Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. Виробництво санітарно-технічного і газового обладнання та виробів були сконцентровані переважно в Луганській області — 26,8 %, Дніпропетровській — 17,7, Донецькій — 13,2 і Харківсь­кій — 13,9 % (всього 71,6 %). Суттєвими виробниками є Київська область і Київ — відповідно 8,3 і 4,4 % та Львівська область — 5,7 %. У 2000 р. різко, в 7 разів, збільшилася питома вага Києва і до­сягла 28,0 %. Зменшилась частка Харківської і Львівської областей.

  2. Авіаційна промисловість. Центрами розвитку галузі в Україні у 1990 р. були: Київська область (включаючи Київ) — 40,7 %, Запо­різька — 25,5 і Харківська — 16,7. Окремі виробництва розміщу­вались у Дніпропетровській, Луганській, Донецькій, Закарпатсь­кій, Сумській, Хмельницькій, Вінницькій та Чернігівській областях.

  3. У 2000 р. лідером розвитку галузі стала Запорізька область — 43,7 % загального випуску. Частка Київської області (разом з Киє­вом) зменшилась, а Харківської — зросла. Фактично припинилось виробництво в Чернігівській та Вінницькій областях.

  4. Суднобудівна промисловість. Основні підприємства галузі розміщені в Миколаївській області — 49,7 % загального обсягу виробництва, Херсонській — 16,8, Києві — 12,9, АР Крим — 11,2 % (усього більше 90,0 %).

  5. У 2000 р. виробництва галузі в Миколаївській області та Києві становило відповідно 43,7 і 11,2%. Скоротилося виробництво в Херсонській області, а в АР Крим зросло в 1,2 раза.

  6. Радіопромисловість. Підприємства галузі розміщені в 16 регі­онах України. У 1990 р. найбільші за обсягом виробництва були сконцентровані в Хмельницькій області — 16,9 % загального об­сягу, Львівській — 13,8, Запорізькій — 11,1, Луганській — 11,0, Дніпропетровській — 8,9 %, Харківській області — 8,1 та Києві — 8,9 %. За період 1990 — 2000 pp. сталися суттєві зміни в терито­ріальній структурі галузі. Так, майже у 14 разів зменшилася част­ка Луганської області. Разом з тим зросла частка Києва і Запорізь­кої області.

  7. Промисловість засобів зв 'язку. Більше 80 % продукції галузі в 1990 р. були розміщені у Львівській (44,1 %), АР Крим (14,2), Дніпропетровській (9,1), Запорізькій (7,0), Донецькій областях (7,2) та в Києві (7,0 %). У 2000 р. спостерігалися суттєві зрушен­ня в територіальній структурі галузі: майже в 38 разів зросла част­ка Харківської області, яка досягла 30,6 % загального обсягу вироб­ництва в країні, в 1,7 раза — Дніпропетровської області, у 14,8 — Одеської.

  8. Електронна промисловість представлена в кожному регіоні України, крім Волинської області. У 1990 р. спостерігалося порів-

  9. 370

  10. няно рівномірне розміщення виробництва в більшості регіонів: від З до 8 % загального обсягу- У 2000 р. ситуація дещо змінилась. Зокрема, помітно збільшилась концентрація виробництва галузі в Києві — з 4,2 до 23,0 %, Київській області — з 4,8 до 22,7 %, Полтавській — з 1,9 до 9,9 %. Зменшили свою частку в загаль­ному обсязі виробництва: Вінницька, Закарпатська, Івано-Франків­ська, Одеська, Кіровоградська, Черкаська, Чернівецька, Чернігівсь­ка області та АР Крим.

  11. 4.4. Оборонно-промисловий комплекс

  12. Сутність і роль у забезпеченні обороноздатності держави і розвитку економіки. Оборонно-промисловий комплекс (ОПК) є визначальною складовою воєнної сфери держави. Це — сукуп­ність промислових об'єктів будь-якої власності чи підпорядкуван­ня, які виконують або можуть виконувати державне замовлення з виробництва оборонної продукції. До ОПК належать підприємства і організації з розробок і виготовлення озброєння, військової техні­ки, обмундирування, спорядження і матеріалів, спеціально розрахо­ваних і виготовлених для використання у воєнній організації дер­жави та в її силових структурах.

