Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 25. Права на топографії інтегральних мікросхем

5. Ильичева С. Н. Система защиты прав селекционеров в развитых капиталистических странах. Агропромышленное производство: опыт, проблемы и тенденции развития. — М.: ВАСХНИЛ, 1989. — С. 26-35.

  1. Корчагин А. Д., Джермакян В. Ю., Шепелев Н. П., Смирнов К). Г. Охрана биологических объектов и направления ее развития // Па­тенты и лицензии. — 2000. — № 10. — С. 18-23.

  2. Кузнецов В. А. Опыт проведения патентных и конъюнктурных ис­следований в области биотехнологии. — М.: ВНИИСЭНТИ, 1985.

  3. Левченко В. И. Правовая охрана селекционных достижений. — М, 1983.-С. 51-128.

  4. Пічкур О. Проблемні питання охорони прав на сорти рослин — не­традиційні об'єкти права інтелектуальної власності // Інтелектуальна власність. - 2004. - № 2. - С 3-9; № 3. - С. 20-26.

  1. Пічкур О. Проблемні питання охорони прав на сорти рослин та за­хисту прав селекціонерів // Інтелектуальний капітал. — 2004. —- № 4. — С 27-36; №5.- С. 3-11.

  2. Пічкур О. Науково-технічні розробки як об'єкти ліцензійних угод і договорів про передання майнових прав на технології // Інтелектуальна власність. — 2004. — № 10. — С 39-44.

  3. Подопригора О. Защита прав на селекционные достижения в Укра­ине // Бизнес. - 1998. - № 17. - С. 38-42.

Глава 25 Права на топографії інтегральних мікросхем

§ 1. Поняття та критерії охороноздатності топографії інтегральної мікросхеми Топографія інтегральної мікросхеми як результат інтелектуаль­ної діяльності являє собою зафіксоване на матеріальному носії пРосторово-геометричне розміщення сукупності елементів інтег­ральної мікросхеми та з'єднань між ними. Матеріальним носієм то­пографії є кристал інтегральної мікросхеми (далі — ІМС), тобто частина напівпровідникової пластини, в обсязі і на поверхні якої

530

531

Р озділ V. Інститут прав на інші об'єкти права інтелектуальної власності

сформовані елементи напівпровідникової мікросхеми, міжеле- ментні з'єднання і контактні площадки. ;;

Оскільки розробка топографії потребує значних інтелектуаль-j' них зусиль, витрат часу і дорогого обладнання, результати праці розроблювачів потребують визнання та охорони прав на них. Це тим більше необхідно, що практично будь-яка топографія може! бути швидко і досить дешево скопійована зацікавленими особами. Як показав досвід розвинутих країн, найбільш дієвою перепоною для копіювання кристалів ІМС є створення спеціального інститу­ ту прав на топографії («lauout design») IMC, який не збігається з \ інститутами авторських і суміжних та патентних прав. \

Зокрема, правовий режим цього об'єкта інтелектуальної влас- , ності визначений Директивою Ради 87/54/ЄЕС від 16 грудня ' 1986 р. про правову охорону топографій напівпровідникової про­дукції. 22 грудня 1994 р. було ухвалене рішення Ради № 94/824/ЄС про поширення правової охорони топографій напівпровідникової продукції на осіб всіх держав — членів COT.

Із прийняттям Закону України «Про охорону прав на топографії | інтегральних мікросхем» № 621/97-ВР від 5 листопада 1997 р. такий спеціальний правовий інститут з'явився і в українському законодавстві. Прийнятий ЦК України визначив правовий статус компонування інтегральної мікросхеми (глава 40).

Відповідно до ст. 1 Закону під інтегральною мікросхемою визна­чено мікроелектронний виріб кінцевої або проміжної форми, призна­чений для виконання функцій електронної схеми, елементи і з'єднан­ня якого неподільно сформовані в об'ємі і (або) на поверхні матеріалу, що становить основу такого виробу, незалежно від способу його виго­товлення.

Згідно зі ст. 5 названого Закону охорона прав поширюється тільки на оригінальну топографію ІМС. Це правило діє і в інших країнах, де вже давно прийняли аналогічні закони, а також узго- -; джується із Вашингтонським договором про інтелектуальну \ власність щодо інтегральних мікросхем 1989 р. (Договір ІРІС)1. |

1 Договір ІРІС не набрав чинності. Ініціатори договору США і Японія не приєдналися до ок­ремих положень договору.