Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. Згідно з новою Класифікацію видів економічної діяльності (КВЕД) серед галузей обробної промисловості (секція D) виділе­на підсекція DJ — Металургія та оброблення металу, розділ 27 — Металургія і розділ 28 — Оброблення металу. За новим класифі­катором КВЕД до чорної металургії не належать гірничодобувна промисловість, або видобування і збагачення рудної і нерудної сировини, виробництво коксопродуктів тощо. Але вона включає металеве лиття, виробництво металевих конструкцій і виробів, кування, штампування, виробництво інструменту тощо. Таким чином, показники галузі за новою класифікацією, що введено з 2001 р. будуть відрізнятися від попередніх років (до 2000 р.) і на­віть суттєво. Структуру металургійного комплексу за новою кла­сифікацією КВЕД наведено в табл. 3.26.

  2. Таблиця 3.26

  3. Галузева структура металургійного комплексу україни у 2001 р.

    1. Види економічної діяльності (галузі)

    1. Код

    1. Частка в продукції комплексу, %

    1. Металургія та оброблення металу

    1. DJ

    1. 100,0

    1. Металургія

    1. 27 (1—5)

    1. 96,2

    1. Виробництво чорних металів

    1. 27.1

    1. 72,5

    1. Виробництво труб

    1. 27.2

    1. Первинне оброблення сталі

    1. 27.3

    1. 9,5

    1. Виробництво кольорових металів

    1. 27.4

    1. 4,9

    1. Металеве лиття

    1. 27.5

    1. 1,8

    1. Оброблення металу

    1. 28 (1—7)

    1. 3,8

  4. Сировинну частину комплексу чорної металургії складають такі галузі.

  5. Гірничорудна промисловість. До неї належать підприємства, які видобувають, збагачують і переробляють залізорудну і марган­цеворудну сировину. Рудна сировина видобувається підземним способом (у шахтах) і відкритим (кар'єрним). На збагачувальних фабриках проводиться підготовка сировини для металургійного процесу шляхом її збагачення, з метою підвищення концентрації заліза і марганцю і зниження вмісту шкідливих домішок, зокрема сірки. Продукт збагачувальних фабрик — рудний концентрат. На згрудкувальних і агломераційних фабриках здійснюється техно­логія перероблення тонкомеленого концентрату і дуже подрібне-

  6. 314

  7. ної руди в агломерат і котуни — продукти для металургійного пе­рероблення, які мають необхідні для металургійного процесу ме­ханічну і теплову міцність, а також потрібний гранулометричний склад. Основною формою організації виробництва в гірничорудній промисловості є гірничо-збагачувальні комбінати (ГЗК), залізорудні комбінати (ЗРК).

  8. Коксохімічна промисловість охоплює спеціалізовані заводи та цехи вуглезбагачування, підготовки вугільної шихти, безпосеред­нього коксування її в коксових батареях з отриманням готового про­дукту — металургійного коксу. Він є основним металургійним па­ливом, використовується в доменному виробництві, а також у ви­робництві агломерату. До коксохімічної промисловості належать також супутні виробництва хімічної продукції з відходів коксуван­ня вугілля.

  9. Вогнетривких матеріалів промисловість включає спеціалізо­вані підприємства, а також цехи в складі металургійних заводів, які виробляють вогнетриви, призначені для теплового та хімічно­го захисту внутрішнього простору плавильних агрегатів та роз­ливних ковшів від дії високотемпературного рідкого металу.

  10. Нерудна промисловість охоплює підприємства, пов'язані з добуванням флюсових вапняків, доломітів та вогнетривкої сиро­вини з подальшим її збагачуванням.

  11. Феросплавна промисловість. До неї входять спеціалізовані підприємства з виплавлення у потужних печах електрофероспла-вів, які є легуючими матеріалами для одержання різноманітних марок сталі у металургійному та ливарному виробництвах.

  12. Брухтопереробна промисловість. Підприємства її працюють у кожній області і здійснюють заготівлю брухту і відходів чорних і кольорових металів та первинну його переробку (розрізання, па­кетування, брикетування).

  13. Головною виробничою ланкою чорної металургії є металургійна промисловість, яка складається з доменного, сталеплавильного і прокатного виробництв у складі металургійних заводів.