  13. Одночасно підприємства оборонно-промислового комплексу виготовляють продукцію цивільного призначення.

  14. У розвинутих країнах світу істотними завданнями, вирішення яких забезпечується функціонуванням ОПК, є розроблення і ви­робництво воєнно-орієнтованих технологій і продукції подвійно­го призначення, а також просування на світовий ринок озброєнь деяких систем і зразків озброєння і військової техніки.

  15. Основною метою функціонування ОПК є постійна підтримка воєнно-економічного потенціалу країни на рівні, який забезпечує обороноздатність та безпеку України і реалізацію її національних інтересів. Прерогатива організації розвитку і забезпечення його функціонування належить державі.

  16. Таким чином, оборонна промисловість — це сфера економіки, що визначає матеріально-технічну основу обороноздатності держави.

  17. Досвід розвинутих країн свідчить, що здійснення науково об­грунтованої військово-технічної політики дає змогу державі ефек­тивно впливати на технологічний розвиток усієї економіки.

  18. Інтенсивність військово-технічного співробітництва і взаємо­залежність національних оборонних індустрій суттєво зросли, то­му включення національної оборонної бази до міжнародних від-

  19. 371

  1. носин ставить політико-економічні завдання, від яких залежить позиція вітчизняного ОПК у світовій воєнній промисловості. Се­ред них: співвідношення між ступенем входження в інтернаціо­нальні воєнно-технічні проекти і збереження допустимого рівня національного відтворення ОПК. Інтенсифікація зовнішньополі­тичних відносин здатна як посилити ефективність структурної перебудови ОПК, так і завдати збитків воєнно-технологічній без­пеці країни (надмірна залежність від іноземних постачальників та інвесторів, згортання власних наукових досліджень, несанкціо­нований відплив технологій, фахівців).

  2. До позитивних чинників впливу діяльності воєнної сфери, у то­му числі і ОПК, на економіку держави належать:

  • чинник технологічного прогресу (нові технології, які створю­ються в оборонній промисловості, позитивно впливають на про­дуктивність праці у цивільній сфері. Досягнення у галузі судно-та авіабудування, ядерної техніки, радіолокації, в космічних тех­нологіях та інших галузях можуть бути пристосовані для викори­стання у цивільній сфері і стати важливим зовнішнім чинником, який сприятиме економічному зростанню);

  • чинник людського капіталу (навички та знання, здобуті на військовій службі та оборонних підприємствах, можуть бути ви­користані в цивільному секторі);

  • інфраструктурний чинник (дороги, мости, комунікаційні ме­режі, аеропорти, системи водо- та теплопостачання, очисні споруди та містечка, побудовані за воєнним призначенням, використову­ються також і цивільним населенням);

  • чинник зайнятості (оборонна діяльність пом'якшує проблему недостатньої зайнятості, використовуючи «зайву» робочу силу);

  • чинник безпеки (економічне зростання неможливе за умови існування загрози зовнішньої агресії чи небезпеки, підвищеного ризику виникнення надзвичайних ситуацій).

  1. Через ці та багато інших причин ОПК України традиційно пере­буває в «зоні особливої уваги» як держави, так і суспільства в ціло­му, є однією з| сфер, що найбільшою мірою залежить від опіки з бо­ку держави. Його розвиток та функціонування визначаються еко­номічною, воєнно-економічною, науково-технічною і військово-тех­нічною політикою держави, рівнем забезпеченості комплексу фінан­совими, матеріальними, трудовими і інтелектуальними ресурсами.

  2. Механізмами державного регулювання ОПК є: оборонний бюджет, директивне визначення напрямів розвитку галузі, зовніш­ньополітична ситуація, державні преференції у сфері експортно-імпортної діяльності підприємств тощо.

  3. 372

  4. У більшості високорозвинутих країн світу оборонно-про­мислові комплекси глибоко диверсифіковані (виготовляють по­ряд з оборонною також високотехнологічну і наукомістку цивіль­ну продукцію), що дає змогу не тільки забезпечувати внутрішні пот­реби розвитку вітчизняної економіки і оборони, а й спрямовувати значний обсяг продукції комплексів на задоволення потреб екс­порту, воєнно-економічного, в тому числі й військово-технічного, міжнародного співробітництва. У зв'язку з цим формування обо­ронно-промислових комплексів вважається одним з пріоритетних напрямів розвитку і ознакою їх економічної і оборонної могутності.

