Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 17. Правова охорона службових і секретних об'єктів...

ка чи його правонаступника. Спори щодо умов одержання ви­нахідником службового винаходу (корисної моделі) винагороди та її розміру вирішуються у судовому порядку.

Промисловий зразок. Відносини, які виникають у зв'язку з на­буттям і здійсненням права власності на службові промислові зраз­ки, в Україні регулюються Законом України «Про охорону прав на промислові зразки».

Службовий промисловий зразок це промисловий зразок, який створено у зв'язку з виконанням службових обов'язків чи доручення роботодавця за умови, що трудовим договором (контрактом) не пе­редбачено інше.

Роботодавець повинен укласти письмовий договір з автором і за його умовами видати винагороду автору відповідно до еко­номічної цінності промислового зразка та іншої вигоди, одержаної роботодавцем від промислового зразка.

§ 2. Правова охорона секретних винаходів і корисних моделей

Секретний винахід (корисна модель) це винахід (корисна мо­дель), що містить інформацію, віднесену згідно із Законом України «Про державну таємницю» до державної таємниці. Секретні вина­ходи (корисні моделі) одержують правову охорону і використову­ються відповідно до Законів України «Про охорону прав на вина­ходи і корисні моделі», «Про державну таємницю».

Заявки на винаходи (корисні моделі), які надходять на адресу Укрпатенту, проходять попередній розгляд у відділі секретних об'єктів промислової власності. Заявка, яка не містить пропозиції заявника щодо віднесення винаходу (корисної моделі) до держав­ної таємниці, розглядається на предмет наявності в ній матеріалів, які можуть бути віднесені до державної таємниці згідно із «Зводом відомостей, що становлять державну таємницю» та Законом України «Про державну таємницю».

У разі наявності у заявці таких відомостей, а також якщо заявка містить пропозицію заявника про віднесення винаходу (корисної моделі) до державної таємниці, її надсилають до компетентних ор­ганів, які визначають Державного експерта з питань таємниць

382

383

Р озділ III. Патентне право

(далі — Державний експерт), до компетенції якого належить роз; гляд таких питань. Якщо Державний експерт ухвалив рішення прі віднесення заявленого винаходу (корисної моделі) до державної таємниці, він визначає коло осіб, які можуть мати доступ до заяв­ки та строк, протягом якого може діяти рішення про віднесення інформації, викладеної у заявці, до державної таємниці.

Подальший розгляд заявки в Укрпатенті здійснюється у режимі секретності. Заявник, у разі незгоди з Державним експертом, мо­же подати до Укрпатенту мотивоване клопотання про розсекречу­вання матеріалів заявки чи оскаржити рішення Державного екс­перта у суді.

Заявка, яка, на думку заявника, містить інформацію, що за­реєстрована у «Зводі відомостей, що становлять державну таємни­цю», подається до Укрпатенту через режимно-секретний орган заявника, а якщо це неможливо — через компетентний місцевий орган державної виконавчої влади за місцем знаходження (для юридичних осіб) чи місцем проживання (для фізичних осіб) заяв­ника. На підставі позитивного рішення експертизи щодо заявки на винахід (корисну модель) і експертного висновку Державного експерта Установа видає заявникові патент. Права, що випливають із патенту (деклараційного патенту) на секретний винахід чи з дек­лараційного патенту на секретну корисну модель, діють від дати внесення інформації про них до відповідного Реєстру.

Виключні права власника патенту (деклараційного патенту) на секретний винахід і деклараційного патенту на секретну корисну модель обмежуються Законом України «Про державну таємницю» і відповідними рішеннями Державного експерта.

Власник патенту (деклараційного патенту) на секретний ви­нахід чи деклараційного патенту на секретну корисну модель має право на одержання від державного органу, визначеного Кабіне­том Міністрів України, грошової компенсації на покриття витрат за сплату зборів, передбачених цим законом. Спори щодо розмірів і порядку виплати грошової компенсації вирішуються у судовому порядку.

Власник патенту (деклараційного патенту) на секретний ви­нахід чи деклараційного патенту на секретну корисну модель може

384