  14. Доменне виробництво охоплює доменні цехи, де з підготовленої шихти (агломерат, котуни, флюси, кокс та ін.) виплавляється ча­вун переробний і ливарний, а також в окремих випадках доменні феросплави.

  15. Сталеплавильне виробництво. В сталеплавильних цехах пере­робний чавун і металолом (скрап) переплавляються у мартенівсь­ких печах, киснево-конверторних агрегатах та електросталепла­вильних печах у сталь. Найбільш прогресивними способами виробництва сталі є киснево-конверторний і електропічний. Кис-

  16. 315

  1. нево-конверторний спосіб характеризується високою продуктив­ністю, низькими питомими витратами палива і енергії. В елект­ропечах виробляється найбільш якісна сталь. Виплавлена сталь розливається у виливниці, на окремих підприємствах на машинах безперервного лиття заготовок (МБЛЗ), з комплексом засобів по-запічного поліпшення якості рідкого металу (вакуумування сталі, продувка її газами і газопорошковими сумішами, обробка синте­тичними шлаками).

  2. Прокатне виробництво включає: обтискні стани, які зі сталевих зливків виробляють прокатну заготовку для сортових станів (блюм) і листових станів (сляб). На сортових станах виробляють різні види сортового прокату. Сортові стани бувають великосортові, середньо-, дрібносортові, рейко-балкові, дротові, поперечно-гвинтової прокат­ки. Сортамент продукції: круг, квадрат, шестигранник, катанка, сор­това конструкційна сталь, косинець, таврова балка, двотаврова бал­ка, швелер, залізничні рейки, трубна заготовка тощо.

  3. На листових станах отримують листовий прокат. Існують тов­столистові стани гарячої прокатки, що прокатують лист товщи­ною від 4 мм і більше, тонколистові (товщиною листа менше 4 мм), тонколистові стани холодної прокатки (товщина листа 1 мм і мен­ше). До прокатного виробництва належать також обладнання з тер­мічної обробки прокату, його покриття металічними і неметаліч-ними матеріалами, а також профілегибочні агрегати, на яких ви­робляються холодногнуті профілі з листа та стрічки.

  4. Основні металургійні виробництва (або перероби) — доменне, сталеплавильне, прокатне — складають повний виробничий цикл чорної металургії. Існують заводи з повним циклом і неповним. По­тужні металургійні підприємства з повним циклом виробництва, в яких налагоджено комбінування з коксохімічними заводами, нази­ваються металургійними комбінатами. Коксовий газ, який утво­рюється в коксохімічному виробництві, використовується як пали­во в мартенівському виробництві металургійних комбінатів. У свою чергу, продукт доменного виробництва —- доменний газ є паливом для виробництва коксу і водночас цінною хімічною сировиною.

  5. Металургійні заводи, які не мають доменного виробництва (ста­леплавильно-прокатні або прокатні), належать до переробної ме­талургії.

  6. До підгалузей металургійного комплексу, що виробляють продук­цію високого ступеня готовності до споживання в галузях господар­ства, належать трубна промисловість і промисловість металовиробів.

  7. Трубна промисловість включає спеціалізовані заводи і цехи з виробництва сталевих та чавунних труб. За технологією виготов-

  8. 316

  9. лення труби бувають безшовні і зварні (зокрема електрозварні). Безшовні чавунні труби виготовляються методом лиття, а сталеві — методом гарячого деформування зі зливків чи прокатних трубних заготовок. Діаметр суцільнокатаних сталевих труб становить до 380 мм. Електрозварні труби виробляються із листової прокатної заготовки, з прямим чи спіральним швом. Діаметр труб, що ви­робляються таким способом, досягає 1420 мм (труби для магіст­ральних газопроводів).

  10. Промисловість металовиробів охоплює спеціалізовані підприєм­ства та окремі цехи на металургійних заводах, які переробляють про­катну продукцію за механічною та електролітичною технологіями на металовироби масового промислового призначення. Асортимент най­важливіших металовиробів — калібрований метал, сталевий трос, сталеві канати, різноманітний дріт (звичайний, для армування залі­зобетонних конструкцій, канатний, пружинний); дріт із захисними покриттями, зокрема оцинкований; металокорд для шинної промис­ловості; зварювальні електроди; сталева сітка ткана, зварна плетена, нержавіюча, звичайна та з захисними покриттями; кріпильні вироби для машинобудування і залізничне кріплення; цвяхи тощо.

