Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать

3.6. Практичне значення економічного районування

Велике прикладне значення економічного районування поля­гає у тому, що воно є основою формування і реалізації державної регіональної економічної політики, а також використовується в практиці територіального управління господарством, для вибору доцільних варіантів розміщення нових виробничих об'єктів та вдосконалення територіальної структури господарства, обґрунту­вання перспектив розвитку територіально-виробничих комплек­сів. Економічне районування сприяє підвищенню ефективності використання ресурсного, виробничого і науково-технічного по­тенціалу регіонів і всієї країни.

В Україні здійснюється генеральне економічне районування те­риторії для цілей прогнозування, розроблення і реалізації територіа­льних комплексних програм і схем природокористування, проектів районного планування, схем розвитку і розміщення продуктивних сил та розселення населення. Територіальні схеми розміщення і розвитку продуктивних сил певних районів являють собою прогно­зні, науково обгрунтовані розробки прикладного характеру, які міс­тять як ретроспективний аналіз розвитку всіх структурних складо­вих господарського комплексу території, так і визначення напрямів перспективного розвитку. При цьому обґрунтовуються основні за­вдання й показники соціально-економічного розвитку регіонів та шляхи вирішення соціальних, економічних і екологічних проблем.

Таким чином, економічне районування є науковим методом територіальної організації народного господарства і водночас од­ним із засобів раціонального розміщення виробництва, вдоскона­лення його спеціалізації та піднесення соціально-економічного розвитку.

99

4. Наукові методи аналізу розміщення і територіальної організації народного господарства

  1. Сутність наукових методів

  2. Традиційні і нові методи вивчення розміщення про­дуктивних сил

4.1. Сутність наукових методів

На сучасному етапі розвитку народного господарства забезпе­чення раціонального розміщення продуктивних сил стало однією з найважливіших економічних і екологічних проблем у кожній країні. Надмірна концентрація промисловості з сильно забруд­нюючими природне середовище технологічними процесами всту­пила в протиріччя з обумовленою нею надмірною концентрацією населення в містах та середовищем його проживання. Територіаль­на організація продуктивних сил вимагає обґрунтування науко­вих засад розміщення виробництва і підприємств з урахуванням їх економічної ефективності та можливої екологічної шкідливості.

Наукові засади розміщення продуктивних сил визначаються насамперед методами цієї науки. Методи науки — це способи пі­знання дійсності, планомірний шлях встановлення істини. Сукуп­ність методів дослідження, які використовуються в науці, фор­мують її методологію. Методи вивчення об'єктів і явищ можна вважати науковими, якщо вони забезпечують розкриття сутності дійсних процесів у їх розвитку.

Найбільш загальним, визначальним для всіх наук є діалектич­ний метод. Спираючись на нього, в кожній галузі знань розроб­ляється своя галузева методологія і методика досліджень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]