Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать

3. Завдання курсу «Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка»

«Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка» на­лежить до тих дисциплін, які забезпечують фундаментальну фа­хову підготовку економістів, формують у них наукове бачення сучасних тенденцій та перспектив розвитку національної еконо­мічної системи.

16

Головне завдання навчального курсу полягає в тому, щоб на­дати студентам необхідні системні знання з теоретичних і прик­ладних питань розміщення і розвитку продуктивних сил і регіо­нальної економіки; сформувати у них уміння і практичні навички вирішення конкретних прикладних завдань стосовно розміщення продуктивних сил з урахуванням демографічних, соціальних та екологічних чинників.

Перед національною економікою у цілому та економікою окремих регіонів України постають серйозні завдання, зумовлені необхідністю докорінної зміни її територіально-галузевих пропор­цій, розширення системи економічних взаємозв'язків, зміцнення по­зицій вітчизняного товаровиробника. Принципово нова соціально-економічна ситуація вимагає від економістів глибоких знань тео­ретичних і прикладних основ розміщення продуктивних сил і роз­витку регіональної економіки, принципів і закономірностей тери­торіальної організації виробництва, світових тенденцій розвитку продуктивних сил в умовах глобалізації. Посилення інтеграцій­них процесів у світі вносить значні корективи в традиційні уяв­лення щодо розміщення і розвитку продуктивних сил та їх зна­чення для зміцнення економічної безпеки держави.

Великої актуальності набуває завдання формування ефектив­ної державної регіональної політики, здатної позитивно вплинути на основні тенденції регіонального розвитку. Це стосується всіх складових її механізму: нормативно-правової бази, бюджетно-фінансових важелів, програмування і прогнозування, нових форм територіальної організації продуктивних сил. Державна політика регіонального розвитку набуватиме дедалі більшого соціального спрямування і концентруватиметься головним чином на стиму­люванні створення нових робочих місць, підтримці малого під­приємництва, підготовці і перепідготовці працівників, що вивіль­нятимуться з виробничої сфери. Уже в найближчій перспективі передбачається на практиці реалізувати регіональне стратегічне планування з розробленням та прийняттям місцевими органами влади відповідних регіональних стратегій розвитку. Саме вони визначатимуть нові напрями та пріоритети розвитку регіонів України на перспективу. Оволодіння майбутніми економістами практичних навичок щодо регіонального управління потребує ба­зових економічних знань з курсу «Розміщення продуктивних сил та регіональна економіка».

У сучасній практиці господарювання важливого значення на­буває розроблення прогнозних оцінок щодо розвитку продуктив­них сил певних територій з визначенням напрямів комплексного

17

використання природних ресурсів, шляхів вирішення соціальних та екологічних проблем. Опрацювання методологічних і методич­них засад прогнозування очікуваних тенденцій розвитку продук­тивних сил та економіки регіонів можливе лише на основі глибо­ких знань як теоретичних, так і прикладних аспектів територіаль­ної організації господарювання.

Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка як га­лузь економічної науки постійно збагачується новими ідеями і кон­цепціями, методологічними і методичними розробками, рекомен­даціями практичного спрямування. На основі взаємодії з іншими науками відпрацьовується її власний понятійний апарат, посилю­ється прикладна спрямованість прогнозних розробок. У принци­пово нових соціально-економічних умовах навчальний курс пови­нен сприяти формуванню у студентів бачення можливих напря­мів і шляхів створення висококонкурентної соціально орієнтова­ної ринкової економічної системи. У зв'язку з цим першочерго­вими є такі завдання.

