Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 9. Правова охорона суміжних прав

ження ст. 18 Бернської конвенції mutatis mutandis застосовують до прав на фонограми виконавців і виробників фонограм (ст. 14(6)). Це означає, що права на фонограми виконавців і виробників фонограм охороняються протягом 50 років від часу їх створення.

Питання для самоконтролю:

  1. Чи можливе існування права виконавця, який виконав твір, щодо якого закінчився строк дії авторського права?

  2. Чи має власник примірника фонограми право здавати його у прокат без одержання згоди володільця прав на фонограму?

  3. У яких випадках можливе відтворення запису передачі ефірного або кабельного мовлення без згоди правоволодільця?

  4. Які міжнародні угоди стосуються охорони суміжних прав?

5. Які положення Угоди ТРШС, що стосуються охорони суміжних прав, знайшли відображення в національному законодавстві України?

Рекомендована література до глав із суміжних прав:

  1. Авторське право і суміжні права: Європейський досвід: У 2-х кни­гах / За ред. А. С Довгерта. — К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2001.

  2. Введение в интеллектуальную собственность. — ВОИС, 1998.

  1. Гришаев С. П. Интеллектуальная собственность: Учебное посо­бие. - М.: Юрист, 2003.

  2. Дроб'язко В. С, Дроб'язко Р. В. Право інтелектуальної власності: Навч. посібник. — К.: Юрінком Інтер, 2004.

  3. Інтелектуальна власність в Україні: Правові засади та практика. — Т. 2: Авторське право і суміжні права / За ред. Г. І. Миронка, В. С Дроб'язка. — К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 1999.

  4. ЛипцикД. Авторское право и смежные права / Пер. с фр. — М: Ла-домир, Издательство ЮНЕСКО, 2002.

  5. Охорона інтелектуальної власності: Нормативно-правові акти / За заг. ред. О. Д. Святоцького. — К.: Концерн «Видавничий Дім «Ін Юре», 2004.

  6. Право інтелектуальної власності: Підручник для студентів вищих навч. закладів. — 2-е вид., перероб. і допов. — К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2004.

  7. Сергеев А. П. Право интеллектуальной собственности в Российской Федерации. — 2-е изд., перераб. и доп. — М.: ТК «Велби», 2004.

262

263

Розділ II. Авторське право і суміжні права

Глава 10 Колективне управління авторським правом і суміжними правами

§ 1. Поняття і становлення колективного управління

та його роль у здійсненні авторського права

і суміжних прав

Виключне право автора використовувати свій твір або дозволя­ти його використання іншим особам є основним елементом ав­торського права і суміжних прав. За своєю суттю виключне право має не тільки заборонний характер, тобто мета цього права не по­лягає виключно в тому, щоб на його основі правоволоділець мав право забороняти іншим особам використання свого твору. Він може, звичайно, забороняти використання твору, але справжня цінність виключного права полягає в тому, щоб його володілець мав гарантії, що твір використовуватиметься способами, які відповідають його намірам та інтересам.

Виключне право може використовуватися найповніше в тому разі, якщо воно використовується самим правоволодільцем на індивідуальній основі. Тоді правоволоділець може здійснювати контроль за використанням свого твору, може особисто приймати рішення про економічні умови його використання, а також може уважніше слідкувати за дотриманням належним чином його май­нових і немайнових прав.

Проте ще задовго до утворення міжнародної системи охорони ав­торського права існували певні права, перш за все право на публічне виконання недраматичних творів, які могли здійснюватися на індивідуальній основі з великими труднощами. З появою нових тех­нологій сфера, в якій індивідуальне здійснення прав неможливе або принаймні непрактичне, постійно і швидко розширювалася. З'яви­лося багато інших випадків, коли правоволодільці не могли індивідуально відслідковувати використання своїх творів, вести пе­реговори з користувачами і стягувати з них авторську винагороду.

У цих випадках час від часу виникала думка, що, якщо ви­ключні права не можуть бути здійснені традиційним способом на