку на видачу патенту на винахід (корисну модель) до Відомства іноземної держави без отримання дозволу на це Держдепартаменту, то патент України на той самий винахід (корисну модель) може бути визнано у судово­му порядку недійсним.

1.8. Патентування винаходу за процедурою Договору про патентну кооперацію

Якщо патентування винаходу проводиться за процедурою До­говору про патентну кооперацію (РСТ) (далі — Договір), міжна­родна заявка подається відповідно до правила 19 Інструкції до До­говору до компетентного відомства-одержувача.

Виконання обов'язків відомства-одержувача щодо прийняття міжнародних заявок в Україні, передбачених Договором, виконує Укрпатент.

Установа є компетентним відомством-одержувачем для прий­няття та реєстрації міжнародних заявок, якщо хоча б один із заяв-

364

365

Розділ 111. Патентне право

ників є громадянином України або особою, яка проживає на її те­риторії, незалежно від того, чи є він заявником для всіх чи лише для деяких держав.

Фізична особа вважається громадянином України або особою, що проживає на її території, якщо вона є такою згідно із законо­давством України.

Будь-яку особу можна також уважати як такою, що проживає в Україні, якщо вона є власником дійсного й ефективного промис­лового чи торгового підприємства в Україні.

Подання міжнародної заявки (міжнародна фаза) здійснюється відповідно до Закону та «Правил складання і подання заявки на винахід та заявки на корисну модель», що зареєстровані в Міністерстві юстиції України за № 173/5364 від 27 лютого 2001 р.

§ 2. Набуття прав на промисловий зразок

2.1. Порядок подання заявки

Заявка — це сукупність документів, необхідних для видачі па­тенту на промисловий зразок. Вимоги до складу, оформлення ма­теріалів і подання заявки визначені «Правилами складання та по­дання заявки на видачу патенту України на промисловий зразок»1 (далі — Правила) та є обов'язковими для заявника.

Заявка повинна стосуватися одного промислового зразка і мо­же містити його варіанти (вимога єдності).

Заявка складається українською мовою і повинна містити:

  • заяву про видачу патенту;

  • комплект зображень виробу (власне виробу чи у вигляді його макета або малюнка), що дають повне уявлення про зовнішній ви­гляд виробу);

  • опис промислового зразка;

  • креслення, схему, карту (якщо необхідно).

Заявка не повинна містити матеріалів, що суперечать публічно­му порядку, принципам гуманності і моралі, зневажливих вислов-

1 Наказ Міністерства освіти і науки України № 110 від 18 лютого 2002 р. «Про затверджен­ня Правил складання та подання заявки на промисловий зразок» (Із змінами, внесеними згідно з Наказами MOH № 750 від 11 листопада 2003 p., № 5 від 11 січня 2006 р.) // Зареєстровано в Міністерстві юстиції України за № 226/6514 від 6 березня 2002 р.