Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. цесу від розвідки газових покладів до добування газу; покращан­ня фінансово-економічного стану структур з видобутку газу; удос­коналення амортизаційних підходів; прийняття відповідних зако­нів, нормативно-правових актів та багато інших.

  2. Проблема, пов'язана з транспортуванням газу, як і нафти, зво­диться до забезпечення високоефективного функціонування газот­ранспортної мережі, надійної подачі газу на внутрішній ринок і ринки Європи, нарощування потоків та інтеграції в загальноєв­ропейські та міжконтинентальні газотрубопровідні мережі.

  3. Для вирішення цієї проблеми необхідно розробити чітку перспек­тиву розвитку газотранспортної мережі України, включаючи перспек­тивні газопотоки і технологічні транспортні схеми, сприятливі умови для зарубіжного і внутрішнього інвестування, заходи науково-техніч­ного характеру, які сприяли б нарощуванню транзиту газу по терито­рії України, збільшенню потужності підземних газових сховищ тощо.

  4. Нерозвідані запаси вуглеводнів в Україні в обсязі близько 5 млрд т умовного палива, в тому числі на невеликих глибинах Азово-Чор-номорського шельфу, є перспективною основою для подальшого розвитку не тільки нафтовидобувної, але й газовидобувної про­мисловості.

  5. За умов оптимального використання зазначеної ресурсної бази можна домогтися стійкої стабілізації газовидобутку, а далі перейти до деякого нарощування його з 17,8 млрд м3 газу в 2000 р. до 26 млрд м3 (максимальний рівень). Це дозволило б підвищити ступінь самоза-безпеченості газом і покращити стан вітчизняної економіки.

  6. Маючи потужну і розгалуджену газотранспортну систему, а також вигідне географічне місцезнаходження, треба нарощувати газопотоки. Доцільно завершити будівництво газопроводу Тор­жок—Долина, а також спорудження газопроводу-перемички Таль-не—Ананьев—Ізмаїл, збільшити потужність підземних сховищ га­зу, у тому числі за рахунок нового будівництва.

  7. Важливе питання перспективи — удосконалення управління газовим комплексом.

  8. 2.6. Електроенергетика

  9. Важлива роль енергетики у розвитку народного господарства визначається тим, що будь-який виробничий процес та будь-який вид обслуговування населення пов'язані з використанням енергії.

  10. У процесі розвитку продуктивних сил безперервно змінюють­ся і вдосконалюються джерела та види споживаної енергії. На су­часному етапі технічного прогресу енергетичною основою розвитку

  11. 294

  12. продуктивних сил є електрична енергія. Застосування електроенер­гії дало змогу просторово роз'єднати робочі машини і первинні ге­нератори, відокремити місце виробництва енергії від її споживачів. У результаті виробництво енергії, її передача і розподіл відокреми­лись у самостійну галузь — електроенергетику, а споживачі енергії розосередились по різних галузях промисловості і народного госпо­дарства. Це сприяло концентрації виробництва в різних галузях і розміщенню виробництва на відстані від енергетичних джерел.

  13. Електроенергетика є високомеханізованою галуззю промисло­вості. У зв'язку з цим у витратах на виробництво енергії відносно мала питома вага заробітної плати. Разом з тим високий техніч­ний рівень зумовлює високу кваліфікацію робітників та інженер­но-технічного персоналу.

  14. Таким чином, електроенергетика є провідною галуззю промисло­вості, а використання її продукції—електричної енергії— забезпечує підвищення технічної озброєності і зростання продуктивності праці. Створення матеріально-технічної бази існування будь-якого суспільства нерозривно пов'язане з електрифікацією і вдоскона­ленням на цій основі техніки, технології і організації виробництва. У промисловості електроенергія використовується на здійснення силових, теплових, електрохімічних процесів та на освітлення.

  15. Великий економічний ефект дає електрифікація транспорту і сільського господарства. Перехід на електротягу дозволяє збільши­ти вагу та швидкість руху поїздів. У сільському господарстві елект­рифікація є основою його комплексної механізації, поліпшення умов праці і побуту.

  16. Умови і чинники розміщення об'єктів електроенергетики за­лежно від типу генеруючих потужностей та напруги передачі елект­роенергії різні.

  17. Район розміщення теплової електростанції і її потужність повин­ні визначатися з урахуванням розвитку електроспоживання, наяв­ності паливних ресурсів та відомостей щодо гідрології районів. Ва­ріант розміщення електростанції вибирається після проведених по­рівняльних розрахунків вартості перевезення палива та передачі електроенергії в район споживання. При виборі конкретного місця будівництва ТЕС, яка працює на твердому паливі, повинна врахо­вуватись можливість збільшення вантажопотоків по залізницях та водних шляхах сполучень. Для розміщення електростанції на рідко­му чи газоподібному паливі враховується розвиток трубопровідно­го транспорту. Під час вибору місця будівництва уточнюється мож­лива остаточна потужність електростанції щодо водопостачання, паливопостачання та генерального плану розміщення об'єкта.

  18. 295

  1. Теплові електростанції розміщуються, як правило, з орієнтацією на наявність великих запасів дешевих паливно-енергетичних ре­сурсів та потужного споживача.

  2. Площадки для розміщення ТЕС необхідно вибирати з урахуван­ням таких вимог:

  • електростанції повинні бути максимально наближені до дже­рел палива і водопостачання, споживача енергії і під'їзних шляхів;

  • рівень ґрунтових вод має бути нижче глибини підвалів, остан­ні не повинні затоплюватися паводковими водами;

  • не можна розташовувати станції над заляганням корисних ко­палин, а також на зсувних ділянках;

  • ухил площадки розміщення не повинен перевищувати — 0,5°—1°;

  • електростанції повинні розміщатися поблизу населеного пунк­ту з урахуванням санітарної зони;

  • шлако- і золовідвали повинні розміщатися на негожих земель­них ділянках, якомога ближче до площадки електростанції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]