Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 33. Оподаткування операцій з нематеріальними активами

теріальними активами є операції платників податку з поставки послуг на митній території України. До поставки послуг віднесено будь-які операції цивільно-правового характеру з виконання робіт, надання послуг, надання права на користування або розпо­рядження товарами, у тому числі нематеріальними активами, а також із поставки будь-яких інших, ніж товари, об'єктів власності за компенсацію, а також операції з безоплатного виконання робіт, надання послуг.

Поставка послуг, зокрема, включає надання права на користу­вання або розпорядження товарами у межах договорів оренди (лізингу), поставки, ліцензування або інші способи передачі права на патент, авторське право, торговий знак, інші об'єкти права інтелектуальної, в тому числі промислової, власності (другий аб­зац п. 1.4 ст. 1 Закону).

База оподаткування операцій з поставки послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними цінами, але не нижче за звичайні ціни, з урахуванням ак­цизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків і зборів (обов'язкових платежів), згідно із законами України з питань оподаткування, за винятком податку на додану вартість, а також Збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового зв'язку, що включаються до ціни товарів (послуг). До складу договірної (контрактної) вартості включають­ся будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покуп­цем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів (послуг) (п. 4.1 ст. 4 Закону).

Об'єкт оподаткування оподатковується за ставкою 20 %. Пода­ток становить 20 % бази оподаткування та додається до ціни товарів (робіт, послуг) (п. 6.1 та підпункт 6.1.1 ст. 6 Закону).

Поставка послуг здійснюється за договірними (контрактними) цінами з додатковим нарахуванням податку на додану вартість (п. 7.1 ст. 7 Закону).

Платник податку зобов'язаний надати покупцеві податкову на­кладну встановленого зразка. Вона є звітним податковим докумен­том і одночасно розрахунковим документом (п. 7.2 ст. 7 Закону).

648

649

Розділ VII. Економіко-правові засади інтелектуальної власності

Податкова накладна виписується на кожну повну або часткову поставку товарів (робіт, послуг).

Платники податку повинні вести окремий облік операцій із поставки і придбання товарів (послуг), що підлягають оподатку­ванню за ставкою 20 % і звільнених від оподаткування. Зазначе­ний облік ведеться у реєстрі отриманих та виданих податкових накладних у паперовому або електронному вигляді, форма і поря­док заповнення якого встановлюється центральним податковим органом (підпункт 7.2.8 ст. 7 Закону).

Датою виникнення податкових зобов'язань із продажу товарів (робіт, послуг) вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше (підпункт 7.3.1 ст. 7 Закону):

  • або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на бан­ківський рахунок платника податку як оплата товарів (робіт, по­слуг), що підлягають поставці, а в разі поставки товарів (робіт, по­слуг) за готівкові кошти — дата їх оприбуткування в касі платника податку, а за відсутності такої — дата інкасації готівкових коштів у банківській установі, що обслуговує платника податку;

  • або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) — дата оформлення документів, що засвідчують факт виконання робіт (надання послуг) платником податку.

Податковий кредит звітного періоду складається із сум по­датків, нарахованих (сплачених) платником податку за встановле­ною ставкою протягом такого звітного періоду у зв'язку з прид­банням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку (підпункт 7.4.1 ст. 7 Закону).

Датою виникнення права платника податку на податковий кредит вважається дата здійснення першої з подій (підпункт 7.5.1 ст. 7 Закону):

  • або дата списання коштів з банківського рахунку платника податку в оплату товарів (робіт, послуг), дата виписки відповідно­го рахунка (товарного чека) — в разі розрахунків із використанням кредитних дебетових карток або комерційних чеків;

  • або дата отримання податкової накладної, що засвідчує факт придбання платником податку товарів (робіт, послуг).