Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 25. Права на топографії інтегральних мікросхем

Всі інші права можуть належати не тільки автору, а й іншим особам. Так, правом на подання заявок на видачу свідоцтв на то­пографії ІМС до Патентного відомства України користуються не тільки автори, а й інші правовласники.

Аналогічна ситуація і з майновими правами — правом на вико­ристання топографії ІМС та виключним правом перешкоджати, забороняти чи дозволяти будь-яким особам використовувати то­пографії ІМС (ст. 474 ЦК України). Вважається, що власником цих прав є автор топографії ІМС, якщо тільки за законом або догово­ром ним не стає інша особа, наприклад спадкоємець автора, робо­тодавець, замовник. Згідно з ч. 2 ст. 474 ЦК майнові права інтелек­туальної власності на компонування інтегральної мікросхеми належить володільцю відповідного свідоцтва, якщо інше не встановлено законом чи договором.

Суть права на використання топографії ІМС полягає в можли­вості правовласника на власний розсуд виготовляти, застосовува­ти і поширювати топографію ІМС усіма доступними способами та засобами. Згідно із п. З ст. 16 Закону України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем» під використанням топографії ІМС треба розуміти:

  • копіювання топографії ІМС;

  • виготовлення ІМС із застосуванням даної топографії;

  • виготовлення будь-яких виробів, що містять такі ІМС;

  • ввезення таких ІМС та виробів, що їх містять, на митну тери­торію України;

  • пропонування для продажу, продаж, зберігання в зазначених Цілях та інше введення в цивільний оборот ІМС, виготовлених із застосуванням даної топографії, та будь-яких виробів, що містять такі ІМС.

Іншою стороною майнових прав є покладання на інших осіб за­борони чинити вказані вище дії щодо використання топографії ІМС без дозволу правовласника, за винятком випадків, коли воно не є порушенням прав цього власника.

Права на топографію ІМС засвідчуються свідоцтвом, яке під­тверджує факт реєстрації топографії ІМС у Патентному відомстві України. Стаття 4 Закону України «Про охорону прав на топо-

536

537

Р озділ V. Інститут прав на інші об'єкти права інтелектуальної власності

Глава 25. Права на топографії інтегральних мікросхем

графії інтегральних мікросхем» обмежує строк чинності свідоцтва; десятьма роками, що відповідає усталеній міжнародній практиці, і Встановлення більш тривалого терміну правової охорони топо-*графій ІМС мало б негативні наслідки, оскільки було б гальмом науково-технічного прогресу.

Початок строку дії свідоцтва на топографію ІМС визначається і за більш ранньою з таких дат:

  • за датою першого використання топографії ІМС за умови, що від цієї дати до дати подання заявки на цю топографію ІМС до Патентного відомства України минуло не більше двох років;

  • за датою подання заявки на топографію ІМС до Патентного відомства України.

У випадках, коли власником майнових прав на топографію ІМС є не автор, а його роботодавець, автор, а у разі смерті авто­ра — його спадкоємець, має право на одержання винагороди. Всі питання, пов'язані з порядком виплати та розміром винагороди, вирішуються у договорі між автором і роботодавцем. Тому можли­ва і така ситуація, коли автор не вправі претендувати на одержан­ня якоїсь винагороди за створення та використання топографії ІМС. Наприклад, така умова може бути прямо зафіксована в кон­тракті, укладеному при прийомі автора на роботу. Якщо ж це питання взагалі не було обговорене сторонами, роботодавець повинен виплатити автору спеціальну винагороду, розмір якої має бути встановлений відповідно до економічної цінності топографії ІМС та іншої вигоди, яку одержав чи міг би одержати роботода­вець або його правонаступник. Отже, розмір винагороди встанов­люється угодою сторін, а у разі неможливості її досягнення — визначається судом.

