Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. За межами України нині проживає понад 9 млн українців. Українці є другим за чисельністю етносом в Молдові, третім — у Росії, Польщі та Казахстані. Українська діаспора існує також у всіх колишніх республіках СРСР, ряді країн Східної та Західної Європи (зокрема, в Словаччині, Румунії, Сербії, Хорватії, Німеч­чині, Великій Британії, Франції), у переселенських країнах (США, Канада, Аргентина, Австралія, Бразилія та ін.).

  2. Мирне співжиття неможливе без шанобливого ставлення і по­ваги кожного народу до іншого, базуючись при цьому на вико­нанні законів держави. Це стосується як українців, так і національ­них меншин, що є жителями однієї держави — України.

  3. Важлива роль у збереженні міжетнічної злагоди в усіх регіо­нах України належить створенню державою адекватних умов на­ціонально-культурного розвитку національних меншин в Україні, з одного боку, і українців, які проживають у країнах нового і ста­рого зарубіжжя — з другого. Ці питання повинні бути предметом розвитку міждержавних відносин і вирішуватися на користь на­родів усіх країн.

  4. 2.7. Міське і сільське населення

  5. Важливою характеристикою населення регіону є співвідно­шення чисельності жителів у поселеннях різного типу. Розмі­щення міського і сільського населення має суттєвий вплив на ра­ціональне розміщення та оптимальний розвиток продуктивних сил. Між міським та сільським населенням існують значні від­мінності в рівнях народжуваності, шлюбності, міграційної актив­ності, способі та умовах життя, що відображається на рівні смерт­ності. Городяни та сільські мешканці мають також різні трудоак-тивні настанови. Все це зумовлює специфіку формування контин­генту економічно активного населення в місті та селі.

  6. В Україні міськими вважають населені пункти, затверджені законодавчими актами як міста та селища міського типу. Як пра­вило, до міст зараховують поселення з кількістю мешканців 10 тис. чол. і більше, до селищ міського типу — поселення з кількіс­тю мешканців 2 тис. чол. і більше, якщо основна частина зайня­того населення не пов'язана з сільським господарством. За люд­ністю міста поділяють на малі (з чисельністю населення до 50 тис. чол.), середні (50—100 тис. чол.) та великі (100 тис. чол. і біль­ше). Серед останніх можна виокремити великі міста (понад 500 тис. мешканців) та міста-мільйонери (1 млн і більше).

  7. 190

  8. Рис. 2.9. Урбанізація території

  1. Станом на 1 січня 2001 р. в Україні налічувалося 451 місто, 893 селища міського типу та 28 651 сільський населений пункт. У складі держави виокремлюються 27 регіонів, у тому числі 24 об­ласті, АР Крим, а також Київська та Севастопольська міськради, які мають статус областей. 47 міст держави належать до великих, тобто мають чисельність населення 100 тис. чол. і більше, в т. ч. налічується 5 міст-мільйонерів — Київ (2629 тис. чол.), Харків (1490 тис), Дніпропетровськ (1094 тис), Донецьк (1042 тис), Одеса (1002 тис.) та ще 4 великі міста — Запоріжжя (840 тис. чол.), Львів (786 тис. чол.), Кривий Ріг (697 тис. чол.) та Миколаїв (503 тис чол.). З 47 великих міст 7 розташовані у Донецькій області (рис 2.9), по 5 — у Луганській та Дніпропетровській, по 3 — в АР Крим та Запорізькій області, по 2 — у Полтавській та Хмельницькій обла­стях і по 1 — у решті регіонів (включаючи Київську та Се­вастопольську міськради). Найбільша густота міських поселень спостерігається у Донбасі (Донецькій та Луганській областях), де зосереджено близько чверті всіх міст та селищ міського типу держави.

