Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. Екологічна ситуація. Сучасна криза в економіці, супроводжу­вана підвищенням частки застарілих технологій і устаткування, зниженням рівня модернізації та оновлення виробництва, збільшує ризик техногенних і природних катастроф. На території регіону що­річно виникають техногенно-екологічні ситуації надзвичайного ха­рактеру (залпові викиди забруднюючих речовин, аварії на комуні­каціях, вибухи тощо). До того ж Поділля знаходиться у зоні, в якій прогнозованою є підвищена ймовірність виникнення таких стихій­них лих, як вітрові урагани, земельні зсуви, лісові пожежі тощо. Кіль­кість надзвичайних екологічних ситуацій у районі становила в 2000 р. 14,9 % до загальної кількості подібних випадків в Україні, тобто 22 випадки, у тому числі у Вінницькій області — 18 випадків з нанесеною шкодою у 16,8 тис. грн, у Тернопільській — 3 випадки зі шкодою у 832,2 тис. грн, у Хмельницькій — 1 випадок, який при­звів до шкоди у 26,3 тис. грн. Сумарна шкода від екологічних надз­вичайних ситуацій, заподіяна за рік для району сягнула 875,3 тис. грн.

  2. Кількість викидів в атмосферу шкідливих речовин становила 258,9 тис. т, причому левова частка цих викидів припадає на Він­ницьку область — 145,6 тис. т (56,2 % всього забруднення атмо­сферного повітря по району), з яких стаціонарними джерелами забруднення викинуто 80,1 тис. т, а пересувними засобами — 65,5 тис. т. Серед джерел постійного забруднення повітряного простору треба виділити Ладижинську ДРЕС.

  3. Потрібно вказати й на екологічну небезпечність господарю­вання в АПК, зокрема на підвищений рівень розораності ґрунтів, що в природно-географічних умовах Поділля призводить до їх прогресуючої деградації.

  4. Проблема охорони довкілля й запобігання техногенним аварі­ям є важливою і зменшення їх впливу на економіку, природу і здоров'я населення набуває державної ваги, враховуючи розта­шування на території економічного району такого вагомого дже­рела потенційної техногенно-екологічної небезпеки, як Хмельни­цька атомна електростанція тощо.

  5. 7.4. Проблеми та перспективи

  6. Розвитку і розміщення продуктивних сил району

  7. Подільський економічний район має високі потенційні мож­ливості щодо ефективного розвитку господарського комплексу. Однак загострилася низка проблем комплексного характеру, першочергове вирішення яких дуже важливе.

  8. 816

  9. Головні проблеми — завантаження виробничих потужностей регіону та зниження безробіття, рівень якого в регіоні переви­щує 12%.

  10. Одним із головних чинників, які стримують розвиток вироб­ництва у регіоні, створення нових робочих місць, завантаження та приріст потужностей виробництва, є недосконала інвестицій­но-інноваційна діяльність. Основними чинниками низької інно­ваційної активності у районі є несприятливий інвестиційний клімат, відсутність коштів нерезидентів, низька зацікавленість іноземних інвесторів, відсутність платоспроможного попиту в замовника продукції, високі кредитні ставки банків, труднощі з сировиною, недосконалість законодавчої бази. Досі інноваційна діяльність здійснювалась на підприємствах переважно за власні

  11. кошти.

  12. Особливості сучасного етапу інноваційної діяльності в районі можна охарактеризувати скороченням державних витрат на до­слідження, їх знецінення під дією інфляції, різке подорожчання ресурсів, фондів та інших витрат, причому дослідження, які сто­суються провідних галузей спеціалізації району фінансуються зовсім неналежним чином. У найближчий час саме цим дослі­дженням має бути приділена першочергова увага. До останніх належать розроблення заходів з попередження структурної кризи, розвиток на науковій основі багатоукладного сільського госпо­дарства, АПК у цілому та виробничої, соціальної й ринкової інф­раструктури. Пріоритетними є дослідження з мінімізації негатив­ного впливу на навколишнє середовище та впровадження «тех­нологій життя», співдружних з природним середовищем, розроб­ки зі створення і впровадження нових енерго- і ресурсозберігаю­чих технологій, розвитку екологічно орієнтованої енергетики, зок­рема, використання додаткових енергетичних потужностей ма­лих річок, вітру, енергії біогазу, мобільних ТЕС тощо.

  13. Великою господарською проблемою, яку необхідно розв'язати в областях району, є збереження і збільшення родючості сільсь­когосподарських угідь, насамперед ріллі. Гострота цієї проблеми зумовлена тим, що високоінтенсивне сільськогосподарське вико­ристання земель часто супроводжується порушенням науково об­ґрунтованих агротехнічних прийомів, недотриманням сівозмін, недостатнім внесенням добрив під просапні культури, обмеже­ним вапнуванням кислих ґрунтів, недостатньою боротьбою з еро­зією ґрунтів. Все це негативно впливає на продуктивність сільсь­когосподарських угідь, погіршує баланс органічних речовин у ґрунтах, призводить до їх окислення.

  14. 817

  1. Сукупний комплекс перспективних заходів з розбудови гос­подарського комплексу та прискореного розвитку економіки ра­йону включає в себе:

  • усунення і пом'якшення проблем соціально-економічних дис­пропорцій, досягнення збалансованості розвитку територій району;

  • комплексне використання природних ресурсів, насамперед у профільних галузях товарного виробництва;

  • економічне й техніко-технологічне забезпечення екологічно безпечного функціонування екомістких виробництв (хімічна про­мисловість, енергетика, АПК), впровадження прогресивних тех­нологій сільгоспвиробництва;

  • покращання територіальної і галузевої структури економіки за рахунок прискореного розвитку високотехнологічних вироб­ництв у галузях спеціалізації, в першу чергу в промисловості;

  • вирішення питання збереження й поліпшення родючості сіль­ськогосподарських угідь у нових умовах господарювання на селі;

  • активізація господарської діяльності великої кількості малих міст і селищ міського типу, особливо віддалених від економічних центрів району;

  • формування приміських АПК для забезпечення міського на­селення свіжою сільськогосподарською продукцією;

  • удосконалення інфраструктури АПК Поділля, збалансування її з виробничими сферами АПК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]