Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. Ці чинники сприяють різноманітним міжрегіональним і міжна­родним економічним і культурним зв'язкам, створенню спеціаль­них форм територіальної організації виробництва, регіонів міждер­жавного та транскордонного співробітництва тощо. Перспективи міжнародного співробітництва району орієнтовані не тільки на країни Сходу, а й на широкомасштабну багатогалузеву співпрацю з розвинутими країнами світу — Європейським співтовариством, США, країнами Азії тощо, на ринках яких користується попитом продукція району. При цьому особливого значення набуває збере­ження за національним виробником позицій у виробництві проду­кції експортоспроможної продукції оборонного значення.

  2. Основні показники соціально-економічного розвитку Східно­го економічного району за 2000 р. наведено в табл. 4.15.

  3. 4.2. Характеристика природно-ресурсного, виробничого і трудового потенціалу

  4. Мінерально-сировинні ресурси. У надрах району знаходять­ся значні запаси корисних копалин. У Полтавській і Харківській областях виявлені багаті залізорудні родовища, серед яких виріз­няється Кременчуцьке, але особливе значення для регіону та країни мають ресурси розвитку паливної галузі.

  5. Важливий нафтогазоносний район знаходиться у Дніпровсь-ко-Донецькій западині. Саме тут розташована одна з найбагат-ших на нафту і газ областей України — Полтавська. На базі цих родовищ створено значний паливно-енергетичний комплекс і си­ровинне забезпечення ряду галузей органічної хімії. Багаті родо­вища газу знаходяться у Харківській області, а саме: Шебелинсь-ке, Єфремівське, Пролетарське, Західно-Сосновське, Кегичівське. Видобуток природного газу в районі становив 83,0 % від ви­добутку в Україні. Серед інших найважливіших копалин, що ви­добуваються у районі, слід назвати такі: нафта з конденсатом — 65,7 % від видобутку в Україні; залізна руда — 14; абразивна си­ровина — 91,1; скляна сировина — 44,25 %.

  6. 710

  7. Наявність у районі паливно-енергетичних ресурсів, залізоруд­них родовищ та інших корисних копалин сприяє розвитку продук­тивних сил району.

  8. В економічному районі склався напружений паливно-енергетич­ний баланс. Наявність потужної промисловості супроводжується споживанням значної кількості електроенергії. Найпотужніша се­ред теплових електростанцій -— Зміївська ДРЕС (виробляє 2,4 млн кВт електроенергії). Серед галузей промисловості найбільш енергомісткими в районі є машинобудування і металообробка, які споживають 28,5 % всієї електроенергії. Більш енергомістки­ми показниками характеризуються такі зосереджені у районі га­лузі промисловості як: харчова — 12,6 %, хімічна і нафтохімічна — 11,5 %. Житлово-комунальне господарство району споживає 29,9 % електроенергії.

  9. Земельні ресурси. Земельний фонд району відзначається ве­ликими площами земель, сільгоспугідь та ріллі. Сільгоспугіддя займають 15,1 % від сільгоспугідь України, рілля відповідно — 15,3%, що становить 80,4% від загальної площі сільгоспугідь. Найбільший відсоток — у Полтавській області (82,7), у Харківсь­кій області — 80,8, у Сумській — 77,0 %. Розвиток сільського го­сподарства базується на раціональному використанні великих площ ріллі та природних кормових угідь.

  10. Водні ресурси. Район забезпечений водними ресурсами. По його території протікає чимала кількість річок. Крім Сіверського Дінця, всі вони належать до басейну Дніпра: це ліві притоки Дніпра — Сула, Псел, Ворскла, Орель, притока Десни — Сейм, Сіверський Донець з притокою Оскол.

  11. На річці Сіверський Донець знаходиться Печенізьке водосхо­вище, а на річці Оскол — Краснооскольське. Ці річки використо­вуються для водопостачання промислових підприємств, а також для розвитку сільського господарства.

  12. Лісові ресурси. Ліси у районі займають 10 % території, зок­рема в Сумській області — 15 %, Харківській — 9,4 %, Полтав­ській — 6,6 %. Переважають змішані ліси: сосна з дубом та інших листяних порід у поліській частині. Для лісостепу характерні ли­стяні ліси — грабово-дубові та липово-дубові.

  13. Рекреаційні ресурси. Східний економічний район має знач­ний рекреаційний потенціал, основу якого становлять сприятливі кліматичні умови, мальовничі ландшафти, густа мережа річок, мінеральні води, ліси, пам'ятки садово-паркового мистецтва.

  14. У районі розвідано 11 родовищ мінеральних вод, загальним обсягом 4909 тис. м3/добу, з них розробляється 10, щорічний ви-

  15. 711

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]