Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. На особливу увагу заслуговує проблема покращання викорис­тання трудових ресурсів на підприємствах у сільській місцевості, де за останні роки відмічається «обезлюднення» значних терито­рій. У суб'єктів господарювання, розміщених у сільській місце­вості, значно гірші, ніж у міській місцевості, умови праці, ниж­чий рівень продуктивності праці та її оплата.

  2. Перспективи підвищення ефективності використання трудо­вих ресурсів пов'язані із запровадженням новітніх технологій у галузях матеріального виробництва, скороченням непродуктив­них витрат робочого часу, зростанням інтенсивності праці та по­кращанням її умов. Важливе значення у цьому плані має неухиль­не дотримання всіма суб'єктами господарювання законодавства про працю, запровадження нових систем соціального страхуван­ня та соціального захисту населення.

  3. 2.9. Трудоресурсна ситуація та її регіональні особливості

  4. Трудоресурсна ситуація характеризує рівень забезпечення ресурсами праці сфери матеріального і нематеріального вироб­ництва певної території. Вона залежить від чисельності і дина­міки трудових ресурсів, кількості робочих місць, структури гос­подарства, ефективності використання робочої сили і робочих місць. Залежно від рівня забезпеченості трудовими ресурсами розрізняють трудодефіцитні території, трудонадлишкові та тру-дорівноважні.

  5. Трудодефіцитні території характеризуються нестачею тру­дових ресурсів внаслідок інтенсивного природного скорочення чи його міграційного відливу. Трудонадлишковими є території, яким властиво переважання чисельності трудових ресурсів над кількістю існуючих робочих місць. Трудорівноважною назива­ється ситуація, коли спостерігається кількісна і якісна відповід­ність між наявними трудовими ресурсами і робочими місцями. Трудорівноважна ситуація — це по суті ідеальний стан збалансо­ваності трудових ресурсів і робочих місць. Вона може виникнути на певній обмеженій території, але, як правило, тривалий час не зберігається, оскільки зміни в попиті на робочу силу, та її пропо­зиції мають динамічний характер. До такої ситуації необхідно постійно прагнути через регулювання потоків робочої сили, створення нових робочих місць у пріоритетних сферах господа-

  6. 198

  7. рювання, структурні перетворення у галузях економіки, їх модер­нізацію тощо.

  8. За сучасної соціально-економічної ситуації характерною озна­кою територіального розвитку є трудонадлишковість. Це пов'я­зано з кризовими явищами в економіці, внаслідок чого утри­мується низький рівень попиту на робочу силу, недостатньо за­вантажені виробничі потужності, існує приховане і зареєстроване безробіття. Історично склалося так, що ще за радянських часів і дотепер чітко виражені ознаки трудонадлишковості мають захід­ні області України. Однак ця надлишковість має відносний харак­тер, тобто вона свідчить не про зайву робочу силу, а про недос­татню місткість сфери докладання праці, нестачу робочих місць для бажаючих працювати.

  9. Важливою якісною характеристикою трудозабезпеченості є питома вага працездатного населення у працездатному віці в складі трудових ресурсів. У 2000 р. в цілому по Україні цей показ­ник становив 91,5 %. Найвищими значення цього показника були у Волинській, Луганській, Черкаській областях; найнижчими — в Івано-Франківській, Львівській, Хмельницькій, Чернігівській об­ластях. Протягом 1996 — 2000 pp. чисельність працездатного на­селення у працездатному віці скоротилася на 186,1 тис. чол., од­нак питома вага цієї категорії у складі трудових ресурсів зали­шилась майже незмінною.

  10. Негативною тенденцією є поступове збільшення у складі трудових ресурсів питомої ваги осіб у віці, старшому за праце­здатний. Це пов'язано з процесом постаріння нації — з одного боку, а з другого — з низьким рівнем соціального забезпечен­ня осіб, що вийшли за межі працездатного віку і вимушені працювати в галузях народного господарства. На кінець 2000 р. в Україні чисельність працівників передпенсійного віку (остан­нє предпенсійне п'ятиріччя), зайнятих у галузях економіки, становила 10,2 %; працюючих пенсіонерів — 13,8 % облікової чисельності працівників. Високою питомою вагою осіб пра­цездатного віку вирізняються такі галузі: наука і наукове об­слуговування (14,2 %); геологія і розвідка надр, геодезична і гідрометеорологічна служба (12,0 %); сільське господарство (11,4 %); зв'язок (11,0 %). Крім зазначених галузей, високою є частка працюючих пенсіонерів у промисловості, будівницт­ві, мистецтві. У територіальному розрізі за цим показником ви­різняються Донецька, Дніпропетровська, Луганська, Терно­пільська, Одеська, Вінницька області, АР Крим, міста Київ і Севастополь.

  11. 199

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]