Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 12. Захист авторського і суміжних прав

Суб'єкт права, як і суб'єкти прав, які самі уповноважили ор­ганізацію колективного управління, має ті самі права і обов'язки, що випливають з угоди між кабельним оператором і організацію колективного управління, яка вважається уповноваженою управ­ляти його правами; він може вимагати захисту цих прав упродовж періоду, встановленого державою-членом, якої це стосується, що не може бути коротшим за три роки від дати кабельної ретранс­ляції його твору або іншого захищеного об'єкта (ст. 9 (2)).

У Директиві № 2001/29/ЄС підкреслюється необхідність, особ­ливо зважаючи на вимоги, що зумовлюються цифровим середови­щем, гарантувати, щоб організації колективного управління досягли більш високого рівня раціоналізації та прозорості щодо норм конкуренції (ст. 17).

При цьому моральне право суб'єктів права має реалізовуватися відповідно до законодавства держави-члена та положень Бернсь-кої конвенції про охорону літературних та художніх творів, Дого­вору ВОІВ про авторське право та Договору ВОІВ про виконання та фонограми.

Отже, за європейською вибірковою практикою організація колективного управління може або лише управляти правами на підставі отриманого дозволу, або може отримати від суб'єктів авторського права і суміжних прав такі права у власність і, у тако­му разі, розпоряджатися отриманими правами на користь первин­них суб'єктів права1.

Питання для самоконтролю:

  1. Що означає поняття «механічні права»?

  2. Які положення закріплені у Типовому договорі BIEM/IFPI?

  3. У чому полягає суть колективного управління правами на репро-графічне репродукування творів?

  4. Що ви можете сказати з приводу колективного управління правами у зв'язку з домашнім перезаписом?

5. Які положення щодо організацій колективного управління закріплені в актах європейського законодавства?

1 Право інтелектуальної власності Європейського Союзу та законодавство України / За ред. Ю. М. Капіци: кол. авторів: Ю. М. Капіца, С. K. Ступак, В. П. Воробйов та ін. — К.: Видав­ничий Дім «Слово», 2006. — С. 124.

Рекомендована література до глав із колективного управління правами:

1. Введение в интеллектуальную собственность. — ВОИС, 1998.

  1. Гришаев С. П. Интеллектуальная собственность: Учебное посо­бие. — М.: Юрист, 2003.

  2. Дроб'язко В. С, Дроб'язко Р. В. Право інтелектуальної власності: Навч. посібник. - К.: Юрінком Інтер, 2004.

  3. Інтелектуальна власність в Україні: Правові засади та практика. — Т. 2: Авторське право і суміжні права / За ред. Г. І. Миронюка, В. С Дроб'язка. — К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 1999.

  4. Коллективное управление авторским правом и смежными правами: Исследования и рекомендации по созданию и деятельности организаций по коллективному управлению правами. — Женева: ВОИС, 1990.

  5. Липцик Д. Авторское право и смежные права / Пер. с фр. — М.: Ладомир; Издательство ЮНЕСКО, 2002.

  6. Право інтелектуальної власності: Підручник для студентів вищих навч. закладів. — 2-е вид., перероб. і допов. — К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2004.