Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 25. Права на топографії інтегральних мікросхем

Не визнається порушенням прав на зареєстровану топографію ІМС її використання в конструкції або в процесі експлуатації транспортного засобу іноземної держави, який тимчасово або ви­падково перебуває у водах, повітряному просторі чи на території України, за умови, що топографія ІМС використовується виключ­но для потреб цього транспортного засобу.

Насамкінець, не визнається порушенням прав на зареєстрова­ну топографію ІМС її використання за надзвичайних обставин (стихійне лихо, катастрофа, епідемія тощо). Перелік вищеназва­них винятків із прав на зареєстровані топографії, є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає.

Чинне законодавство передбачає можливість видачі зацікавле­ним особам примусової ліцензії на використання зареєстрованої топографії ІМС. Так, якщо вона не використовується в Україні упродовж трьох років від дати офіційної публікації відомостей про реєстрацію або від дати, коли її використання було припинене, то будь-яка особа, що виявляє готовність використовувати таку топо­графію ІМС, у разі відмови правовласника від укладання ліцен­зійного договору, може звернутися до суду із заявою про надання їй дозволу на використання цієї топографії. Якщо правовласник не доведе, що факт невикористання топографії ІМС зумовлений поважними причинами, то суд може винести рішення про надан­ня дозволу зацікавленій особі на використання цієї топографії з визначенням обсягу її використання, строку дії дозволу, розміру та порядку виплати винагороди правовласнику.

Крім того, виходячи із суспільних інтересів та інтересів національної безпеки, Кабінет Міністрів України може дозволити використання зареєстрованої топографії ІМС без згоди її право­власника, але з виплатою йому відповідної компенсації. Спори про умови надання такого дозволу і виплати компенсації вирішу­ються у судовому порядку. Будь-яке інше використання топо-графій ІМС, що не підпадає під розглянуті випадки, може здійс­нюватися тільки на основі укладання із правовласником відпо­відного договору.

В Україні ведеться Державний реєстр топографій інтегральних мікросхем, положення про який затверджене наказом МОН

540

541

Р озділ V. Інститут прав на інші об'єкти права інтелектуальної власності

України № 292 від 12 квітня 2001 р. Правовий режим цього об'єкту визначається також Інструкцією про подання, розгляд, публікацію та внесення до реєстру відомостей про передачу права власності на топографію інтегральної мікросхеми та видачу ліцензії на викори­стання топографії інтегральної мікросхеми, затвердженою нака­зом МОН України № 577 від 3 серпня 2001 р. та низкою інших нормативно-правових актів.

§ 3. Захист прав на топографії інтегральних мікросхем

Порушення прав авторів топографій ІМС та інших правовлас-ників є підставою для застосування до правопорушників передба­чених законодавством санкцій. Ці санкції мають різну юридичну природу, різняться за своєю спрямованістю та способами ре­алізації. Більшість із них має цивільно-правовий характер і спря­мована насамперед на відновлення порушених прав потерпілих, а якщо це неможливо — на задоволення інтересів, що охороняють­ся законом. Деякі санкції мають головною метою покарання правопорушників, а також запобігання порушенням чужих прав, через що мають адміністративно-правовий та кримінально-право­вий характер.

Серед цивільно-правових санкцій у свою чергу виокремлюють­ся заходи захисту прав і заходи відповідальності. Більшість із них передбачена статтями 16 і 432 ЦК України. Як і при захисті ав­торських та патентних прав, вибір конкретного способу захисту аналізованих прав залежить зазвичай від потерпілого, проте також визначається видом порушених прав, специфікою правопорушен­ня та тяжкістю його наслідків.

Порушення особистих немайнових прав на топографії ІМС найчастіше відбувається шляхом їхнього заперечення або при­своєння іншими особами. Так, право авторства може бути пору­шене шляхом вилучення із кола авторів особи, яка зробила твор­чий внесок у створення топографії ІМС, представлення чужої топографії ІМС як своєї власної розробки тощо. Порушенням права на авторське ім'я буде незазначення імені справжнього авто­ра топографії ІМС в заявці на її реєстрацію або опублікованих відомостях, у перекручуванні цього імені тощо.