  11. Станом на 2000 р. на 14 металургійних підприємствах (з них 12 — повного циклу) працювали 48 доменних печей, 54 мартенівські печі, 19 конверторів, 23 електросталеплавильні печі, 2 цехи електрош­лакового переплаву, 9 МБЛЗ та понад 100 прокатних станів різного призначення. У складі комплексу налічувалось 13 коксохімічних за­водів, 3 заводи феросплавів, 13 спеціалізованих заводів вогнетривів, 7 трубних заводів, 9 підприємств металовиробів. До складу комп­лексу також входять багато допоміжних цехів, підприємств та орга­нізацій, на які покладені обов'язки забезпечувати нормальну ро­боту та відновлювати працездатність основного металургійного устаткування. Найбільша питома вага в цій групі належить енерге­тичним службам, оскільки металургійний комплекс є найбільшим у країні енергоспоживачем (близько 19 % від усієї промисловості). До них відносяться ТЕЦ і ПВС (повітродувні служби) доменних, сталеплавильних і прокатних цехів, які підтримують горіння пали­ва, виробляють кисень із повітря (близько 20 млрд м3 на рік), стис­нене повітря для технологічних потреб, подають через компресори природний, коксовий і доменний газ, а також силові підстанції та інші засоби електропостачання. Металургійні заводи задовольня­ють свою потребу в електроенергії на 25—28 % від власного вироб­ництва на базі утилізації горючих газів та вторинних теплових ре­сурсів, питома вага енергетичних служб в основних промислово-виробничих фондах по комплексу становить близько 30 %.

  12. 317

  1. Друге місце в цій групі належить ремонтно-механічним служ­бам, які діють на кожному підприємстві металургійного компле­ксу як окремі цехи. Існують також потужні самостійні ремонтні підприємства та організації, які ремонтують механічні агрегати та автоматику основних виробничих цехів. Це ремонтно-механіч­ні заводи гірничорудної промисловості, потужних металургійних, коксохімічних, вогнетривких та інших галузей комплексу. У них працює близько 35% чисельності промислово-виробничого пер­соналу; за випуском продукції вони перевершують обсяги багатьох машинобудівних підприємств.

  2. До складу металургійного комплексу входить також розгалу­жена мережа транспортних служб. Комплекс має потужний заліз­ничний транспорт: довжина внутрішньозаводських колій та під'їз­них шляхів на підприємствах комплексу сягає понад 7 000 км; рухомий склад налічує понад 2 000 локомотивів, 22 000 вагонів. Автомобільний транспорт налічує 22 000 самоскидів, у тому чис­лі вантажопідйомністю 75, 100 і 120 т, які працюють на кар'єрах гірничо-збагачувальних комбінатів.

  3. Сировинна база чорної металургії. Особливістю чорної металургії є розвиток її на власній потужній сировинній базі. Україна забезпечена більшістю видів мінеральної сировини і палива, у тому числі розвіданими запасами залізної і марган­цевої руд, коксівного вугілля, вогнетривких матеріалів. Украї­на відчуває залежність від інших країн СНД у хромовій сиро­вині, легуючих компонентах якісних сталях, вуглеводневому паливі, магнезитовій вогнетривкій сировині.

  4. Залізорудна база. У надрах України зосереджені великі запаси залізних руд, основна частина яких знаходиться на Українському щиті в Криворізькому залізорудному басейні, який разом з Кре­менчуцьким та Білозірським залізорудними районами утворюють район Великого Кривого Рогу. Залізні руди представлені багати­ми рудами, залізистими кварцитами та бурими залізняками. Ос­новними промисловими типами є багаті залізні руди, які викори­стовуються без збагачення, та легкозбагачувальні магнетитові кварцити. Балансові запаси залізних руд на 1 січня 2001 р. в Ук­раїні становили 24,63 млрд т, з них багатих руд — 1,73 млрд т, магнетитових кварцитів — 17,12 млрд т. Видобуток залізних руд у 2000 р. провадився на 20 з 24 родовищ, що розробляються (10 шахт та 10 кар'єрів). Обсяги видобутку становили 120,9 млн т сирої руди, в тому числі 13,3 млн т багатих руд і 94,6 млн т магнетитових залізистих кварцитів. Видобуток бурих залізняків припинено.