  5. Принципи, умови і чинники розвитку та розміщення. Розви­ток і функціонування ОПК вимагає адекватного розвитку тих галу­зей економіки держави, які забезпечують його матеріальними і енергетичними ресурсами: чорна і кольорова металургія, машино­будування; розвідка, видобуток і переробка стратегічно важливих корисних копалин, насамперед рідкоземельних; енергетика; хіміч­на промисловість.

  6. Постійне зростання складності і вартості створення й модерні­зації сучасного озброєння і військової техніки призводить до то­го, що навіть розвинуті держави мусять інтегрувати зусилля своїх оборонно-промислових комплексів. Це у свою чергу веде до того, що не всі розвинуті країни можуть мати повністю внутрішньодер­жавні замкнені цикли розробок, виробництв та утилізації всієї но­менклатури оборонної продукції, насамперед озброєння і війсь­кової техніки.

  7. На розвиток і розміщення ОПК України значний вплив мають наслідки його входження в минулому у воєнно-промисловий комп­лекс СРСР, тісних коопераційних зв'язків з розробок і виготов­лення озброєння і військової техніки, а також використання тех­нологій подвійного призначення в проведенні конверсії оборонного виробництва.

  8. В узагальненому вигляді чинники, які зумовлюють розвиток і розміщення ОПК, можна згрупувати за такими напрямами: при­родно-географічні, демографічні, техніко-економічні, соціально-економічні та воєнно-економічні.

  9. Демографічні чинники найбільше впливають на розміщення трудо- та наукомістких галузей промисловості (приладобудуван­ня, інструментальної, радіотехнічної, електронної, електротехніч­ної тощо). Розміщення цих галузей здебільшого залежить від наяв­ності кваліфікованих кадрів.

  10. Суттєвий вплив на розвиток і розміщення ОПК справляють техні­ко-економічні чинники (особливо науково-технічний прогрес, транс-

  11. 373

  1. портні умови та форми суспільної організації виробництва), соці­ально-економічні чинники; геополітичний чинник та чинник часу.

  2. До воєнно-економічних чинників належать: здатність безпе­рервного забезпечення збройних сил озброєнням, військовою тех­нікою і боєприпасами при підготовці і у разі ведення воєнних дій; розміщення суміжних галузей промисловості та виробничої інф­раструктури; обмеження надмірної концентрації об'єктів (розо­середження по території, уникнення скупчення через можливість першочергового ураження противником); наближення виробницт­ва до ресурсних джерел.

  3. Існують деякі суперечності між воєнно-економічними чинни­ками та іншими групами чинників. Необхідно знайти розумний, ефективний, оптимальний компроміс з метою зміцнення оборо­ноздатності держави і перспективного розвитку її економіки. По­винен існувати економічний механізм, який дозволив би органіч­но сполучати інтереси воєнної сфери з інтересами регіонального соціально-економічного середовища.

  4. Дія основних чинників розвитку і розміщення продуктивних сил позначається на ОПК у таких напрямах: екологозабезпечення, структурна трансформація, диверсифікація тощо з метою збіль­шення частки високотехнологічних галузей; санація території ко­лишніх полігонів та інших військових об'єктів, впровадження ре­сурсозберігаючих технологій.

  5. Організаційна, галузева і територіальна структура. У масо­вій свідомості суспільства склалося уявлення про те, що діяль­ність оборонно-промислового комплексу повністю спрямована на виробництво озброєння і військової техніки. Це не зовсім так.

  6. Оборонно-промисловий комплекс охоплює підприємства та­ких спеціалізованих високотехнологічних галузей та підгалузей, як авіаційно-космічна, суднобудівна, радіоелектронна, бронетан­кова, ракетно-артилерійська промисловість та промисловість з виробництва стрілецької зброї, засобів зв'язку, боєприпасів і спец-хімії, ракетно-ядерного палива.

  7. Основними видами оборонної продукції є: озброєння і війсь­кова техніка ракетних військ та артилерії, протиповітряної обо­рони, військово-повітряних сил, військово-морських сил; броне­танкова техніка; військова техніка розвідки і радіоелектронної боротьби, хімічних військ, військ зв'язку; техніка інженерних і залізничних військ; техніка для інженерного обладнання кордо­ну; спеціальна техніка тилу Збройних Сил; запасні частини до озброєння та військової техніки, речове та інше спеціальне майно оборонного призначення.

