Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 33. Оподаткування операцій з нематеріальними активами

  1. Коли виникає комерціалізація інтелектуальної діяльності?

  2. Як реалізуються виключні права на нематеріальні активи?

  3. Що повинна враховувати вартість інтелектуальної власності?

Глава 33 Оподаткування операцій з нематеріальними активами

З позиції податкового обліку будь-які операції з нематеріальни­ми активами розглядаються як послуги.

Відповідно до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції Закону України № 283/97-ВР від 22 травня 1997 р. зі змінами і доповненнями (далі — Закон про прибуток) об'єктом оподаткування є не нематеріальний актив, а отриманий прибуток, який визначається шляхом зменшення суми валового доходу звітного періоду на суму валових витрат платника податку та на суму амортизаційних відрахувань.

Валовий доход — це загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітно­го періоду у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, так і за її межами (п. 4.1 ст. 4 Закону).

Валові витрати виробництва та обігу є сумою будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, по­слуг), які придбаваються (виготовляються) таким платником по­датку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності (п. 5.1 ст. 5 Закону).

Сума амортизаційних відрахувань визначається з використан­ням норми амортизації у відсотках до балансової вартості кожної з груп основних фондів на початок звітного (податкового) періоду з розрахунку на календарний квартал. Для амортизації нематеріаль­них активів застосовується лінійний метод, за яким кожний окре­мий вид нематеріального активу амортизується рівними частками, виходячи з його первісної вартості протягом строку, який визна­чається платником податку самостійно, виходячи зі строку корис­ного використання нематеріальних активів або строку діяльності

646

647

Розділ VII. Економіко-правові засади інтелектуальної власності

платника податку, але не більше 10 років безперервної експлуатації (підпункт 8.3.9 ст. 8 Закону).

Амортизаційні відрахування проводяться до досягнення залиш­кової вартості нематеріального активу нульового значення (дру­гий абзац підпункт 8.3.9 ст. 8 Закону).

Звітним (податковим) періодом приймається календарний квартал, півріччя, три квартали, рік (п. 11.1 ст. 11 Закону).

При здійсненні розрахунку податку на прибуток слід враховува­ти дату збільшення валового доходу і валових витрат.

Датою збільшення валового доходу вважається дата, яка припа­дає на податковий період протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше (п. 11.3 ст. 11 Закону):

— або зарахування коштів від покупця (замовника) на бан­ ківський рахунок платника податку в оплату товарів (робіт, по­ слуг), що підлягають продажу, у разі продажу товарів (робіт, по­ слуг) за готівку — дата її оприбуткування в касі платника податку, а за відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

— або дата відвантаження, а для робіт (послуг) — дата фактич­ ного надання результатів робіт (послуг) платником податку.

Датою збільшення валових витрат виробництва (обігу) вва­жається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше (підпункт 11.2.1 ст. 11 Закону):

  • або дата списання коштів із банківських рахунків платника податку на оплату товарів (робіт, послуг), а в разі їх придбання за готівку — день їх видачі з каси платника податку;

  • або дата оприбуткування платником податку робіт (по­слуг) — дата фактичного отримання платником податку резуль­татів робіт (послуг).

Прибуток платників податку, включаючи підприємства, засно­вані на власності окремої фізичної особи, оподатковуються за став­кою 25 % до об'єкта оподаткування (п. 10.1 ст. 10 Закону).

Відповідно до Закону України «Про податок на додану вартість» № 168/97-ВР від 3 квітня 1997 р. зі змінами і доповненнями (далі — Закон про ПДВ) об'єктом оподаткування операцій з нема-