  2. Однією з основних глобальних тенденцій демографічного роз­витку в XX—XXI ст. є випереджуюче зростання міст, особливо великих і найбільших, порівняно з сільськими поселеннями, яке супроводжується підвищенням ролі міст у житті націй, поширен­ням міського способу життя і в сільській місцевості. Цей процес отримав назву урбанізації, а його результатом є формування аг­ломерацій. Під агломерацією розуміють територіально-економіч­не утворення на базі великого міста або кількох компактно розта­шованих міст, що характеризуються високою густотою населен­ня, значною концентрацією міських поселень, широким розвит­ком транспортної мережі, становленням маятникової мобільності населення (щоденних поїздок до місця роботи або навчання в ін­ший населений пункт, не пов'язані зі зміною місця проживання).

  3. В Україні за період 1940—2001 pp. питома вага міського насе­лення (яка є показником рівня урбанізації) зросла з 34 до 68 %. Особливо високий рівень урбанізації в Донецькій (90 %), Луган­ській (86 %) та Дніпропетровській (84 %) областях. Низький сту­пінь урбанізації (менше 50 %) притаманний населенню Вінниць­кої, Рівненської, Тернопільської, Івано-Франківської, Черніве­цької та Закарпатської областей. В останній питома вага міського населення не сягає і 40 %.

  4. Урбанізація — невід'ємне джерело кількісного і якісного еко­номічного зростання. Збільшення питомої ваги городян, зокрема частки жителів великих міст, у чисельності населення є необхід-

  5. 192

  6. ною умовою зростання ролі «міських» галузей — на ранніх ста­діях урбанізації головним чином промисловості, згодом сфери обслуговування, а нині інформаційної індустрії, в структурі зай­нятості. З іншого боку, невідповідність між темпами демографіч­ного та економічного зростання в сільській місцевості зумовлює виникнення надлишків трудових ресурсів, що можуть бути усуне­ні тільки шляхом відпливу сільських жителів до міських поселень, у першу чергу великих. Тому характерним атрибутом ранніх ста­дій урбанізації є різке зростання міграційної мобільності населен­ня, зокрема утворення потужних потоків, направлених із сільської місцевості до великих міст. З розвитком урбанізації роль міграції в динаміці чисельності населення великого міста поступово знижу­ється, і відповідно значення природного приросту зростає.

  7. Зростання антропогенного навантаження на територію ядра агломерації, викликане механічним припливом населення, зу­мовлює поступову зміну направленості міграційних потоків. їх кінцевими пунктами все частіше стають міста-супутники ядра агломерації, широкий розвиток яких супроводжує зростання чисельності населення великого міста. У жителів перенаселе­ного міста, в якому все гострішими стають екологічні, житлові та інші проблеми, виникає бажання бути ближче до природи і використовувати переваги приватних будинків та присадибних ділянок, причому цей потяг практично не вступає у супереч­ність з потребою прикладання праці — за сучасного розвитку приміського транспорту витрати часу на поїздку на роботу в місто з приміської зони не набагато більші, а іноді навіть мен­ші, ніж всередині міста. Поступово за темпами зростання чи­сельності населення міста-супутники (і навколишні села) ви­переджають ядро агломерації, в результаті чого місто немов би «розпливається» в пригороди. Цей процес отримав назву суб-

  8. урбанізації.

  9. На жаль, урбанізація має не лише позитивні сторони. Одним із її наслідків є підвищення рівня забруднення навколишнього сере­довища. В останні роки особливо гостро постала проблема збере­ження сприятливих природних умов проживання. Особливо гост­рою є ця проблема у високоурбанізованих регіонах (Донбас, Прид­ніпров'я та ін.). У таких регіонах рівень забруднення повітря, по­верхневих вод і землі перевищує можливості їх самоочищення, що негативно впливає на здоров'я населення. Несприятливі екологічні умови є причиною близько 20 % прямих захворювань.

  10. Україна належить до країн, що мають високі показники забруд­нення навколишнього середовища. Так, питома вага забруднених

  11. 193

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]