  8. 374

  9. У виробництві оборонної продукції в Україні сьогодні близько 47—48 % становить виготовлення для внутрішніх і зовнішніх по­треб озброєння і військової техніки; решта — речове майно та інші матеріально-технічні засоби оборонного призначення.

  10. Безпосередньо участь у виготовленні озброєння і військової техніки в Україні беруть 81 підприємство, але виключно над оборонним замовленням працює лише 22. Розроблення озбро­єння і військової техніки займаються 31 науково-дослідна і конструкторська організація. Серед них такі відомі підприємст­ва, як державне підприємство «Завод ім. Малишева», «Харків­ське конструкторське бюро з машинобудування ім. А. А. Моро­зова», Авіаційний науково-технічний комплекс ім. Антонова, Київський державний авіаційний завод «Авіант», Державна ак­ціонерна холдінгова компанія «Артем», Державне київське кон­структорське бюро «Луч», миколаївські і херсонські суднобу­дівні підприємства та ін.

  11. Виробництво оборонної продукції по регіонах (областях) Украї­ни у 1999—2001 pp. наведено в табл. 3.46.

  12. Сучасний стан та особливості функціонування. Україна ус­падкувала 30 % воєнно-промислового комплексу (ВПК) колиш­нього СРСР і близько 20 % його наукових центрів. ВПК України складався з 1840 підприємств, на яких працювало 2,7 млн осіб і вироблялася третина валового внутрішнього продукту. 700 з цих підприємств, які налічували 1,3 млн працюючих, випускали суто воєнну продукцію.

  13. Формування ринкових відносин в Україні обумовило процеси конверсії і диверсифікації оборонного виробництва, що є законо­мірністю розвитку оборонно-промислових комплексів країн з ри­нковою економікою.

  14. При значному скороченні в кілька разів оборонного замовлен­ня в ході розпочатої конверсії відбулася інтеграція оборонного і цивільного машинобудування, глибока диверсифікація підпри­ємств і організацій ОПК України, в результаті яких знизилась пи­тома вага оборонної продукції у загальних обсягах продукції комплексу. Якщо в 1991 р. цей показник становив 27 %, то в 1999 р. лише 4—6 %.

  15. На початку 1996 р. український ВПК налічував уже 400 під­приємств і виробляв близько 7 % продукції від обсягів 1991 р. На початку 1997 р. лише близько 150 підприємств займалися розробленням та виготовленням продукції оборонного призна­чення, а кількість працюючих зменшилась у 7 разів і становила 57 тис. чоловік.

