Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

§ 2. Джерела права інтелектуальної власності України

Джерелами права інтелектуальної власності є способи або фор­ми вираження державної волі українського народу, щодо яких ця воля стає правом. Ними є національні нормативно-правові акти та міжнародно-правові акти, якими регулюються питання виник­нення (або набуття), реалізація та захист прав інтелектуальної власності. Таким джерелом, насамперед, є Конституція України, якою встановлюється гарантія свободи інтелектуальної діяльності в Україні (ст. 54).

Основними джерелами, якими регулюються питання виник­нення (або набуття), реалізація та захист прав інтелектуальної власності є, перш за все, Цивільний кодекс України та спеціальні закони.

Глава 2. Поняття права інтелектуальної власності

Систематизувати нормативно-правові акти у сфері права інте­лектуальної власності можна за кількома критеріями.

За об'єктною ознакою, тобто залежно від того, з приводу якого об'єкта права інтелектуальної власності нормативно-правовий акт регулює суспільні правовідносини, їх можна класифікувати на:

1) нормативно-правові акти, що регулюють питання, пов'язані з охороною авторського права і суміжних прав; 2) нормативно-пра­ вові акти, що регулюють питання, пов'язані з охороною прав на об'єкти промислової власності.

Залежно від того, в якому нормативно-правовому акті права інтелектуальної власності отримали своє закріплення: 1) норматив­но-правові акти України з питань інтелектуальної власності;

2) міжнародно-правові акти з права інтелектуальної власності, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Залежно від юридичної сили нормативно-правового акта, яким регулюються відносини у сфері інтелектуальної власності: 1) Кон­ституція України; 2) міжнародні договори, угоди, згода на обов'яз­ковість яких надана Верховною Радою України; 3) закони України та кодекси України; 4) підзаконні нормативно-правові акти (укази Президента, постанови Кабінету Міністрів України, постанови міністерств і відомств України та ін.).

Можна також провести систематизацію за змішаною основою: 1) нормативно-правові акти, що регулюють питання, пов'язані з охороною авторського права і суміжних прав; 2) нормативно-правові акти, що регулюють питання, пов'язані з охороною прав на об'єкти промислової власності; 3) міжнародно-правові акти з авторського права і суміжних прав, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України; 4) міжнародно-правові акти з промислової власності, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

У Додатку 1 наведено перелік нормативно-правових актів, що регулюють суспільні відносини у сфері інтелектуальної власності.

Питання інтелектуальної власності знаходять відображення й у судовій практиці, переважно — у практиці Вищого господарсько­го суду України. Зокрема, можна згадати оглядові листи ВГС України, у яких аналізується практика застосування господарсь-

58

59

Розділ І. Загальні положення про інтелектуальну власність

кими судами законодавства про захист прав на окремі об'єкти інтелектуальної власності1. У зв'язку зі складністю судових спорів щодо порушення прав інтелектуальної власності, до розгляду яких залучають судових експертів, що готують висновки судової екс­пертизи як один із доказів по справі, ВГСУ прийняв низку актів, спрямованих на вирішення питань призначення судових експер­тиз. Як приклад можна навести Рекомендації ВГСУ від 29 березня 2005 р. № 04-5/76 «Про деякі питання практики призначення судових експертиз у справах зі спорів, пов'язаних із захистом права інтелектуальної власності».

Говорячи про джерела права інтелектуальної власності, до­цільно згадати і про стандарти, що закріплені у цій сфері — міжнародного та національного рівня. Зокрема, такими є Стан­дарти Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ), які є нормативними документами, що стосуються інформації та документації промислової власності та містять правила і рекомен­дації щодо уніфікованих методів представлення інформації на різних носіях2. Стандартами ВОІВ регламентуються: форма та

1 Оглядовий лист ВГСУ від 17.04.2006 № 01-8/844 «Про практику застосування господарсь­ кими судами законодавства про захист прав на промисловий зразок та прав на раціоналіза­ торську пропозицію».

Оглядовий лист ВГСУ від 17.04.2006 № 01-8/845 «Про практику застосування господарсь­кими судами законодавства про захист права власності на комерційне найменування». Оглядовий лист ВГСУ від 17.04.2006 № 01-8/846 «Про практику застосування господарсь­кими судами законодавства про захист прав на об'єкти авторського права і суміжних прав». Оглядовий лист ВГСУ від 17.04.2006 № 01-8/847 «Про практику застосування господарсь­кими судами законодавства про захист прав на знаки для товарів і послуг (торговельну мар­ку)».

2 Інформація щодо Стандартів ВОІВ розміщена на сайті: http://www.sdip.gov.ua/ Стандарти ВОІВ включені у «Handbook on Industrial Property Information and Documentation». — Geneva: WIPO,1998. — 659 p. («Посібник ВОІВ з інформації та докумен­ тації в галузі промислової власності»), який видавався до 2000 р. на папері у вигляді окре­ мих видань англійською, французькою та іспанською мовами. Видання російською мовою на папері «Руководство ВОИС по информации и документации в области промышленной собственности (Стандарты ВОИС)». — Женева: ВОИС, 1998, вміщує тільки стандарта. Із 2000 р. зазначений Посібник та стандарти ВОІВ російською мовою видаються тільки на CD-ROM (з регулярним оновленням), а також розміщуються на WEB-сайті ВОІВ за адре­ сами:

http://www.wipo.int/scit/en/standards/standards.htm — повні тексти міжнародних стандартів англійською мовою; http://www.wipo.int/scit/ru/standards — повні тексти міжнародних стан­дартів російською мовою.

Для забезпечення термінологічної та лінгвістичної підтримки національної системи охоро­ни інтелектуальної власності здійснено неофіційний переклад українською мовою ряду стандартів ВОІВ, публікація яких здійснюється також у журналах «Інтелектуальна власність», «Винахідник і раціоналізатор».