Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 34 Міжнародний досвід підготовки фахівців з інтелектуальної власності

В умовах переходу до ринкових відносин, розвитку конку­ренції, введення патентної форми охорони винаходів, корисних моделей, промислових зразків та їх відплатного використання в Україні сформована об'єктивна потреба у висококваліфікованих спеціалістах у сфері інтелектуальної власності.

У зв'язку з цим особливої актуальності набуває цілеспрямована систематична робота з підготовки та перепідготовки кадрів із нових спеціальностей, що з'явилися внаслідок розвитку науково-техніч­ного прогресу.

Необхідною умовою стає навчання різних категорій праців­ників основам інтелектуальної власності, авторського, патентного та конкурентного права, управлінню, організації, плануванню та економіці винахідництва і патентно-ліцензійної роботи, методо­логії системного аналізу і патентних досліджень, забезпеченню інформацією, організації та особливостям проведення державної патентної експертизи охороноздатних об'єктів тощо.

Ось чому заслуговує на увагу досвід промислово розвинених країн, який свідчить про серйозне ставлення до підготовки спеціа-

663

Р озділ VIII. Освіта у галузі інтелектуальної власності

лістів у сфері інтелектуальної власності, патентознавства. Про­фесія патентознавця — технічна професія, основою якої є технічна освіта. До патентознавця ставляться досить високі вимоги. Він по­винен бути хорошим технічним спеціалістом, юристом, еко­номістом, філологом та філософом, щоб на основі теорії пізнання, формальної та діалектичної логіки, а також інших дисциплін во­лодіти методикою науково-технічної творчості. Фахівець цього напряму повинен систематично поповнювати свої знання в галузі техніки, права економіки, мовознавства та політики.

Враховуючи певні відмінності змісту і методики роботи у різних галузях національної економіки, кваліфікованих спеціалістів у сфері інтелектуальної власності, патентознавців можна умовно поділити на три категорії:

  1. спеціалісти, що працюють на промислових підприємствах та у науково-дослідних установах;

  2. спеціалісти, що працюють в юридичних консультаціях або фірмах патентних повірених;

  3. спеціалісти, що працюють у відомості з винаходами, корис­ними моделями, промисловими зразками.

Основний зміст роботи спеціалістів трьох категорій практично однаковий. У спеціалістів окремих категорій відмінним є, голо­вним чином, суб'єктивне ставлення до винаходів та винахідників.

Так, спеціаліст 1-ої категорії захищає та розмежовує інтереси заяв­ника (заявників) та інтереси підприємства, працівником якого є він сам або заявник. Спеціаліст 2-ої категорії захищає інтереси довірите­ля, яким не є заявник. Спеціаліст 3-ої категорії повинен бути об'єктивним і незацікавленим суддею між заявленим винаходом та станом світової техніки або між винаходом та різними пріоритетами.

Не менш важливим напрямом поряд із підготовкою патентних повірених є і підготовка спеціалістів юридичного профілю, які спеціалізуються у сфері інтелектуальної власності, оскільки все частіше виникають спори з порушення прав інтелектуальної влас­ності. Відповідно, спеціальної освіти потребують як адвокати та юристи-практики, так і фахівці, що відповідно до отриманої ква­ліфікації та компетенції займаються судово-експертною діяль­ністю, судді, працівники правоохоронних органів тощо.

664