  16. 375

  1. Таблиця 5.46

  2. РОЗПОДІЛ ВИРОБНИЦТВА ОБОРОННОЇ ПРОДУКЦІЇ ПО РЕГІОНАХ УКРАЇНИ у 1999—2001 pp., %

    1. 1999

    1. 2000

    1. 2001

    1. Україна

    1. 100,00

    1. 100,00

    1. 100,00

    1. Автономна Республіка Крим

    1. 0,68

    1. 0,89

    1. 0,64

    1. Вінницька

    1. 0,13

    1. 0,17

    1. 0,28

    1. Волинська

    1. 1,68

    1. 1,23

    1. 3,65

    1. Дніпропетровська

    1. 13,77

    1. 15,49

    1. 6,90

    1. Донецька

    1. 2,61

    1. 1,51

    1. 1,80

    1. Житомирська

    1. 1,74

    1. 1,85

    1. 2,32

    1. Закарпатська

    1. 0,02

    1. 0,00

    1. 0,00

    1. Запорізька

    1. 12,93

    1. 11,92

    1. 9,27

    1. Івано-Франківська

    1. 0,04

    1. 0,10

    1. 0,04

    1. Київська

    1. 0,35

    1. 0,10

    1. 0,06

    1. Кіровоградська

    1. 0,08

    1. 0,55

    1. 0,47

    1. Луганська

    1. 0,74

    1. 0,67

    1. 1,14

    1. Львівська

    1. 5,16

    1. 5,91

    1. 7,37

    1. Миколаївська

    1. 8,22

    1. 14,48

    1. 4,85

    1. Одеська

    1. 1,44

    1. 1,50

    1. 5,81

    1. Полтавська

    1. 0,33

    1. 0,42

    1. 0,82

    1. Рівненська

    1. 0,05

    1. 0,14

    1. 0,09

    1. Сумська

    1. 3,49

    1. 3,19

    1. 4,67

    1. Тернопільська

    1. 0,64

    1. 0,48

    1. 0,40

    1. Харківська

    1. 27,70

    1. 5,05

    1. 6,65

    1. Херсонська

    1. 0,13

    1. 0,03

    1. 0,01

    1. Хмельницька

    1. 1,22

    1. 2,40

    1. 2,19

    1. Черкаська

    1. 2,80

    1. 2,15

    1. 1,44

    1. Чернівецька

    1. 0,09

    1. 0,05

    1. 0,03

    1. Чернігівська

    1. 1,78

    1. 1,83

    1. 1,75

    1. м. Київ

    1. 11,60

    1. 26,32

    1. 34,49

    1. м. Севастополь

    1. 0,59

    1. 1,56

    1. 2,86

  3. 376

  4. Підприємства ОПК України тісно співпрацюють у кооперова­них зв'язках з підприємствами ОПК Росії. Понад 400 російських підприємств залежать від поставок з України; з другого боку, по­над 70 % підприємств-постачальників систем і комплектуючих для українських оборонних підприємств розміщені в Росії.

  5. Визначальними особливостями ОПК, виходячи з цілей і зав­дань його функціонування, є: надзвичайна значущість для існуван­ня держави; виконання суб'єктами ОПК договірних зобов'язань з реалізації державного оборонного замовлення.

  6. До особливостей функціонування оборонно-промислового комп­лексу також належать:

  • високий ступінь залежності результатів діяльності від дер­жавної військово-технічної і оборонно-промислової політики;

  • необхідність великомасштабного і цілеспрямованого держав­ного фінансування;

  • висока капіталомісткість;

  • висока наукомісткість і високий ступінь зосередження тех­нологій;

  • збереження на підприємствах і в організаціях основної час­тини науково-технічного і кадрового потенціалу країни;

  • специфіка правового статусу і режиму роботи;

  • участь у міжнародному військово-технічному співробітництві.

  1. Зазначені особливості ОПК істотно позначаються на функціо­нуванні оборонних підприємств, з одного боку, ускладнюючи йо­го, а з другого — забезпечуючи ті мінімальні джерела зростання, без яких оборонна промисловість України припинила б своє іс­нування ще до початку XXI ст.

  2. Проблеми і перспективи розвитку. Існують різні погляди щодо шляхів розвитку ОПК.

  3. Перша позиція (оптимістична) базується на впевненості у збе­реженні значного науково-технічного і виробничого потенціалу, який повинен стати однією з основних складових економічного відродження країни. Вважається, що ОПК є необхідним елемен­том забезпечення національної та воєнно-економічної безпеки країни. Потрібна лише політична воля, державна підтримка і рі­шучі дії уряду.

  4. Друга позиція (прагматична): в умовах, що склалися, можли­вості використання науково-технічного й технологічного потен­ціалу ОПК — незначні, тому потрібно обмежитися тільки неве­ликою частиною оборонних підприємств і організацій, які мають стратегічне значення для забезпечення потреб національної без­пеки і оборони країни або здатні виробляти конкурентоспромож-

  5. 377

  1. ну продукцію. Збереження цієї частки науково-технічного і тех­нологічного потенціалу є одним з пріоритетних напрямів держав­ної оборонно-промислової політики, яка має формуватися в межах загальних фінансових і економічних можливостей країни.

  2. Третя позиція (песимістична): ОПК, як функціонуюча систе­ма, практично відсутній. Значні можливості науково-технічного й технологічного потенціалу оборонних підприємств і організацій, що збереглися, — не що інше, як міф. Реформування оборонних виробництв пов'язане з принциповою заміною структури, форми і способів управління, реалізація якої потребує великих коштів, а можливості держави — обмежені.