  5. 318

  6. Рис. 3.5. Чорна металургія

  1. Основна частина залізних руд України зосереджена в чотирьох районах: Криворізькому, Кременчуцькому, Білозерському та Кер­ченському залізорудних районах (рис. 3.5).

  2. Криворізький залізорудний басейн, один з найбільших у світі, містить близько 80 % розвіданих балансових запасів заліз­них руд України. Басейн розташований на території Дніпропетров­ської області, промислові запаси його становлять понад 16 млрд т, з них 0,97 млрд т — багаті руди, які містять 46—62 % заліза. Ре­шта 15,3 млрд т — бідні руди із вмістом заліза 28—36 % заліза, в основному магнетитові кварцити, що легко піддаються збагачу­ванню. Переважна частина багатих руд (до 90 % усіх запасів) зосе­реджена в Саксаганському районі басейну. Видобуток багатої за­лізної руди здійснюється підземним (шахтним) способом.

  3. Бідна руда видобувається відкритим способом на кар'єрах чо­тирьох діючих ГЗК: Північного, Центрального, Південного, Інгу-лецького. Будується Криворізький гірничо-збагачувальний ком­бінат окислених руд, готовність якого на 2000 р. становила 85 %. Ці підприємства є основними постачальниками залізорудної си­ровини для металургійних підприємств України. У Дніпропетров­ській області зосереджені основні виробничі потужності збагачу­вальних, згрудкувальних і агломераційних фабрик. Видобуток сирої залізної руди в області в 2000 р. становив 97,3 млн т, або 80,5 % від загального обсягу по Україні.

  4. Кременчуцький залізорудний район розташований в Полта­вській області, на схід від Кременчука. Цей район є продовжен­ням Криворізького басейну. Залізні руди залягають вузькою сму­гою, витягнутою на 50 км на північ від Дніпра. Родовища Гориш-не-Плавнинське, Єристовське, Лавриковське, Беланівське містять бідні руди із вмістом заліза 33—37 %, які легко піддаються збага­ченню. Руди залягають на глибинах до 500 м. їх запаси станов­лять понад 4 млрд т. Горишне-Плавнинське родовище розробляєть­ся відкритим способом Полтавським ГЗК. Є також родовища бага­тих залізних руд (Галещинське) з розвіданими запасами 0,24 млрд т.

  5. Білозерський залізорудний район розташований у Запорізь­кій області біля с Велика Білозерка за 75 км на південь від Запо­ріжжя. Виявлені у 1955 р. родовища багатих руд залягають на глибині 1000 м. Вміст заліза — 63—66 %, їх розвідані запаси становлять 0,52 млрд т. Є також родовища бідних магнетитових легкозбагачувальних кварцитів із вмістом заліза 35—45 %, запа­си яких дорівнюють близько 2 млрд т. Вони залягають на глиби­нах 200—1200 м і поки що не розробляються. Промислово вико­ристовуються Північно-Білозерське і Південно-Білозерське родо-

  6. 320

  7. вища багатих залізних руд. Вони не потребують збагачення і ма­ють низький вміст сірки і фосфору. Родовища розробляються підземним способом Запорізьким ЗРК. Споживачем цієї руди є Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь». Перспектив­ним є також Переверзівське родовище багатих руд.

  8. Керченський залізорудний басейн розташований на Керчен­ському півострові АР Крим. Запаси цього басейну становлять 0,87 млрд т. Руди — бурі залізняки (коричневі і табачні) із вмістом заліза 34 40 %. Розроблялися до середини 1990-х р. відкритим способом Камиш-Бурунським ЗРК і споживалися на Маріупольсь­кому комбінаті «Азовсталь». Сьогодні родовище не розробляється.

  9. Є певні труднощі в роботі гірничодобувних підприємств, що зумовлені природними причинами. Родовища залізних руд Украї­ни, що розробляються відкритим способом, представлені крутопа-даючими покладами руд, зі скальними рудними породами. Це ускладнює видобуток і збільшує витрати на збагачення. Середній вміст заліза в рудах безперервно знижується і нині не перевищує 35,1 % (у сухій вазі). Зростає глибина кар'єрів. Також безпе­рервно ускладнюється розробка покладів залізних руд підземним способом. Збільшується глибина шахт, зростають гірничий тиск, обводненість покладів. Усе це збільшує витрати виробництва і веде до зниження обсягів видобування руд.

