Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 3. Система правової охорони та захисту результатів...

промислової власності». Комплектування ФГК здійснюється з урахуванням державної політики, зорієнтованої на інноваційний шлях розвитку України. Фонд містить патентну документацію 64 країн світу та чотирьох міжнародних і регіональних організа­цій1.

Станом на 1 жовтня 2006 р. (з 2002 р.) в Україні всього видано 179 303 охоронних документи, з них: 81315 патентів на винаходи; 17 555 патентів на корисні моделі; 12 845 патентів на промислові зразки; 67 583 свідоцтва на знаки для товарів і послуг; 5 свідоцтв на топографії інтегральних мікросхем2.

Український центр інноватики та патентно-інформаційних послуг створено у травні 2001 р. як філію державного підприємства «Український інститут промислової власності». Головною метою створення Центру стало забезпечення реальних механізмів спри­яння винахідницькій та інноваційній діяльності. Робота Центру полягає у наданні різноманітних послуг у сфері інтелектуальної власності. Фахівці Центру здійснюють пошук інформації щодо винаходів, корисних моделей, промислових зразків, знаків для товарів і послуг; патентні дослідження щодо виявлення порушен­ня прав власників чинних охоронних документів; патентні дослі­дження для визначення тенденцій розвитку об'єктів господарської діяльності; переклади патентних документів з іноземних мов та на іноземні мови тощо.

Українське агентство з авторських і суміжних прав є основною ланкою охорони авторських прав. Українське агентство з авторсь­ких та суміжних прав є державним підприємством, що створене за наказом Міністерства освіти і науки України «Про створення дер­жавного підприємства «Українське агентство з авторських та суміжних прав» № 177 від 7 червня 2000 р. на базі Державного

1 Патентна документація представлена на паперовому та електронному носіях. Значну ча­ стину фонду складають офіційні патентні бюлетені патентних відомств переважно на папе­ ровому носієві. Описи до патентів на винаходи промислово розвинених країн представлені па CD-ROM та DVD-ROM з ретроспективою 10—20 років і більше. Загальний обсяг фонду на оптичних носіях станом на 2 жовтня 2006 р. становить понад 11 300 примірників. // http://www.sdip.gov.ua.

2 Промислова власність у цифрах: Показники діяльності Державного департаменту інтелек­ туальної власності та Державного підприємства «Український інститут промислової влас­ ності» за 9 місяців 2006 р. — К., 2006. — С 13.

100

101

Р озділ І. Загальні положення про інтелектуальну власність

агентства України з авторських і суміжних прав і є його правонас­тупником, засноване на державній власності.

Агентство створене з метою управління на колективній основі майновими правами суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав у сфері:

  • драматичних прав;

  • музичних прав (публічне виконання та механічне відтворення);

  • літературних прав, включаючи наукові статті, монографії, переклади;

  • прав на твори скульптури, графіки, живопису, фотогра­фічних творів;

  • аудіовізуальних та кінематографічних прав. Українське агентство з авторських та суміжних прав здійснює:

  • оформлення матеріалів державної реєстрації;

  • реєстрацію правовласників та об'єктів охорони авторських прав;

  • укладання з користувачами ліцензійних угод на відповідне використання об'єктів інтелектуальної власності — музичних, драматичних, літературних, аудіовізуальних, візуальних (скульпту­ра, графіка, живопис, фотографія) творів;

  • збір, розподіл та виплату авторської винагороди;

  • проведення розрахунків з авторами інших країн світу, неуря­довими та іншими організаціями за угодами із зарубіжними ав­торськими товариствами про взаємне представництво інтересів;

  • ведення обліку користувачів авторських прав та суміжних прав;

  • правовий захист авторських прав;

  • проведення заходів щодо запобігання порушенню прав ав­торів і власників суміжних прав;

  • судова практика.

На міжнародному рівні Українське агентство з авторських та суміжних прав співробітничає:

  • з авторсько-правовими організаціями зарубіжних країн по взаємному представництву інтересів;

  • з іноземними видавцями щодо перекладу та видання інозем­ними мовами і розповсюдження в усьому світі українських науко-