Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. При цьому головною передумовою успіху регіонального роз­витку є якнайтісніше поєднання інвестиційної діяльності із інно­ваційною, оскільки інвестиції без інновацій лише сприятимуть подальшому нагромадженню основних фондів, «омертвлінню» капіталу, екстенсивному господарюванню та подальшому відста­ванню виробництва від рівня розвинутих країн.

  2. Також необхідно наголосити на головній позитивній перед­умові розвитку району — багатому людському капіталі висо­кокваліфікованої робочої сили Харківщини, промислових ра­йонів Сумщини та Полтавщини. Високий рівень професійно-кваліфікаційної підготовки фахівців, наявність достатньої кіль­кості різнопрофільних спеціалістів практично в усіх галузях господарства, подальше нарощування кількості працівників з вищою освітою за умови створення належних умов відтворен­ня робочої сили спроможні стати каталізаторами позитивних зрушень у науково-технічному забезпеченні сталого зростання виробництва.

  3. Позитивні зрушення в науково-технічному забезпеченні вироб­ництва мають відбуватися насамперед за рахунок власної трудо-

  4. 730

  5. ресурсної бази розвитку, через подальше збагачення людського капіталу. Також перспективним є розвиток лізингу, особливо у галузях із нагальною потребою оновлення технічного парку й технологій виробництва.

  6. 5. Економіка Центрального економічного району: особливості розвитку і розміщення продуктивних сил

  1. Місце і роль Центрального економічного району в економіці країни

  2. Характеристика природно-ресурсного, виробничого і трудового потенціалу

  3. Галузева і територіальна структура господарства

  4. Проблеми та перспективи розвитку і розміщення продуктивних сил району

  1. 5.1. Місце і роль Центрального економічного району в економіці країни

  2. До складу Центрального економічного району входять Київ­ська область (утворена в 1932 p.), місто Київ (отримав статус сто­лиці колишньої УРСР у 1934 p.), Черкаська область (утворена в 1954 p.). Його площа становить 49,8 тис. км, а названих територій відповідно 28,1, 20,9, 0.8 тис. км2.

  3. Район розташований у зоні Полісся і Лісостепу. Північну тери­торію району займає Київське Полісся, яке характеризується порів­няно з західноукраїнським Поліссям меншою вологістю та заболо­ченістю земель, більш континентальним кліматом, високою при­родною родючістю чорноземних ґрунтів. Вигідне економіко-гео-графічне положення району визначається тим, що він знаходиться на перехресті важливих залізничних та автомобільних магістралей. Важливе значення для народного господарства має головна водна артерія — ріка Дніпро. Сусідніми з Центральним районом є Поліс­ся, Поділля, Східний та Придніпровський райони, з якими існують тісні господарські зв'язки. Враховуючи невеликі запаси паливної сировини (буре вугілля та торф) у регіон ввозяться газ, нафтопродук­ти та кам'яне вугілля. Разом з тим на внутрішній ринок надходять машини, технологічне обладнання, продукція приладобудування, легкої та харчової промисловості, будівельні матеріали та ін. Район має потужний експортний потенціал завдяки можливості впрова­дження у виробництво наукомістких новітніх технологій.

  4. 731

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]