  3. Четверта позиція (безперспективна): Україна є незалежною і позаблоковою державою, вона проводить миролюбну політику, встановила добрі стосунки з країнами-сусідами; в обмін на від­мову від ядерної зброї заручилася підтримкою провідних країн Заходу у разі агресії з боку інших країн, тому можливість воєнних конфліктів є малоймовірною принаймні найближчих 10—15 років. Збройні Сили України повинні бути доведені до мінімуму, що ро­бить недоцільною організацію власного виробництва багатьох ви­дів озброєння і військової техніки.

  4. Оптимальна стратегія економічного і соціального розвитку країни може виявитися тісно пов'язаною з реформуванням обо­ронної промисловості, з поєднанням воєнної та економічної без­пеки, з інноваційним проривом. Основну роль у цьому процесі мо­жуть відіграти науково-технічні досягнення, отримані в оборон­ному секторі. В цьому плані воєнна реформа, реформа оборонної промисловості та економічна реформа повинні виступати як єди­не ціле.

  5. Стратегія розвитку оборонно-промислового комплексу перед­бачає підтримку тих підприємств, виробнича діяльність яких пов'я­зана з використанням накопиченого в оборонній галузі техніч­ного набутку та розробкою і реалізацією критичних технологій і технологій подвійного призначення.

  6. ОПК повинен задовольняти потреби безпеки, що знаходять своє відображення в державному оборонному замовленні, і як високотехнологічна галузь має бути здатен до саморозвитку.

  7. Головна проблема — дефіцит фінансових ресурсів, що вияв­ляється у дестабілізації поточного фінансового стану підпри­ємств ОПК, які виконують державне оборонне замовлення. Проб­лема не тільки в нестачі коштів, відсутності інвестиційних ресур­сів на розвиток науково-промислової бази, а й у побудові взаємо­відносин між суб'єктами господарювання.

  8. 378

  9. За останні роки розгортається революція у воєнній сфері, в основі якої лежить застосування новітніх інформаційних техно­логій у системах бойового управління і розвідки. Збройні Сили України в XXI ст. на базі інформаційних технологій зазнають до­корінних змін, матимуть комплексний характер і володітимуть новітньою авіакосмічною технікою.

  10. Забезпечення національної безпеки України, виходячи з тен­денцій і прогнозів геополітичного, економічного і технологічного розвитку світу, потребує перебудови як цілих галузей, так і окремих підприємств. Реструктуризація оборонної промисловості є складо­вою частиною даного питання, актуальність якого для України зу­мовлена необхідністю будови ОПК в економічну систему країни. Розроблено концепцію структурної перебудови ОПК України, розвиток основ якої має привести до появи конкретної програми перебудови галузі.

  11. Стрижнем концепції є: визначення групи ефективних підпри­ємств; створення на їх базі вертикально-інтегрованих компаній зі спеціалізацією, що відповідає визначеним пріоритетам; розгор­тання навколо них горизонтальної мережі підприємств-поста-чальників; конверсія інших оборонних підприємств або ліквіда­ція неефективних виробництв. Потреба у вертикальних структу­рах зумовлена необхідністю концентрації ресурсів, зниженням виробничих витрат і зростанням попиту на системи озброєнь у складі бойових елементів і всієї їх інфраструктури.

  12. Для подальшого розвитку ОПК України вкрай важливим є по­долання економічної кризи в державі, впорядкування наслідків конверсії і реструктуризація комплексу.

  13. Базою для цього є ще існуючий високий науково-технічний, виробничий і експортний потенціал ОПК України. Свідченням цього є значні досягнення в останні роки в ракетно-космічній тех­ніці, літакобудуванні, танкобудуванні, суднобудуванні, створен­ня в Україні виробництва деяких видів сучасної артилерійсько-стрілецької зброї та ін. Зростаючі можливості оборонно-про­мислового комплексу України були продемонстровані під час остан­ніх міжнародних форумів торгівлі озброєнням, таких як «Айдекс-97» (Абу-Дабі, березень 1997 p.), Ле-Бурже (Париж, червень 1999 p.), МАКС-99 (м. Жуковський, серпень 1999 p.), а також за деякими значними контрактами, такими як постачання Пакистану (1996 р.) та Індонезії (1997 р.) великої партії сучасних танків Т-80 УД тощо. Перелік продукції ОПК України, яка користується підвищеним попитом у світі, постійно розширюється. До цієї різноманітної продукції, крім зазначеної вище, належать: станції «Кольчуга»,

  14. 379

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]