Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по ИС. Орлюк О. П..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Глава 34. Міжнародний досвід підготовки фахівців з інтелектуальної...

відомство Франції та Асоціація радників з промислової власності. Навчання платне.

На юридичному факультеті Міланського університету в Італії проводиться регулярне навчання з питань права промислової власності у всіх семестрах (по 4 години на тиждень). Окремий курс МВА з інтелектуальної власності викладається також у Турині.

Значний обсяг лекційних годин з питань інтелектуальної влас­ності передбачено також навчальними програмами вищих на­вчальних закладів Австралії, Нідерландів, Швеції, Великої Брита­нії, Швейцарії та інших країн.

При цьому одним із важливих шляхів підготовки спеціалістів па-тентознавців є безпосереднє навчання на фірмах та підприємствах. Іноземні фірми приділяють значну увагу підготовці спеціалістів патентної справи. Великі монополістичні фірми та об'єднання ве­дуть систематичну підготовку спеціалістів-патентознавців, причо­му практично кожна з таких фірм володіє своїми «секретами ви­робництва», здійснює навчання строго конфіденційно з урахуван­ням специфіки виробничої науково-дослідної та комерційної діяльності.

Наприклад, у патентних службах фірм «Філіпс» (Нідерланди) або «Тошіба» (Японія), крім могутньої патентної служби, в патент­них групах та секціях виробничих підрозділів зайняті від 5 до 50 співробітників, що відповідають за проведення патентних до­сліджень, підготовку заявок на патенти та стимулювання ви­нахідницької творчості. Загалом у вирішенні різних патентних пи­тань беруть участь до 20 тис. спеціалістів фірми, тобто майже весь її науково-технічний персонал. Інакше кажучи, в промислово розвинених країнах питаннями інтелектуальної власності, патент­но-ліцензійного забезпечення досліджень та розробок володіють всі, хто має до них відношення, — і керівники, і розробники, і патентознавці.

У деяких країнах, наприклад у ФРН та Голландії, патентознав-цям доводиться складати державний іспит патентному відомству на патентного адвоката (повіреного). Патентний відділ під­приємства, що співпрацює з патентними фірмами, має в штаті патентних адвокатів, тому що тільки вони мають право подавати

666

667

Розділ VIII. Освіта у галузі інтелектуальної власності

заявки на патенти від іноземців та представляти їх інтереси в па­тентній процедурі.

Для роботи в допоміжних службах (реєстратурі, секторі контро­лю за строками тощо) нові працівники проходять стажування та набувають досвіду в процесі роботи. їх переміщують з однієї групи в іншу, і таким чином вони знайомляться з роботою всього відділу.

Практика підтверджує ефективність подібної підготовки. Окремі співробітники, що стали керівниками груп, детально знайомі не тільки з діяльністю своєї групи, а й досконало знають роботу всієї канцелярії. Крім того, вони володіють необхідними спеціальними знаннями в галузі патентознавства.

Всі державні службовці Патентного відомства Японії повинні витримати відповідні іспити в Національному управлінні по кад­рах. Крім освітніх дисциплін перевіряються знання одного з профільних предметів: право, економіка, фізика, хімія та інше. У 1988 р. з 28,8 тис. претендентів іспити по найвищому (першому) розряду витримали лише 6%. До Відомства після співбесіди прий­маються лише спеціалісти. Жорсткий відбір кандидатів забезпечує високий професійний рівень експертів. При Відомстві діє на­вчальний інститут промислової власності, завданням якого є підвищення кваліфікації співробітників. Експерт, що приходить на роботу до Відомства, повинен пройти річний курс помічника експерта. Після успішного закінчення курсу він вчиться ще три роки без відриву від виробництва і лише після складання іспитів може приступати до самостійної роботи. Експерти вивчають іно­земні мови, відвідують семінари з питань права, бізнесу, нових технологій та автоматизації.

Крім того, японський Інститут винахідництва та новаторства, що входить до складу Патентного відомства, з 1965 р. проводить щорічні конкурси-виставки на кращі винаходи серед дітей дошкільного віку, школярів та студентів.

Республіка Корея також робить ставку на підготовку кадрів з пи­тань інтелектуальної власності. У 1987 р. в Патентному відомстві Кореї створено Інститут з підготовки спеціалістів в галузі інтелекту­альної власності. Головним його завданням є: підготовка відповід­них спеціалістів; роз'яснення населенню важливості прав на