Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 14. Об'єкти патентного права

До рівня техніки включаються будь-які відомості, що розкрива­ють суть винаходу, незалежно від того, яким чином вони стали за­гальнодоступними: публікація; усне розкриття суті; розкриття суті шляхом використання. До рівня техніки включають всі патенти (у тому числі того ж заявника), що внесені до Державного реєстру патентів України на винаходи, від дати їх пріоритету.

Важливою особливістю новизни як умови патентоздатності є те, що до рівня техніки при перевірці цієї умови включається зміст ще неопублікованих заявок (опис, формула, креслення). Так, до рівня техніки включають заявки, які надійшли до Установи з більш ранньою датою пріоритету, в тій редакції, в якій вони існували на дату пріоритету заявки, що розглядається, за дотриманням таких умов: заявка подана іншою особою, тобто іншим заявником; заяв­ка подана в Україні; заявка не відкликана, тобто вона згодом буде опублікована у встановленому порядку.

Територія, в межах якої розкриття винаходу порочить новизну. В Україні до винаходу ставиться вимога абсолютної світової но­визни: суть винаходу до дати подання заявки або до дати її пріори­тету не повинна бути розкрита ні в Україні, ні за її межами. Причо­му спосіб розкриття суті винаходу не має значення: будь-яка публікація, використання, що мало місце в Україні або за кордо­ном, перешкоджає видачі патенту.

Відповідно до Закону використання новизни як умови патен­тоздатності винаходу має особливість, пов'язану з наявністю пільги за новизною. Так, на визнання винаходу як такого, що відповідає умові патентоздатності «новизна», не впливає розкрит­тя інформації про нього винахідником або особою, яка одержала від винахідника прямо чи опосередковано таку інформацію протя­гом 12 місяців до дати подання заявки до Установи або, якщо заяв­лено пріоритет, до дати її пріоритету. При цьому обов'язок дове­дення обставин розкриття інформації покладається на особу, зацікавлену у застосуванні цього положення.

Винахід не визнають як такий, що відповідає умові новизни, якщо у рівні техніки виявлено засіб, якому властиві ознаки, що ідентичні або еквівалентні всім ознакам, що є в запропонованій заявником формулі винаходу. Ідентичними називають ознаки, що

338

339

Р озділ III. Патентне право

збігаються за функцією, яка ними виконується, і за формою їх ви­конання. Еквівалентними називають ознаки, що збігаються за функцією, яка ними виконується, і за результатом, якого досяга­ють при використанні заявленого винаходу. Висновок про відсутність новизни повинен базуватися лише на одному джерелі інформації, де описано знайдений найближчий аналог (прото­тип). Не дозволяється укладання так званого збірного прототипу, тобто об'єднання відомостей, наведених у різних джерелах інфор­мації (патентах, статтях, виступах тощо). Якщо винахід має хоча б одну ознаку, що відрізняє його від прототипу — робиться висновок про відповідність винаходу умові «новизна».

Винахідницький рівень.

У патентних законах усіх країн і міжнародних угодах у галузі охорони промислової власності є, хоча й під різними назвами (ви­нахідницький рівень, винахідницька діяльність, неочевидність), критерій, за допомогою якого патентоздатний винахід виокрем­люється з-поміж звичайних інженерних розробок, до яких не ста­виться подібна вимога. Відповідність заявленого винаходу умові «винахідницький рівень» означає, що даний винахід є творчим втіленням ідеї і становить перехід на новий технологічний рівень.

Згідно з ч. 7 ст. 7 Закону винахід має винахідницький рівень, як­що для фахівця він не є очевидним, тобто не випливає явно із рівня техніки. При оцінці винахідницького рівня зміст заявок, за­значених у ч. 5 ст. 7, до уваги не береться.

У Законі зміст поняття «фахівець» не звужується до поняття «фахівець у даній галузі техніки». Тому при оцінці винахідницько­го рівня заявленого винаходу можуть бути залучені загальнодос­тупні до дати подання заявки до Установи або, якщо заявлено пріоритет, до дати її пріоритету знання, що стосуються будь-яких галузей науки і техніки.

Таким чином, визначення умови «винахідницький рівень» че­рез поняття «фахівець» може означати таке. При перевірці відповідності заявленого винаходу данній умові відомості, що об'єктивно відомі з рівня техніки, якої б галузі знань вони не стосувалися, оцінюються фахівцем, тобто особою, що їх зро­зуміє. При проведенні експертизи таким фахівцем є експерт Ус-