Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. Розселення. Регіональна система розселення представлена 55 містами і 137 селищами міського типу, 3687 сільськими населе­ними пунктами. У районі переважають малі і середні міста.

  2. Кількість міст людністю понад 100 тис. чол. — 7; 50—100 тис. чол. — 7; до 50 тис. чол. — 41. У системі сільського розселення переважають села людністю до 500 чол. Найбільша кількість ве­ликих міст розташована в Республіці Крим, а великих сіл — в Одеській області. Серед найбільших міст: Одеса — 1002 тис. чол., Миколаїв — 503 тис, Херсон — 350 тис, Севастополь — 347 тис, Сімферополь — 337 тис. чол.

  3. Науково-технічний потенціал. Причорноморський регіон має досить потужний науково-технічний потенціал. На його території зосереджено 15,1 % науково-дослідних і проектно-конструкторсь­ких організацій України. Важливу роль у галузі досліджень і роз­робок відіграє науковий міжгалузевий комплекс Причорномор­ського району, який розвивається у тісному зв'язку з господарст­вом економічного району.

  4. Спеціалізація науково-дослідних інститутів і вищих навчальних закладів відповідає господарському профілю регіону. У районі функ­ціонують: морський гідрофізичний інститут (з філією в Одесі), Ін­ститут біології південних морів з філіями в Одесі та Феодосії і музе-єм-акваріумом у Севастополі, Азовсько-Чорноморський інститут рибного господарства і океанографії (Керч), які вивчають проблеми моря, Одеський НДІ курортології, Євпаторійський НДІ курортології і фізіотерапії, Інститут фізичних методів лікування і медичної клі­матології (Ялта), що вивчають питання санаторно-курортного ліку­вання, науковий центр проблем моделювання в екології та рекреа­ційної географії (Сімферополь), Одеський інститут виноградарства і виноробства та Інститут виноградарства і виноробства «Магарач» (поблизу Ялти). У Сімферополі працює інститут ефіроолійних куль­тур. Нікітський ботанічний сад є найбільшим в Україні селекційним центром серед сільськогосподарських і декоративних рослин. Оде­ський селекційно-генетичний інститут займається виведенням но­вих рослин. Український інститут зрошувального землеробства тіс­но співпрацює з селекційним центром з рослинництва в умовах зро­шення (Херсонська область). Український НДІ степових районів «Асканія Нова» працює над виведенням нових високопродуктивних порід овець і свиней, пристосованих до посушливих степових умов. В Одеському вищому інженерно-морському училищі та Інституті інженерів морського флоту, Миколаївському кораблебудівному ін­ституті, військово-морських вищих навчальних закладах Севасто­поля займаються проблемами флоту та його експлуатації.

  5. 860

  6. Виробничий потенціал. Великий вплив на подальший розви­ток виробництва в Причорноморському економічному районі має підвищення його ефективності, покращання структури з ураху­ванням сучасних тенденцій розвитку, науково-технічного про­гресу, масштаб і характер відтворення основних фондів.

  7. У структурі основних фондів району виробничі і невиробничі фонди становлять відповідно 60,6 та 39,4%, в Україні — 63,1 і 36,9 %. Провідне місце належить промисловості (32,7 %). Питома вага основних виробничих фондів у сільському господарстві, тран­спорті та зв'язку значно вища, ніж в Україні, що пов'язано з до­сить високим рівнем розвитку сільського господарства в районі. У будівництві, торгівлі, громадському харчуванні цей показник не суттєво відрізняється від загальнодержавного в цій галузі.

  8. Найбільшу питому вагу в структурі основних невиробничих фондів має житлове господарство (43,7 %); на другому місці — комунальне господарство і побутове обслуговування населення, питома вага яких трохи вища, ніж в Україні; далі йдуть галузі охорони здоров'я, фізкультури, соціального забезпечення та нау­кового обслуговування.

  9. За період 1991—2000 pp. відмічається тенденція зменшення ак­тивної частини основних фондів, зростання фізичного і морального зносу основних фондів, збереження низького рівня їх відновлення.

  10. 9.3. Галузева і територіальна структура господарства

  11. Спеціалізацію та місце Причорноморського економічного ра­йону в загальнодержавному та міжнародному поділі праці визна­чає територіально-галузева структура його валової додаткової вартості, яка характеризується переважанням галузей, що нада­ють послуги (52,2 %). Серед них найбільшу питому вагу має транспорт та зв'язок, галузі соціально-культурної сфери, галузі сфери обігу. Питома вага галузей, що виробляють товари, стано­вить 47,8 %, серед яких вирізняється промисловість, сільське го­сподарство і будівництво (табл. 4.52).

  12. Промисловість має провідне значення в районі. За рівнем ви­робництва промислової продукції найбільшу питому вагу має ба­гатогалузева харчова промисловість — 29,0 %, а також електро­енергетика — 11,8 та машинобудування і металообробка 19,7 %. Показники територіально-галузевої структури промисловості ра­йону в 2000 р. наведені у табл. 4.53.

  13. 861

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]