Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. Паливно-енергетичний комплекс Поділля включає електро­енергетику і паливну промисловість.

  2. Електроенергетика. У районі функціонують Ладижинська ДРЕС (Вінницька обл.) і Хмельницька АЕС. Всіма електростанціями ра­йону в 2000 р. вироблено 11,2 млрд кВт • год, що становить 6,5 % від України, у тому числі у Вінницькій області — 5,1 млрд кВт • год (2,9 %), Тернопільській — незначна частка — всього 0,1 млрд кВт • • год, Хмельницькій — 6,0 млрд кВт • год (3,5 %). Вони забезпе­чують регіон необхідною електроенергією і значна її частка пе­рерозподіляється за її межами. Паливна промисловість у Поділь­ському економічному районі представлена 3 підприємствами. Вона займає незначну частку в структурі промисловості, хоча ви­конує необхідну і важливу функцію.

  3. Машинобудівний комплекс району з сучасною структурою виробництва в основному створено в післявоєнні роки. Він має ни­зку підприємств, які обслуговують здебільшого потреби сільсько­го господарства і харчової промисловості. Також функціонують підприємства приладо- і верстатобудування, які виробляють елек­тротехнічну, інструментальну продукцію. Вінницький завод трак­торних агрегатів виробляє вузли та запасні частини до тракторів і комбайнів, Калинівський — устаткування для цукрових заводів, Тернопільський — бурякоцукрові комбайни. Трансформаторні підстанції, тракторні деталі, ковальсько-пресове устаткування ви­готовляють у Хмельницькому, сільськогосподарські машини, де­ревообробний інструмент — у Кам'янці-Подільському, електро­апаратуру — у Тернополі (виробниче об'єднання «Ватра»), тракторні деталі — у Шепетівці. У Могилеві-Подільському та Барі функціонують ряд підприємств з виробництва будівельних матері­алів, а в Сутиськах (Вінницька область) — завод автоелектроапа-ратури. Виробництво технологічного устаткування для харчової промисловості організовано у Красилові. У 1993 р. впроваджено в дію автобусний завод невеликої потужності у Старокостянтинові.

  4. В останні роки спостерігається тенденція поступового відро­дження промисловості. У 2000 р. зростання обсягів її виробницт­ва на 10—15 % за рік відбувалося на всій території району.

  5. Агропромисловий комплекс. Сільське господарство Поділь­ського економічного району спеціалізується на землеробстві — зерново-буряківничого і тваринництві — м'ясо-молочного на­прямів. Район характеризується високим рівнем сільськогоспо­дарського освоєння земель. Провідними зерновими культурами є озима пшениця, ярий ячмінь, зернобобові, кукурудза на зерно, технічні — цукрові буряки.

  6. 806

  7. У Подільському економічному районі вирощують також овес, просо, гречку, соняшник, картоплю, тютюн тощо. Серед кормо­вих поширені конюшина, люцерна, однорічні та багаторічні тра­ви. Розвинені садівництво (яблука, груші, сливи, вишні та інші плоди) та ягідництво. У Придністров'ї розвивається виноградарст­во, що є сировинною базою для виноробної промисловості.

  8. У тваринництві переважає молочно-м'ясне скотарство і сви­нарство. Відносно розвинуті птахівництво, ставкове рибництво та бджільництво. Тваринництво району має сприятливу кормову ба­зу, яку, зокрема, забезпечують відходи харчової промисловості (цукрової, спиртової, плодо-овочеконсервної), кормові культури та продукція комбікормової промисловості.

  9. Як видно з даних табл. 4.40, основою галузевої спеціалізації По­дільського економічного району у територіальному поділі праці в сільському господарстві країни є у першу чергу цукрове буряківни­цтво (32,3 % валової продукції цієї галузі в державі у цілому), кар­топлярство (17,8 %), м'ясна та молочна промисловість (12,9 та 14,4 % відповідно). Така спеціалізація у цілому відповідає природ­но-економічним передумовам господарювання в районі, однак тре­ба зазначити, що необхідним є подальше поглиблення спеціалізації району на виробництві продукції зернової галузі. Економічний ра­йон, який десятиріччями справедливо вважався головною житни­цею держави, і зараз дає 15,1 % всього зерна в Україні. Подальшого прискореного розвитку потребує й м'ясо-молочний напрям тварин­ництва в районі. Також необхідним є створення умов для ефектив­ного функціонування цукрового буряківництва з метою підвищення місткості сировинної бази розвитку цукроварної промисловості як провідної експортно орієнтованої галузі районного виробництва.

  10. Таблиця 4.40

  11. Виробництво основних видів сільськогосподарської

  12. Продукції у подільському економічному районі у 2000 р.

  13. (У господарствах усіх категорій), тис. Т

    1. Види продукції

    1. Україна

    1. Подільський район

    1. Вінницька область

    1. Тернопіль­ська область

    1. Хмельни­цька область

    1. усього

    1. у % до України

    1. усього

    1. у % до України

    1. усього

    1. у % до України

    1. усього

    1. у%до України

    1. Зерно

    1. 24 459

    1. 3728

    1. 15,1

    1. 1745

    1. 7,1

    1. 741

    1. 3,0

    1. 1242

    1. 5,0

    1. Цукрові

    2. буряки

    3. (фабричні)

    1. 13 199

    1. 4264

    1. 32,3

    1. 1916

    1. 14,5

    1. 1202

    1. 9,1

    1. 1146

    1. 8,7

  14. 807

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]