Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 34. Міжнародний досвід підготовки фахівців з інтелектуальної...

інтелектуальну власність; підготовка без відриву від виробництва службовців приватного та державного секторів економіки; сприян­ня винахідництву; підготовка кадрів із країн, що розвиваються.

Промислово розвинені держави проводять професійну підго­товку патентознавців не лише на національному рівні, а й на міжнародній основі.

Патентно-правова інтеграція західних країн, що заснована на інтеграції економіки, привела до підписання у 1973 р. в Мюнхені Конвенції про Європейський патент. Це дало можливість одночас­но забезпечити охорону технічних новацій у цілому регіоні — країнах «Спільного ринку». Інтеграційні процеси мають місце і в інших сферах, у тому числі в галузі підготовки патентознавців, що проводиться в єдиному патентному відомстві (Мюнхен) та Міжна­родному патентному інституті в Гаазі.

Для підготовки патентознавців створено навчальний заклад — Міжнародний центр із вивчення промислової власності, у якому можуть навчатися представники країн Західної Європи та країн, що розвиваються. Міжнародний центр із вивчення промислової власності існує (з 1964 р.) при Університеті юридичних, політич­них та соціальних наук у Страсбурзі, яким керує факультет права та політичних наук.

Завдання Міжнародного центру:

— забезпечувати і розвивати викладання та наукові досліджен­ ня в різних галузях промислової власності;

  • сприяти одержанню фахової кваліфікації особами з тех­нічною освітою, які виконують або хочуть виконувати роботу, що потребує поглиблених знань патентного права в державних та міжурядових організаціях, в організаціях, що займаються вивчен­ням та технічними дослідженнями для промисловості у фірмах па­тентних повірених;

  • готувати до іспитів з юридичних дисциплін, що дає змогу одержувати професію радника з питань патентів;

  • організовувати цикли доповідей, семінарські дні, національ­ні та міжнародні конференції з проблем промислової власності.

Міжнародний центр із вивчення промислової власності прово­дить свої заходи, включаючи прийняття іспитів, разом з Націо-

668

669

Розділ VIII. Освіта у галузі інтелектуальної власності

нальним інститутом промислової власності (Патентне відомство Франції). Міжнародний центр надає допомогу з теорії та практики патентної справи. Слухачі знайомляться не тільки з французькою правовою системою, а й з правовими системами ЄС, міжнародни­ми угодами з питань промислової власності.

Порядок та умови прийому слухачів до Міжнародного центру такі. Особи, що вступають, повинні мати диплом про технічну освіту. До центру можуть бути зараховані особи, що не мають диплома, але працюють у галузі промислової власності у Франції або за кордоном. За наявності вільних місць приймаються особи, що мають диплом в галузі права, економічних або комерційних наук, якщо рівень їх освіти буде визнаний бюро адміністративної ради достатнім для проходження навчання в Міжнародному центрі.

Слухачами можуть бути як французи, так і іноземці. Вони по­винні знати німецьку або англійську мову в обсязі, достатньому для розуміння технічного тексту з їх спеціальності.

Навчання в Міжнародному центрі із вивчення промислової власності здійснюється за звичайною та прискореною програмами.

До звичайної програми включені основи права (вступ до основ права, комерційне право), курс промислової власності (французь­ке патентне право, право деяких зарубіжних країн, міжнародні угоди), лекції та практичні заняття, відвідування організацій, що займаються охороною промислової власності, вивчення інозем­них мов.

Прискорена програма навчання організована для тих слухачів, що мають досвід практичної роботи в галузі промислової власності (в бюро патентних повірених або в патентних підрозділах підприємств) і не можуть пройти звичайний курс навчання в Міжнародному центрі, але мають потребу в дипломі. Диплом про закінчення Міжнародного центру із вивчення промислової влас­ності видається після успішного складання іспитів.

Досвід організації діяльності Міжнародного центру із вивчення промислової власності може бути використаний в роботі націо­нальних закладів із питань підготовки спеціалістів у сфері інтелек­туальної власності.