Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 2. Поняття права інтелектуальної власності

зміст патентних документів; правила їх індексування, класифіку­вання та кодування; зміст та структура офіційних бюлетенів і по­кажчиків до них; характеристики матеріальних носіїв інформації тощо.

Застосування стандартів патентними відомствами сприяє гар­монізації та уніфікації патентної документації, забезпечує більш ефективне міжнародне співробітництво у сфері патентної доку­ментації та стандартизації, полегшує міжнародний обмін, сприяє подоланню мовного бар'єра. Наприклад, користувачам Фонду па­тентної документації громадського користування (ФГК), що ве­деться в Україні, знання чинних редакцій стандартів допоможе зорієнтуватися під час пошуку та аналізу патентної документації країн світу.

В Україні у 1997 р. започатковано систему державних стандартів у галузі промислової власності та з 1 січня 1998 р. введено в дію (наказ Держстандарту України № 327 від 6 червня 1997 р.) такі стандарти:

ДСТУ 3574-97 Патентний формуляр. Основні положення. Порядок складання та оформлення1.

■ ДСТУ 3575-97 Патентні дослідження. Основні положення та порядок проведення2.

Стандарти розроблені відповідно до чинного законодавства Ук­раїни у галузі промислової власності. Ці вимоги є обов'язковими

1 ДСТУ3574-97Патентний формуляр. Основні положення. Порядок складання та оформлен­ня. Чинний від 01.01.1998.

Цей стандарт установлює основні положення, порядок складання та оформлення патент­ного формуляра — офіційного інформаційного документа, який засвідчує стан об'єкта гос­подарської діяльності як товару щодо порушення прав власників чинних охоронних доку­ментів та заявників на об'єкти промислової власності. Застосовується для забезпечення ви­користання об'єкта господарської діяльності у державі та за кордоном без порушення прав власників чинних охоронних документів та заявників на об'єкти промислової власності. Для полегшення складання та оформлення патентного формуляра розроблені методичні рекомендації Виявлення порушення прав власників чинних охоронних документів та заяв­ників на об'єкти промислової власності, в яких детально роз'яснюється заповнення кожно­го розділу патентного формуляра з урахуванням чинних законодавчих актів України, а та­кож норм міжнародного права у сфері інтелектуальної власності: // http://www.sdip.gov.ua/ гДСТУ3575-97П?пеитт дослідження. Основні положення та порядок проведення. Чинний від 01.01.1998.

Цей стандарт установлює основні положення, порядок проведення та форму звіту про па­тентні дослідження. Стандарт застосовується в усіх галузях господарської діяльності на ета­пах створення і використання об'єкта господарської діяльності.

60

61

Розділ І. Загальні положення про інтелектуальну власність

для суб'єктів господарської діяльності, що діють на території Ук­раїни, діяльність яких повністю або частково фінансується з дер­жавного бюджету. Для всіх інших суб'єктів господарської діяль­ності вимоги стандартів мають рекомендаційний характер.