Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 14. Об'єкти патентного права

речовини, штаму, то винаходи «на застосування» забезпечують створення нового засобу за рахунок виявлення нових можливос­тей (невідомої властивості) відомого об'єкта в новій функції або в нових, нетрадиційних умовах, що дозволяють використати його за новим призначенням. При цьому мається на увазі, що виявлена властивість притаманна об'єкту як такому і виявляється лише в певних умовах застосування.

Винаходи «на застосування», як правило, характерні для речо­вин через те, що останні найменше пов'язані з призначенням. Се­ред винаходів «на застосування» розрізнюють винаходи «на пере­несення», «функціональні» і «селективні».

Винаходи «на перенесення» характеризуються використанням відомих засобів із певними властивостями в інших умовах, в іншій галузі техніки.

«Функціональні» винаходи пов'язані із заново відкритими практично цінними властивостями об'єкта, які реалізуються у ви­гляді нової для нього функції.

«Селективний» винахід — це винахід, в якому можливість вико­ристання якоїсь речовини або групи речовин відомого класу спо­лук заснована на виявлених винахідником нових цінних властиво­стях цієї речовини.

Процес як об'єкт технології це дія або сукупність дій, викону­ваних щодо продуктів та інших матеріальних об'єктів за допомогою принаймні одного продукту і спрямованих на досягнення певного технічного результату. Таким процесом, зокрема, є виготовлення, обробка, переробка продукту та контролювання його якості, пере­творення речовини, енергії, даних, вимірювання параметрів, діаг­ностування, лікування, керування процесом, який є об'єктом технології.

Об'єкти, що не визнаються винаходом.

Згідно з ч. З ст. 6 Закону правова охорона згідно з цим Законом не поширюється на такі об'єкти технології:

  • сорти рослин і породи тварин;

  • біологічні у своїй основі процеси відтворення рослин та тва­рин, що не належать до небіологічних та мікробіологічних про­цесів;

  • топографії інтегральних мікросхем;

  • результати художнього конструювання.

Більшість об'єктів із наведеного переліку охороняється як інші об'єкти інтелектуальної власності, а саме:

  • результати художнього конструювання — Законом України «Про охорону прав на промислові зразки»;

  • топографії інтегральних мікросхем — Законом України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем»;

  • сорти рослин — Законом України «Про охорону прав на сор­ти рослин».

1.2. Умови патентоздатності винаходу

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону правова охорона надається винахо­ду (корисній моделі), що не суперечить^публічному порядку, прин­ципам гуманності і моралі та відповідає умовам патентоздатності.

Винахід відповідає умовам патентоздатності, якщо він є новим, має винахідницький рівень і є промислово придатним. Саме ці умови закріплені ч. 1 ст. 459 ЦК України та ч. 1 ст. 7 Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі».

Новизна винаходу.

Винахід визнають новим, якщо він не є частиною рівня техніки. Відповідно до Закону при визначенні рівня техніки до уваги беруть усі відомості, які стали загальнодоступними у світі до дати подан­ня заявки, або, якщо заявлено пріоритет, до дати її пріоритету. Та­ким чином, новизна винаходу залежить від того, на який момент часу вона визначається, які джерела інформації беруться до уваги і на якій території (в країні або за кордоном) розкриття винаходу порочить новизну.

Момент часу, на який визначається новизна винаходу. Згідно із Законом, рівень техніки, а таким чином і новизна винаходу, визна­чається на дату подання заявки або, якщо заявлено пріоритет, на дату її пріоритету.

Пріоритет першість у поданні заявки. Патентні законодавст­ва всіх країн — учасниць Паризької конвенції, у тому числі і Закон України, містять положення стосовно умов надання конвенційно­го пріоритету. Відповідно до Паризької конвенції про охорону

336

337

Р озділ III. Патентне право

промислової власності дата подання заявки у патентне відомство або у відповідний орган країни — учасниці Паризької конвенції визнається датою, що визначає пріоритет наступних заявок на такий самий винахід (корисну модель), що подані тим самим заяв­ником або його правонаступником у інших країнах-учасницях. Пріоритетна пільга надається протягом 12 місяців із дати подання першої заявки на винахід (корисну модель). При цьому перша за­явка, на яку посилається заявник в обґрунтуванні свого пріорите­ту, повинна бути належним чином оформлена, тобто відповідати вимогам національного законодавства країни її подання.

Крім конвенційного, в Україні заявник має право просити вста­новити пріоритет за датою подання попередньої заявки на винахід (корисну модель), за умови дотримання таких вимог: заява про пріоритет із посиланням на дату подання і номер попередньої за­явки повинна бути подана не пізніше трьох місяців від дати подан­ня заявки до Установи; об'єкт, що заявляється, повинен бути роз­критий у матеріалах попередньої заявки; заявка має бути подана тим же заявником, що й попередня заявка.

Заявником може бути заявлено пріоритет кількох попередніх заявок щодо заявки в цілому чи окремого пункту формули винахо­ду (корисної моделі). При цьому строки, початковою датою яких є дата пріоритету, обчислюються від найбільш ранньої дати пріори­тету. Пріоритет поширюється лише на ті ознаки винаходу (корис­ної моделі), що зазначені в попередній заявці, пріоритет якої заяв­лено. Якщо деякі ознаки винаходу (корисної моделі) відсутні у формулі винаходу (корисної моделі), що викладена у попередній заявці, то для надання права пріоритету достатньо, щоб в описі по­передньої заявки були точно вказані ці ознаки.

Джерела інформації, що порочать новизну. До рівня техніки включаються відомості, що стали загальнодоступними до дати по­дання заявки до Установи або, якщо заявлено пріоритет, до дати її пріоритету. Загальнодоступними вважаються відомості, що містяться у джерелі інформації, з яким будь-яка особа може ознайомитися самостійно або про зміст якого їй може бути повідо­млено законним шляхом. Інакше кажучи, джерела, що порочать новизну, повинні бути доступними невизначеному колу осіб.