Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 13. Патентне право: поняття, предмет, принципи, джерела

§ 2. Джерела патентного права

Право завжди повинне бути формалізованим, тобто вираженим у певній формі. Тому з формально-юридичної точки зору джерела права — це офіційно визнані форми, в яких здійснюється встанов­лення, зміна або скасування правових норм. Інакше кажучи, дже­рела права — це способи юридичного вираження права.

Джерела патентного права це юридичні акти органів держав­ної влади, які містять правові норми, що регулюють відносини, пов'язані зі створенням і використанням винаходів, корисних моде­лей і промислових зразків.

В Україні основною формою встановлення правових приписів щодо об'єктів права промислової власності є закони. Слід визнати дві основні взаємопов'язані причини, за якими країни приймають закони, спрямовані на охорону інтелектуальної власності. Одна з них — необхідність законним чином оформити моральні та еко­номічні права авторів на результати їх діяльності, а інша — праг­нення підтримувати у межах спланованої державної політики творчу активність людей, поширення і застосування її результатів, а також заохочення чесної торгівлі.

Все це сприяє економічному і соціальному розвитку країни. Так, можливість набуття прав на винаходи стимулює вкладення грошей і зосередження людських ресурсів у сфері досліджень і роз­робок; наявність чинного патенту на винахід сприяє вкладенню коштів у промислове використання винаходу; офіційна публікація відомостей про видачу патенту на винахід розширює всесвітній фонд документальних джерел технологічної інформації.

Значення ефективно діючої системи охорони промислової власності на сьогодні загальновизнане. Це зумовлено вже тим, що охорона прав на об'єкти промислової власності існує як у високо-розвинених промислових країнах, так і в країнах із перехідною економікою та таких, що розвиваються.

Одним із перших кроків на шляху створення національної зако­нодавчої бази у сфері охорони об'єктів промислової власності стало затвердження у вересні 1992 р. Президентом України Тимча­сового Положення про правову охорону об'єктів промислової власності та раціоналізаторських пропозицій. Введення в дію

320

11 7-259

321

Розділ III. Патентне право

Положення надало можливість уже у жовтні 1992 р. розпочати прийом та експертизу заявок на винаходи, а у грудні того ж року видати перші патенти на винаходи.

У грудні 1993 р. у Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», який із липня 1994 р. набрав чинності, прийшовши на зміну Тим­часовому положенню. За процедурою регулювання відносин прийнятий закон у цілому гармонізований із моделями законів Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) і основ­ними принципами, на яких базуються міжнародні договори з питань інтелектуальної власності.

Згідно з цим законом єдиною формою охорони винаходів і корис­них моделей став патент. Це привело до принципових змін у право­вому статусі охоронних документів і значно розширило перелік суб'єктів права інтелектуальної власності на зазначені об'єкти.

На сьогодні в Україні діє більше десятка спеціальних законів із питань інтелектуальної власності. Відносини, що виникають у зв'язку з набуттям, здійсненням та захистом права власності на ви­находи (корисні моделі) в Україні, регулюються Законом України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі»1.

Основною особливістю Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» є поєднання у ньому норм, які регулю­ють майнові та немайнові відносини, що виникають у зв'язку зі створенням, правовою охороною і використанням винаходів і ко­рисних моделей, службових винаходів і корисних моделей, секрет­них винаходів і корисних моделей. Таким чином, Закон здійснює комплексну правову охорону всіх категорій винаходів і корисних моделей.

Відносини, які виникають у зв'язку з набуттям і здійсненням права власності на промислові зразки в Україні, регулюються За­коном України «Про охорону прав на промислові зразки»2.

1 Закон України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» від 15 грудня 1993 р. № 3687-ХІІ в редакції Закону України № 1771-Ш від 1 червня 2000 р. (з наступними зміна­ ми) // Відомості Верховної Ради (ВВР). - 2000. - № 37. - Ст. 307.

2 Закон України «Про охорону прав на промислові зразки» від 15 грудня 1993 р. № 3688-ХП (з наступними змінами і доповненнями) // Відомості Верховної Ради (ВВР). — 1994. — № 7. - Ст. 34.