  10. У 2000 р. гірничорудні підприємства виробили 55,9 млн т за­лізорудної сировини. Використання виробничих потужностей становило: по багатій руді підземного видобутку — 73,4 %, кон­центрату — 71 %, агломерату — 64 %, котунам — 54 %. На внут­рішній ринок було відправлено 65,5% виробленої продукції, 35,5 %, або 19,4 млн т, становили експортні поставки (руда підземного видобутку, концентрат, котуни). Основними експортерами україн­ської залізорудної сировини є Чехія, Словакія, Польща, Угорщина, Румунія, Болгарія, Югославія. У той же час гірничорудні підпри­ємства втратили частину українського ринку. Внаслідок високих цін, низької якості і нестабільного складу української сировини ме­талургійні заводи почали споживати російську сировину. У 1997 р. поставки рудних матеріалів з Росії становили 3,6 млн т, у 2000 р. —

  11. вже 8 млн т.

  12. Марганцеворудна база. Марганцева руда є важливим компо­нентом сировинної бази чорної металургії. Вона необхідна для виробництва феросплавів, які містять марганець, зокрема, феро­марганцю, дзеркального чавуну. Феромарганець використовуєть­ся для розкислення сталі в сталеплавильному виробництві. Мар­ганець є важливим легуючим елементом для сталей і чавунів, він

  13. 321

  1. використовується також у кольоровій металургії та інших галузях промисловості.

  2. Металургійний комплекс повністю забезпечений марганцево­рудною сировиною. На території України є два родовища марган­цевих руд: Нікопольське (Дніпропетровська область) і Велико-Ток-мацьке (Запорізька область). Вони розташовані в межах Південно­українського осадочного марганцеворудного басейну, в якому аку­мульовано близько 80 % усіх запасів марганцевих руд колишнього СРСР. Балансові запаси на 1 січня 2001 р. становлять 2,25 млрд т, з них 78 % — карбонатні руди з вмістом марганцю 21,9 %, 14,5 % — окисні (28,6 % марганцю), 7,4 % — окисно-карбонатні (25 % мар­ганцю). Основним промисловим типом є легкозбагачувальні окисні руди. Окисні руди в основному відпрацьовані, тому основним промисловим типом мають бути карбонатні руди, значна частина яких (понад 19 %) припадає на Велико-Токмацьке родовище.

  3. Станом на 2000 р. в експлуатації знаходяться поклади Ніко­польського родовища. Видобуток здійснюється відкритим спосо­бом двома ГЗК: Орджонікідзевським і Марганецьким. Гірничо­добувні роботи на Велико-Токмацькому родовищі з 1995 р. зупи­нені, а Таврійський ГЗК ліквідовано через те, що збагачення кар­бонатних руд дуже складне і недостатньо відпрацьоване.

  4. У 2000 р. видобуток марганцевої руди становив 6,76 млн т. Вироблено марганцеворудного концентрату 2,73 млн т, який май­же повністю спожито на внутрішньому ринку. Експортні постав­ки марганцеворудного концентрату дорівнювали 3,2 тис. т, або 0,1 % виробництва.

  5. Паливна база. Україна має власну сировинну базу для вироб­ництва коксу. Запаси коксівного вугілля становлять 29,8 % від за­пасів кам'яного вугілля України. Вони сконцентровані переваж­но в Донецькому басейні.

  6. Проблемою коксохімічної підгалузі комплексу є безперервне погіршення сировинної бази коксування, що пов'язано зі значним зниженням видобування вугілля коксівних марок внаслідок їх тривалої інтенсивної розробки та погіршення гірничо-геологіч­них умов роботи.

  7. Станом на 2000 р. коксохімічна промисловість була забезпе­чена власною сировиною на 85 %, а 15 % потреби — за рахунок імпортованого вугілля з Росії (12,5 %) і Польщі (2,5 %).

  8. Металургійний комплекс України відчуває також залежність від країн СНД у вуглеводневій сировині, зокрема в природному газі.

