Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. дів. Складність у тому, що в найближчому майбутньому треба розраховувати на фінансування технічного переоснащення підприємств, як правило, за рахунок власних коштів. Викорис­тання запозичених коштів ускладнюється високою відсотко­вою ставкою кредитів, яка перевищує можливий рівень рента­бельності. У такій ситуації важливо сконцентрувати ресурси на тих напрямах, на яких може бути швидко досягнута конкурен­тоспроможність, або на особливо важливих для економіки країни.

  2. В Україні визначені пріоритетні напрями розвитку науки і техніки. Затверджено низку державних наукових і науково-технічних програм, програм розвитку пріоритетних галузей і ви­робництв машинобудування. Серед галузей — енергетичне ма­шинобудування, авіаційна і ракетно-космічна промисловість, ав­томобільне і сільськогосподарське машинобудування, суднобуду­вання тощо. Велике значення для розвитку як машинобудування, так і для інших галузей економіки має випереджальний розвиток наукомістких галузей — електротехнічної і радіоелектронної, приладобудування, інформаційних та комунікаційних систем, ви­робництва медичної техніки, товарів народного споживання для тривалого користування. Під час розроблення нових зразків тех­ніки мають бути вирішені завдання ресурсозбереження, виробни­чої і екологічної безпеки.

  3. Важливим для всієї економіки і для самого машинобудування є розширення зовнішніх ринків збуту продукції, заміна експорту металу, матеріалів, сировини на експорт машин і устаткування, забезпечення позитивного сальдо у зовнішній торгівлі своєю продукцією. Для цього необхідно збільшити частку комплексу у виробництві продукції промисловості з 12 % у 2001 р. до 20— 25 % протягом найближчих років.

  4. Переоснащення галузі з використанням гнучких виробничих і управлінських систем, високих технологій, підвищення рівня управління комплексом є необхідною умовою. Це нерозривно пов'язане із завданням переходу на інноваційний шлях розвитку, пожвавленням інвестиційної діяльності.

  5. Незважаючи на величезні втрати, машинобудівний комплекс має перспективи для прискореного розвитку, що визначається наявністю невикористаних виробничих потужностей, значного науково-технічного потенціалу України, а з іншого боку — усві­домленою державною економічною необхідністю мати досить потужний машинобудівний комплекс, відновлений на новій нау­ково-технічній основі.

  6. 398

  7. 5. Хімічний комплекс: сучасні стан і перспективи розвитку

  1. Роль хімічного комплексу в народному господарстві

  2. Структура хімічного комплексу

  1. 5.3. Особливості розміщення підприємств хімічного

  2. комплексу

  1. Сучасний стан розвитку і розміщення галузей хіміч­ного комплексу

  2. Проблеми та перспективи розвитку і розміщення галузей хімічного комплексу

  1. 5.1. Роль хімічного комплексу в народному господарстві

  2. Багатогалузевий хімічний комплекс України складається з хі­мічної, нафтохімічної і хіміко-фармацевтичної галузей промисло­вості. Продукція хімічного комплексу різноманітна і налічує ти­сячі найменувань. Комплексу притаманне: єдність економічного призначення продукції, широка різноманітність, взаємозамінність і комплексна переробка вихідної сировини, розгалужені внутріш­ньогалузеві і міжгалузеві зв'язки, широко розвинуті процеси ком­бінування і кооперування, специфічні умови праці.

  3. Роль хімічного комплексу в економіці країни зумовлена дією таких чинників: висока ефективність хімічних процесів і техно­логій; зростаюча потреба в нових матеріалах і речовинах, які не зустрічаються в природі або за властивостями перевищують при­родні аналоги; розширення сировинної бази тощо. Продукція га­лузей хімічного комплексу широко використовується в усіх галу­зях господарства: промисловості, сільському господарстві, будів­ництві, транспорті та побуті. Великими споживачами хімічної про­дукції є галузі машинобудування (синтетичні смоли і пластичні маси, лакофарбові матеріали, шини і гумотехнічні вироби тощо), легкої промисловості (хімічні волокна і нитки, синтетичні барв­ники, текстильно-допоміжні речовини). У сільському господарст­ві споживаються мінеральні добрива, хімічні засоби захисту рос­лин, плівки і труби з термопластів, шини і гумотехнічні вироби; у будівництві — лакофарбові і гумоазбестові вироби, полімерні пок­риття, високонаповнені полімерні композиційні матеріали для виготовлення конструкційних, теплоізоляційних і оздоблюваль­них матеріалів, хімічні добавки до бетону тощо. У побуті — лі-

  4. 399

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]