Законодавство України не тільки гарантує автору топографії ІМС чи іншому правовласнику право на її використання у власній сфері діяльності, а й надає можливість повної або часткової пере­дачі прав на її використання іншим фізичним чи юридичним осо­бам. Надання дозволу на використання топографії ІМС, так само як і повна уступка прав на неї, здійснюється на підставі цивільно-правового договору. До суттєвих умов цього договору, які в обов'язковому порядку мають бути узгоджені сторонами, нале-

жать питання про обсяг і способи використання топографії ІМС, порядок виплати і розмір винагороди, а також терміни дії догово­ру. Цей договір є чинним після його укладання в письмовій формі і підписання сторонами. Передача прав на топографію ІМС і на­дання ліцензії на її використання вважаються дійсними щодо будь-якої іншої особи від дати публікації відомостей про це в офіційному бюлетені Патентного відомства України і внесення відповідних відомостей до Державного реєстру.

Якщо права на топографію ІМС належать кільком авторам або іншим правовласникам, порядок використання цих прав визна­чається договором між ними. За відсутності згоди між правовлас-никами кожний із них може використовувати зареєстровану топо­графію ІМС на власний розсуд, але не вправі надавати ліцензію на її використання або уступити права іншій особі без згоди решти правовласників.

Закріплюючи за автором топографії ІМС або іншим право-власником виключне право перешкоджати, забороняти чи дозво­ляти будь-якій особі використовувати цю топографію, законодав­ство встановлює низку винятків із цього права.

Передусім не визнається його порушенням використання придбаних законним шляхом ІМС, виготовлених із застосуванням зареєстрованої топографії ІМС, або виробів, що містять такі ІМС, якщо особа, яка здійснює таке використання, не знала і не могла знати, що вони виготовлені та введені в цивільний оборот з пору­шенням прав, що надаються реєстрацією топографії ІМС у Патентному відомстві України (п. З ст. 17 Закону України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем»).

У цьому разі йдеться про так званого невинуватого порушника, Дії якого об'єктивно мають протиправний характер, але із суб'єктивної сторони, йому не можна дорікнути, оскільки він не знав і не міг знати про те, що чинить правопорушення. Така ситу­ація виникає, наприклад, при використанні топографії ІМС у виробах, придбаних у інших осіб, коли особа, яка їх придбала, не мала жодних підстав вважати, що одержує контрафактний товар. Невинуватий порушник може посилатися на виправдання своїх Дій на відсутність на топографії ІМС або виробі, що містить такі

538

539

Розділ V. Інститут прав на інші об'єкти права інтелектуальної власності

ІМС, попереджувального маркування, а також на те, що топо­графія ІМС не зареєстрована в Патентному відомстві України і, отже, не опубліковані відомості про охорону прав на неї.

Доведення порушником своєї невинуватості виключає застосу­вання до нього передбачених законодавством засобів цивільно-правової відповідальності, але не звільняє його від обов'язку при­пинити подальше використання топографії ІМС.

Другим винятком із зазначеного права на зареєстровану топо­графію ІМС є її використання без комерційної мети. Цей випадок не потребує особливих коментарів, оскільки є звичайним винятком із виключного права, що діє в межах інститутів авторсь­ких і суміжних прав, а також патентних прав. До нього близьким є і такий дозволений вид використання топографії ІМС, як її використання з метою наукових досліджень або в порядку експе­рименту. Варто наголосити, що зареєстрована топографія ІМС виступає тут як об'єкт дослідження чи експерименту, а не як їхній засіб.

Ще один випадок вільного використання топографії ІМС поля­гає в її поширенні із застосуванням зареєстрованої топографії ІМС та будь-яких виробів, що містять такі ІМС, якщо вони були вве­дені в цивільний оборот та придбані законним шляхом. Цей випа­док виражає принцип «вичерпання прав», відповідно до якого будь-яка особа, що стала законним власником ІМС або виробу, який її містить, може вільно розпоряджатися ними, не просячи спеціального дозволу правовласника. Права автора топографії ІМС чи іншого правовласника вичерпуються контролем над вве­денням її в цивільний оборот, але не поширюються на випадки фактичного використання ІМС і виробів, що їх містять, іншими особами, які одержали їх на законній підставі. Не визнаються по­рушенням прав на зареєстровану топографію ІМС дії щодо вико­ристання ідентичної оригінальної топографії ІМС, незалежно створеної іншою особою, якщо вона добросовісно використовува­ла зазначену топографію до дати подання до Патентного відомст­ва України заявки на реєстрацію тотожної топографії ІМС чи здійснила значну підготовку для такого використання (право по­переднього користувача).