  9. База нерудних матеріалів. Україна має потужну, добре розві­дану сировинну базу нерудних матеріалів — м'якої вогнетривкої

  10. 322

  11. сировини (каолін, вогнетривка і формувальна глина, кварцовий і формувальний піски), а також міцної вогнетривкої сировини — флюсів (звичайний флюсовий і доломітизований вапняк, доломіт).

  12. В Україні налічується 13 родовищ флюсових вапняків із запа­сами близько 2,4 млрд т, розробляються 7 родовищ; 2 родовища доломіту для металургії (запас понад 301 млн т), 14 родовищ вогнет­ривких глин і каолінів (запаси понад 396,7 млн т), 6 родовищ квар­цитів і 2 — піску кварцового з запасами відповідно 150 і 6,8 млн т. Розвідані запаси нерудних матеріалів розташовані в промис­лово-розвинутих районах України, більшість їх — у районах ме­талургійного виробництва, що зумовлює велику економічну ефе­ктивність їх використання. Понад 47 % запасів флюсових вапня­ків зосереджено в Донецькій області (Новотроїцьке, Оленівське, Каракубське родовища). У Донбасі видобувається 80 % флюсо­вих вапняків. Значні поклади флюсових вапняків зосереджено також в Автономній Республіці Крим — Гасфортське родовище у районі Балаклави, на Керченському і Тарханкутському півостро­вах. У Донбасі зосереджено також основні поклади доломітизова­них вапняків і доломітів. Основні їх поклади і видобуток зосере­джені у Новотроїцькому, Оленівському, Комсомольському, Мики-тівському, Ямському родовищах. Основні поклади вогнетривких глин високої якості також зосереджені у Донецькій області — це Часів-Ярське, Новорайське, Веселівське та інші родовища.

  13. У Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Запорізькій та інших областях виявлені промислові родовища піску формуваль­ного, який використовується в металургії як основний матеріал (85—95 %) для виготовлення ливарних форм і стрижнів. Гірни­чодобувні підприємства України повністю забезпечують потреби металургійних і машинобудівних заводів усіма марками форму­вальних пісків, а також поставляють їх у країни СНД.

  14. Особливості розміщення підприємств чорної металургії. Основні металургійні центри. Найважливішими чинниками, які визначають розміщення металургійного виробництва, є: наявність паливно-сировинних і водних ресурсів, розвиненість транспорт­ної мережі, інфраструктури, попит на металопродукцію, розташу­вання центрів її споживання, економічна освоєність території, еко­логічна безпека. Чинниками розміщення підприємств переробної металургії є наявність джерел брухту, електроенергії, місця спо­живання готової продукції. Для виробництва феросплавів визна­чальними є електроенергія, наявність легуючих матеріалів.

  15. Коксівне вугілля Донбасу і залізна руда Криворізького басейну історично визначило розташування металургійного виробництва

  16. 323

  1. повного циклу в Донецькому і Придніпровському регіонах. Під впливом багатьох перелічених чинників в Україні сформувались З райони чорної металургії: Придніпровський, Донецький, Приазов-ський. У перших двох районах разом з потужними металургійними заводами і комбінатами повного циклу історично склався комплекс переробної металургії, прокатних, трубних заводів, машинобудів­них, металообробних, коксохімічна і феросплавна промисловість.

  2. У Придніпровському районі чорна металургія стала профіль­ною комплексоутворювальною галуззю. У цьому районі знахо­диться головна гірничорудна база, сконцентровано понад 80 % потужностей з виробництва товарної залізної руди, 100 % — то­варної марганцевої руди. Придніпровський район є провідним з випуску чавуну (50,2 % усіх потужностей комплексу), сортового прокату (56,7 %), сталевих труб (63,9 %). Значного розвитку в районі набуло виробництво сталі (41,3 % усіх потужностей) і кок­су (39,2 %). У районі працюють 4 металургійні заводи повного циклу, 2 переробні, 4 трубні, 5 коксохімічних, 2 заводи феросп­лавів. У Придніпровському районі сформувалися 3 потужні ме­талургійні вузли: Дніпропетровський, Криворізький, Запорізький. У Дніпропетровському вузлі основними металургійними цент­рами є Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ, Новомосковськ. Тут розміщуються металургійні заводи повного циклу: Дніпровський завод ім. Дзержинського, Дніпропетровський завод ім. Петровсь-кого. Працює завод переробної металургії — Дніпропетровський завод ім. Комінтерну, який випускає прокат і труби, а також З трубні заводи: Нижньодніпровський трубопрокатний завод, Дніп­ропетровський трубний завод, Новомосковський трубний завод. Коксохімічна промисловість представлена заводами Дніпропет­ровським, Дніпродзержинським, Баглейським. Функціонують та­кож заводи метизної і нерудної промисловості: Дніпропетровське виробниче об'єднання з випуску метизів, а також Христофорівсь-кий завод вогнетривких блоків і бетонів.

