Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 2. Поняття права інтелектуальної власності

кордонами держави або декількох держав, у яких набуваються пра­ва на той чи інший об'єкт права інтелектуальної власності), дозво­лене «вільне використання» (можливість використання об'єкта права інтелектуальної власності без отримання дозволу від суб'єкта права інтелектуальної власності, не зашкоджуючи цим йому), неохоронювані об'єкти (об'єкти, які не можуть набути правової охорони відповідно до законодавства про інтелектуальну власність).

Національний законодавець передбачає можливість викорис­тання об'єктів права інтелектуальної власності без згоди суб'єктів права інтелектуальної власності при дотриманні двох загальних умов: по-перше, воно не повинно створювати перешкод для нор­мальної реалізації майнових прав суб'єктів права інтелектуальної власності; по-друге, воно не повинно порушувати їх права та за­конні інтереси.

Залежно від особливостей об'єктів права інтелектуальної влас­ності та способів їх використання національне законодавство про інтелектуальну власність встановлює різні винятки щодо обме­жень майнових прав інтелектуальної власності. До них належать: вільне використання (ст. 444 ЦК України), примусове відчуження прав (ст. 30 Закону України «Про охорону прав на винаходи та корисні моделі»), право попереднього користувача (ст. 470 ЦК України).

Об'єкти права інтелектуальної власності у цивільному обороті

Національний законодавець надає можливість автору або іншо­му суб'єкту права інтелектуальної власності використовувати об'єкт права інтелектуальної власності як вклад до статутного фонду юридичної особи, як предмет договору застави або інших зобов'язань цивільного обороту у якості нематеріального активу (ч. З ст. 424 ЦК України). Слід зазначити, що на сьогодні викори­стання об'єктів права інтелектуальної власності у господарській діяльності здебільшого є винятковим явищем. Це пояснюється відсутністю загальноприйнятих, уніфікованих методичних та методологічних підходів до оцінки вартості об'єктів права інтелек­туальної власності (права на їх використання).

86

87

Розділ І. Загальні положення про інтелектуальну власність

Проте можна назвати кілька економічних підходів, які можуть використовуватися з цією метою. По-перше, прибутковий підхід. Методологія цього підходу базується на встановленні причинного зв'язку між функціональними (фізичними, техніко-економічними та ін.) властивостями об'єкта права інтелектуальної власності, що використовується у конкретному об'єкті техніки (технології), та майбутніми доходами від його використання. По-друге, витрат­ний підхід, що передбачає визначення витрат на відтворення попе­редньої вартості об'єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів підприємства з урахуванням майбутніх по­кращень або заміни зазначеного об'єкта за винятком обгрунтова­ної поправки на суму амортизації за період його використання з метою встановлення реальної вартості цього об'єкта. Ринковий підхід це коли проводиться пряме порівняння оцінюваного об'єкта права інтелектуальної власності з іншими (аналогічними за якістю, призначенням та корисністю), що були продані у відповідний час на аналогічному ринку. Слід також зазначити, що при проведенні оцінки вартості об'єктів права інтелектуальної власності враховуються і принципи ціноутворення1.

В Україні напрацьована відповідна практика оцінки вартості об'єктів права інтелектуальної власності, що дає підстави говори­ти про необхідність та можливість розробки нормативно-правово­го акта, який би унормував процес оцінки вартості об'єктів інте­лектуальної власності на загальнодержавному рівні.

Питання для самоконтролю:

  1. Що являє собою право інтелектуальної власності?

  2. Які джерела права інтелектуальної власності вам відомі?

  3. Які методи правового регулювання використовуються при регулю­ванні суспільних відносин у сфері інтелектуальної, творчої діяльності?

  4. Що є змістом прав на об'єкти інтелектуальної власності?

  5. Розкрийте поняття об'єктів права інтелектуальної власності.

  6. Хто є суб'єктами права інтелектуальної власності?

1 Варфоломеева Ю. А. Интеллектуальная собственность в условиях инновационного разви­тия: Монография. - М.: Ось-89, 2006. — С. 133-140.