Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать

4. Структура курсу «Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка»

Навчальний курс «Розміщення продуктивних сил і регіональ­на економіка» структурно складається з таких взаємозв'язаних розділів: теоретичні основи розміщення продуктивних сил і регіо­нальної економіки; природно-економічний потенціал України та її регіонів; економіка України та її галузева структура; економіка регіонів України та особливості регіонального розвитку; регіональ­на економічна політика і управління регіональним розвитком в Україні; зовнішні економічні зв'язки та їх роль у розвитку продук­тивних сил України та її регіонів.

Перший розділ навчального курсу «Теоретичні основи розмі­щення продуктивних сил і регіональної економіки» охоплює те­ми, які розкривають сутність: сучасних теорій і концепцій розмі­щення продуктивних сил і регіональної економіки; закономір­ностей, принципів і чинників розміщення продуктивних сил та формування економіки регіонів; економічного районування та те­риторіальної організації продуктивних сил; наукових методів аналізу розміщення продуктивних сил і рівнів економічного роз­витку регіонів. Цей розділ виконує важливу теоретико-пізна-вальну функцію, оскільки формує світоглядні засади сучасного розміщення продуктивних сил та регіонального розвитку.

Другий розділ «Природно-економічний потенціал України та її регіонів» складається з тем, які дають можливість оцінити ре­сурсну складову як основну передумову розвитку національної економіки, зокрема: природно-ресурсний потенціал держави; на-

20

селения, трудові ресурси і розселення; виробничий та науково-технічний потенціал.

Третій розділ курсу «Економіка України та її галузева структу­ра» включає тему, присвячену особливостям формування і розвит­ку народногосподарського комплексу України, а також теми, що ха­рактеризують сучасний стан і перспективи розвитку паливно-енер­гетичного, металургійного, машинобудівного, хімічного, лісопро­мислового, транспортного, будівельного, соціального комплексів.

Четвертий розділ «Економіка регіонів України та особливості регіонального розвитку» розкриває такі актуальні на сьогодні пи­тання, як: сутність регіональної економіки та її територіальні особливості; характеристика економіки та особливостей розвитку і розміщення продуктивних сил Донецького, Придніпровського, Східного, Центрального, Поліського, Подільського, Карпатсько­го, Причорноморського економічних районів.

П'ятий розділ «Регіональна економічна політика і управління ре­гіональним розвитком в Україні» охоплює теми, присвячені озна­ченій проблематиці, це: сутність, мета і завдання регіональної полі­тики; механізм реалізації регіональної економічної політики; дер­жавне регулювання і прогнозування розвитку економіки регіонів.

Шостий розділ «Зовнішні економічні зв'язки та їх роль у роз­витку продуктивних сил України і регіонів» розкриває сутність і форми зовнішньоекономічних зв'язків; дає змогу оцінити експорт­ний потенціал України та її регіонів у контексті розвитку міжна­родних економічних зв'язків України та її інтеграції у світове гос­подарство.

Усі розділи підручника взаємопов'язані між собою. Вони дають цілісне уявлення про особливості сучасного розвитку продуктив­них сил країни та основні тенденції розвитку національної еконо­міки та її регіонів. Значна увага приділена методологічним засадам розміщення продуктивних сил, проблемам економічного району­вання, новітнім методам аналізу та оцінки розміщення продуктив­них сил. У підручнику викладено результати досліджень природ­но-економічного потенціалу України та її регіонів у розрізі зе­мельних, водних, лісових, рекреаційних ресурсів, методи їх еко­номічної оцінки та сучасні проблеми використання. Відображено досить широкий спектр актуальних питань щодо демографічного розвитку, трудових ресурсів та робочої сили: особливості відтво­рення населення країни та її регіонів, тенденції міграції, динаміка рівня життя населення, специфіка трудоресурсної ситуації та рин­ку праці. Виробничий та науково-технічний потенціал країни оці­нено з погляду потреб виходу на інноваційний шлях розвитку.

21

У підручнику велику увагу приділено особливостям форму­вання народногосподарського комплексу України, його транс­формації в умовах перехідної економіки. Уперше в навчальному курсі викладено напрями реструктуризації економіки в ринко­вих умовах, її основні види і методи здійснення. Структурну трансформацію економіки України представлено як складний, суперечливий процес, що повинен охоплювати всі галузі і сфери економічної діяльності. Міжгалузеві комплекси розглянуто за їх структурою, сучасним станом, проблемами і перспективами розвитку. У розділах, присвячених економіці регіонів України, викладено результати досліджень щодо їх природно-ресурсного і трудового потенціалу, структури господарства, особливостей розміщення основних галузей та розвитку зовнішньоекономіч­них зв'язків.

Важливе місце посідають теми, присвячені регіональній еко­номічній політиці і управлінню регіональним розвитком, зокрема механізму реалізації цієї політики. Викладено сучасні тенденції зростання ролі територій у розвитку і розміщенні продуктивних сил, можливості гармонійного поєднання державного управління і місцевого самоврядування, новітні форми стимулювання регіо­нальної економіки, особливості розроблення схем-прогнозів та державних програм розвитку і розміщення продуктивних сил економіки районів на тривалу перспективу.

Надзвичайно актуальними є теми з розвитку зовнішніх еко­номічних зв'язків України та їх впливу на розміщення продук­тивних сил. Вони розкривають сутність і форми зовнішньоеко­номічних зв'язків, можливості експортного потенціалу держави, існуючі міжнародні економічні зв'язки України та перспективи її інтеграції у світове господарство.

Розділ І

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ РОЗМІЩЕННЯ ПРОДУКТИВНИХ СИЛ І РЕГІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]