  3. У Криворізькому вузлі (основні металургійні центри Кривий Ріг, Нікополь) розміщена переважна більшість підприємств гір­ничорудної промисловості: шахти і кар'єри; Північний, Півден­ний, Центральний, Інгулецький ГЗК з видобутку і збагачення за­лізорудної сировини, Криворізький ГЗК окислених руд, який бу­дується; Орджонікідзевський і Марганецький ГЗК з видобутку і збагаченню марганцеворудної сировини. Тут працює найпотуж­ніший в Україні Криворізький металургійний комбінат «Криворіж-сталь». Трубна і феросплавна промисловість представлена завода­ми Нікополя: Південно-трубним заводом і заводом феросплавів.

  4. 324

  5. У Запорізькому вузлі основний металургійний центр — Запо­ріжжя. Тут розміщені потужний металургійний комбінат «Запоріж-сталь», електрометалургійний завод «Дніпроспецсталь» (переробне підприємство), завод феросплавів, коксохімічний завод, метиз-ний завод, завод вогнетривів.

  6. Металургійний комплекс Донецького економічного району сформувався переважно під впливом паливного чинника — наяв­ності коксівного вугілля. Він акумулює 57,6 % усіх потужностей з виробництва сталі в Україні, 60,4 % — виробництва коксу, 56,3 % — готового прокату, 74,3 % — листового прокату. Досить розвинені в Донбасі виробництво чавуну (49,8 % усіх потужнос­тей), сортового прокату (43,3 %), труб (35,0 %).

  7. У Донецькому металургійному районі, який включає металур­гійні центри Донецької і Луганської областей (за винятком Марі­уполя, підприємства якого відносять до Приазовського району) працюють 5 металургійних заводів повного циклу, 2 трубні заво­ди, 6 коксохімічних, 2 метизні, 14 спеціалізованих підприємств з виробництва вогнетривких виробів і матеріалів. На відміну від Придніпровського району металургійні підприємства розміщені в багатьох містах і населених пунктах. У Донецькому металургій­ному районі провідна роль належить Донецькій області, яка ви­пускає 45,5 % чавуну від загальнодержавного обсягу, 44,3 % ста­лі, 37,6% готового прокату, 53,9% листового прокату, 51,1% коксу, 19,6 % сталевих труб. У Донецькій області розміщені ме­талургійні підприємства: комбінати Макіївський і Єнакіївський; металургійні заводи — Донецький, Костянтинівський, Краматор­ський; 6 коксохімічних — Єнакіївський, Горлівський, Авдіївсь-кий, Ясинівський, Донецький, Макіївський. У Донецькій області розміщені також 2 трубні заводи: Харцизький трубний, який ви­робляє електрозварні труби великого діаметру для магістральних нафто- і газопроводів, а також Макіївський труболиварний завод, який випускає чавунні труби. Потужності з виробництва метизів промислового призначення розміщені на Харцизькому сталедро­тово-канатному заводі, Дружківському метизному, а також на Костянтинівському металургійному заводі, який виготовляє хо-лоднотягнуту (калібровану) сортову сталь. У Донецькій області сконцентровані головні потужності з виробництва вогнетривких виробів і матеріалів. Тут розташовані 14 спеціалізованих підпри­ємств, у тому числі такі потужні комбінати, як Часов-Ярський вог­нетривких виробів, Микитівський доломітний, Северський доло­мітний, Докучаєвський флюсо-доломітний, а також вогнетривні за­води: Красногорівський, Костянтинівський, Пантелеймонівський,

  8. 325

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]