По-перше, необхідно, щоб студенти оволоділи засадами ефек­тивного реформування національної економіки, що здійснюється на основі зрушень у розміщенні продуктивних сил держави. Струк­турна трансформація — один з пріоритетних напрямів реформу­вання національної економіки. У найближчій перспективі в Україні потрібно змінити співвідношення між секторами і галузями еко­номіки на користь споживчого сектору та соціальної інфраструк­тури, знизивши частку деяких паливомістких базових галузей промисловості. Розуміння студентами напрямів, форм і методів структурної трансформації національної економіки через оптимі-зацію розміщення її продуктивних сил — невід'ємний елемент сучасної фахової підготовки економістів. Структурне реформу­вання економіки є стратегічно важливим завдання, яке потребує великих практичних зусиль щодо техніко-технологічного онов­лення виробничого потенціалу, конверсії та диверсифікації капі­талу, створення нових господарських структур. Соціально-еконо­мічні проблеми, що виникають під час структурних перетворень, знаходяться в площині сучасних завдань раціонального розмі­щення продуктивних сил держави. Будь-які прорахунки у визна­ченні пріоритетів структурних перетворень, виборі форм і мето­дів їх здійснення обертаються істотними втратами. Тому таким важливим є розуміння логіки структурних трансформацій та їх можливих соціальних наслідків.

По-друге, надзвичайно актуальним завданням навчального курсу є формування у молодих людей розуміння складної систе-

18

ми взаємозв'язків, зокрема, між особливостями розвитку і розмі­щення продуктивних сил та рівнем соціально-економічного роз­витку регіонів — з одного боку, та національною економічною безпекою — з другого. Висока залежність України від імпорту енергоносіїв та окремих видів споживчих товарів створюють ре­альну загрозу економічній безпеці держави. Подолання кризових явищ у національній економіці з одночасним нарощуванням ін­новаційного потенціалу та досягненням економічного зростання — надзвичайно складне завдання, яке повинно бути вирішене поко­лінням фахівців нової генерації.

По-третє, навчальний курс повинен озброїти студентів новіт­німи знаннями щодо світових тенденцій регіонального розвитку та досягнень державної регіональної економічної політики країн світу з оцінкою можливостей їх використання у вітчизняній прак­тиці господарювання. Враховуючи участь України у світових ін­теграційних процесах, необхідно обґрунтувати перспективні на­прями цієї політики, визначити статус регіонів, відпрацювати ме­ханізм регіонального управління. Акумулюючи в собі найкращі досягнення в цій сфері, навчальний курс дає змогу оволодіти знаннями з методів стимулювання регіонального розвитку, про­гнозування і програмування, територіальної організації продук­тивних сил. В Україні, враховуючи перехідний характер економі­ки, зберігається велике значення державного регулювання соці­ально-економічних процесів. Державні органи управління здійс­нюють регулювання інвестиційних потоків, зайнятості, платіжно­го балансу тощо. Розширення спектра економічних функцій держа­ви поєднується з необхідністю забезпечення реальної економіч­ної самостійності територій.

У навчальному курсі «Розміщення продуктивних сил і регіо­нальна економіка» відображена діюча система територіального управління як сукупність сучасних механізмів державного впли­ву на регіональний розвиток. За останні роки в Україні посили­лась нерівномірність соціально-економічного розвитку територій та неоднорідність економічного простору. І хоча у переважній біль­шості областей України за останні роки відмічається позитивна динаміка основних показників соціально-економічного розвитку, значна кількість територій держави залишається монопрофіль-ною чи перебуває під впливом деструктивних процесів.

По-четверте, якісно нові завдання перед розміщенням продук­тивних сил і регіональною економікою як галуззю економічної науки і навчальним курсом постають у зв'язку з необхідністю ін­теграції України у світовий економічний простір. Важливо не

19

тільки оцінити особливості формування експортно-імпортного потенціалу України та її регіонів, а й забезпечити досягнення ви­сокої конкурентоспроможності продукції вітчизняних товарови­робників на зовнішньому і внутрішньому ринках, а також зміну структури експорту, подолання високої залежності від імпорту окремих груп товарів.

Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка озброю­ють студентів новітніми знаннями з означених теоретичних і прикладних питань, а також формують у них уміння самостійно ви­рішувати складні проблеми територіальної організації господарю­вання на різних рівнях управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]